Ειδήσεις σε τίτλους

 

 

 

 

 
 

 
Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2018 15:13

Ο «Έρασμος» για την παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

 Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως οι γυναίκες που έχουν βιώσει ή βιώνουν τη βία, έχουν ανάγκη από βοήθεια, προσοχή και προστασία κάθε μέρα. Βία είναι κάθε πράξη που αποσκοπεί στην πρόκληση σωματικής, ψυχολογικής και σεξουαλικής βλάβης. Συμβαίνει μεταξύ ερωτικών συντρόφων και μέσα στην οικογένεια. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι οφόβος. Βασίζεται στην επιβολή της δύναμης και στην άσκηση ελέγχου από τον σύντροφο ή σύζυγο και συνήθως κλιμακώνεται με το πέρασμα του χρόνου, τόσο σε σοβαρότητα όσο και σε συχνότητα. Δεν συμβαίνει σαν μεμονωμένο περιστατικό μία μόνο φορά. Ωστόσο, δεν είναι πάντα εύκολο να αντιληφθούμε ότι είμαστε σε κακοποιητική σχέση. Το πρώτο βήμα στη λύση του προβλήματος είναι να το αναγνωρίσουμε.

Ορισμένες μορφές βίας περιλαμβάνουν: τον βιασμό, τη σεξουαλική επίθεση ή παρενόχληση, την ενδοοικογενειακή βία, την πορνεία, το traffickingκαι τον καταναγκαστικό γάμο.

Η βία δεν έχει κοινωνική τάξη, χρώμα, μορφωτικό επίπεδο, ηλικία και οικονομική κατάσταση.Μπορεί να έχει πολλά πρόσωπα, μπορεί να είναιλεκτική, σωματική, ψυχολογική και οικονομική.

Δυστυχώς δεν καταλαβαίνουν όλες οι γυναίκες ότι υπόκεινται κάποια μορφή βίας, λόγω του ότι μπορεί να έχουν μεγαλώσει μέσα σε ένα βίαιο περιβάλλον ή έχουν στερεότυπες αντιλήψεις πως έτσι είναι μία συμβίωση ή πως έτσι πρέπει να λειτουργεί το «ισχυρό» φύλο μέσα σε μία σχέση ή στην οικογένεια.

Συνήθως, οι γυναίκες που δέχονται βία αισθάνονται ντροπή και νιώθουν υπεύθυνες οι ίδιες για την κατάσταση που βιώνουν. Έχουν μειωμένη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Γι αυτό και εμείς, ως Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης, προσπαθούμε να τις ενδυναμώσουμε, να τις κάνουμε να καταλάβουν ότι αυτό που βιώνουν δεν είναι κάτι αποδεκτό. Η άσκηση βίας και η κακοποίηση αποτελούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην Ελλάδα αναγνωρίζονται ως εγκλήματα και τιμωρούνται.

Κύριο μέλημά μας ως «ΕΡΑΣΜΟΣ, για την βέλτιστη προστασία του θύματος, είναι να ενισχύσουμε τις γυναίκες στη νέα τους ζωή καλύπτοντας προσωπικές καθημερινές τους ανάγκες, όπως φιλοξενία, παροχή τροφής, ρουχισμού αν χρειαστεί, ψυχολογική υποστήριξη, νομική βοήθεια, εύρεση εργασίας, ουσιαστική συμμετοχή στα προβλήματα κάθε θύματος με εξειδικευμένους επαγγελματίες και με άριστη εθελοντική ομάδα, που στοχεύει σε μία πιο ολοκληρωμένη λύση, ανθρωπιστικού χαρακτήρα.

 

Ο «ΕΡΑΣΜΟΣ» επισημαίνει:

Δεν μπορείςνα σταματήσεις τη βία μόνη σου

Μπορείςόμως να αντισταθείς και να αντιδράσεις

Η βία μπορεί να συμβεί μία φορά, αλλά στη συντριπτική πλειοψηφία ξανασυμβαίνει στο μέλλον, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η πρώτη φορά δεν είναι σχεδόν ΠΟΤΕ η τελευταία. 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό,ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Media Kit


click image to open (pdf)

 

Follow us on Twitter

prefix="og: http://ogp.me/ns# fb: http://ogp.me/ns/fb#"