Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017 16:13

Απ. Βεσυρόπουλος: "Πρωτοφανής καθυστέρηση επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου στους δικαιούχους αγρότες"

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ερώτηση, για την πρωτοφανή καθυστέρηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου, που προορίζεται για αγροτική χρήση στους δικαιούχους αγρότες, για το έτος 2015, κατέθεσε ο βουλευτής Ημαθίας και Αν. Τομεάρχη Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος.

 

Στην Ερώτηση του, ο βουλευτής Ημαθίας σημειώνει ότι, η εκκαθάριση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το συγκεκριμένο έτος, ύψους περίπου 110 εκατ. ευρώ, έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί αρχικά έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2017, και παρά τις επανειλημμένες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για άµεση διεκπεραίωσή της, η εν λόγω επιστροφή του ΕΦΚ δυστυχώς δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί.

 

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατήργησε,  με το 3ο μνημόνιο, σταδιακά και σε 2 δόσεις,  την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο  που προορίζεται για αγροτική χρήση (αγροτικό πετρέλαιο). Κατά 50% την 1η Οκτωβρίου του 2015 και το υπόλοιπο 50% την 1η Οκτωβρίου του 2016, αυξάνοντας έτι περαιτέρω το κόστος παραγωγής για τους αγρότες.

 

Σε δήλωση του ο κ. Βεσυρόπουλος, ανέφερε:

 

«Το ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αναδεικνύεται σε κυβέρνηση των φόρων, έχοντας στοχοποιήσει τη μεσαία τάξη και τους αγρότες, είναι κάτι παραπάνω από εμφανές και το έχουν εμπεδώσει όλοι. Το ότι εξακολουθεί να συμπεριφέρεται με εξαιρετικά ανάλγητο και απαξιωτικό τρόπο στους Έλληνες αγρότες, που επενδύουν στον πρωτογενή τομέα, είναι πραγματικά απορίας άξιο. Η κυβέρνηση οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να επιστρέψει τα χρωστούμενα στους δικαιούχους αγρότες».

 

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

 

Θέμα: «Επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο έτους 2015»

 

Κύριοι Υπουργοί,

Μεγάλη απογοήτευση υπάρχει στους αγρότες για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου για το έτος 2015.

 

Παρά το ότι η εκκαθάριση του ΕΦΚ για το συγκεκριμένο έτος, ύψους περίπου 110 εκατ. ευρώ, ήταν να ολοκληρωθεί αρχικά έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2017, και παρά τις επανειλημμένες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για άµεση διεκπεραίωσή της, η εν λόγω επιστροφή του ΕΦΚ δυστυχώς δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί.

 

Εν τω μεταξύ, η γραφειοκρατική συμφόρηση, που προκαλεί η αδυναμία πλήρους και ορθής διασταύρωσης των στοιχείων τους (οφειλών και επιστροφών) με τα αρχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), σε ό,τι αφορά τους συμψηφισμούς 2013 -2014, δημιουργεί σύγχυση στους παραγωγούς για τα ποσά, που καταβλήθηκαν.

 

Την ίδια στιγμή βέβαια, που οι δικαιούχοι αγρότες παραμένουν αδικαιολογήτως στο «περίμενε», χωρίς να γνωρίζουν καν το τελικό ποσό της επιστροφής, που θα λάβουν λόγω των συμψηφισμών των οφειλόμενων με χρωστούμενους φόρους και εισφορές, τόσο από το τρέχον όσο και από τα προηγούμενα έτη, καλούνται να πληρώσουν τις δόσεις του φόρου εισοδήματος, το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ και την μηνιαία πλέον ασφαλιστική τους εισφορά στον ΕΦΚΑ.

 

Κατόπιν τούτων και επειδή:

 

Η συγκεκριμένη επιστροφή φόρου αποτελεί ανάσα ρευστότητας στην απόλυτη οικονομική ασφυξία, που βιώνουν και οι Έλληνες παραγωγοί, αγρότες και κτηνοτρόφοι

 

Για πρώτη φορά στα χρονικά υπάρχει αυτή η καθυστέρηση στην εκκαθάριση και αποπληρωμή της επιστροφής του ΕΦΚ, όταν πάγια τον Οκτώβριο κάθε έτους ολοκληρωνόταν η εκκαθάριση του τρέχοντος

 

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατήργησε,  με το 3ο μνημόνιο σταδιακά και σε 2 δόσεις,  την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Κατά 50% την 1η Οκτωβρίου του 2015 και το υπόλοιπο 50% την 1η Οκτωβρίου του 2016, αυξάνοντας έτι περαιτέρω το κόστος παραγωγής για τους αγρότες

 

Στα υπόλοιπα Κράτη – Μέλη υπάρχει ευνοϊκό καθεστώς μερικής ή πλήρους φοροαπαλλαγής, γεγονός, που καθιστά, για έναν ακόμη λόγο τους Έλληνες γεωργούς σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό

 

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

 

Πότε επιτέλους θα προχωρήσετε στην πληρωμή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο του έτους 2015;