Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 17 Ιουλίου 2018 11:21

"Η απλή αναλογική δεν οδηγεί σε συναινέσεις αλλά σε αχρείες πολιτικές συναλλαγές"

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Για πολιτικούς τακτικισμούς που στοχεύουν στο να αποδυναμωθούν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες δημιουργώντας διαλυτικές καταστάσεις, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο βουλευτής Ημαθίας, της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος και υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο «Κλεισθένης», αυτό που επιτυγχάνεται είναι να προκληθεί διοικητικό χάος στους Δήμους και τις Περιφέρειες.

 

Ο κ. Βεσυρόπουλος στην ομιλία του υποστήριξε ότι, το σύνολο του νομοσχεδίου είναι επανάληψη των άρθρων του Καλλικράτη ή επουσιώδεις αλλαγές καθώς, όπως προκύπτει, η κυβέρνηση δεν ασχολείται  με το πιο βασικό ζήτημα που σχετίζεται με την αρχιτεκτονική και τη λειτουργία Κράτους και Aυτοδιοίκησης. «Θα περίμενε κανείς από την κυβέρνηση, μέσα από διάλογο, να συμφωνήσει με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης σε θεσμικές παρεμβάσεις που θα έδιναν λύση σε διαπιστωμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν Δήμοι και Περιφέρειες για να βελτιωθεί και η καθημερινότητα του πολίτη. Το μόνο που ενδιέφερε την κυβέρνηση ήταν η επιβολή ως εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές» ανέφερε ο κ. Βεσυρόπουλος.

 

Ο βουλευτής Ημαθίας, τάχθηκε κατά της καθιέρωσης της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η απλή αναλογική δεν οδηγεί σε συναινέσεις αλλά σε αχρείες πολιτικές συναλλαγές με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου που ενθαρρύνουν αυτές τις συναλλαγές, όπως είναι η συγχώνευση συνδυασμών μετά τις εκλογές, η μεταπήδηση συμβούλων σε άλλους συνδυασμούς και παρόμοιες διατάξεις που κινούνται στην κατεύθυνση της συναλλαγής, των παζαριών και των εκβιασμών».

 

Σχολιάζοντας την τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε δεκτή ο υπουργός Εσωτερικών, για ταυτόχρονες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Ευρωεκλογών υποστήριξε ότι, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τελεί υπό το κράτος πανικού και μπροστά στην απώλεια της εξουσίας, προβαίνει σε ακραίες κινήσεις που ναρκοθετούν την πορεία της χώρας στο μέλλον, υπονομεύουν και φθείρουν τους θεσμούς. «Ακούσαμε την κυβέρνηση να συνδέει την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την αποσύνδεση των Δημοτικών εκλογών από τις Ευρωεκλογές. Ένα ακόμα παραμύθι, ένα ακόμα από τα πολλά ψέματα που έχει πει ο ΣΥΡΙΖΑ που κατέρρευσε μετά την κατάθεση της μεταμεσονύχτιας πρωτοβουλίας. Οι συνάδελφοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απλώς υπέγραψαν, για την ακρίβεια τους έβαλαν να υπογράψουν μια τροπολογία με την οποία αναίρεσαν αυτά που οι ίδιοι έλεγαν και είχαν εντάξει στο νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή των Δημοτικών εκλογών τον Οκτώβριο και την αποσύνδεση τους από τις Ευρωεκλογές. Με τη διαφορά ότι πλέον, με αυτή την τροπολογία, οι Δημοτικές εκλογές συνδέονται όχι μόνο με τις Ευρωεκλογές αλλά και με τις βουλευτικές εκλογές».

 

Ακόμα, ο κ. Βεσυρόπουλος, κατηγόρησε  την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, ότι όσα πράττει δεν εκπορεύονται από την ανάγκη υπεράσπισης των συμφερόντων της χώρας και των πολιτών αλλά από τους πολιτικούς τακτικισμούς και την ανάγκη πολιτικής επιβίωσης του κ. Τσίπρα, και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση αποφεύγει επιμελώς ή θέτει εμπόδια και προαπαιτούμενα για να εμποδίσει τους Έλληνες του εξωτερικού να ασκήσουν το αναφαίρετο δικαίωμά τους, δηλαδή τη δυνατότητα να ψηφίζουν. «Δίνει ιθαγένεια με συνοπτικές διαδικασίες σε μετανάστες και πρόσφυγες αλλά αρνείται το δικαίωμα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν. Αυτή η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη, κάθε μέρα που περνάει η παραμονή της στην εξουσία εγκυμονεί κινδύνους για τη χώρα και τους πολίτες» ανέφερε ο κ. Βεσυρόπουλος.

 

Από το πολιτικό γραφείο του Απόστολου Βεσυρόπουλου