Ειδήσεις σε τίτλους

 

 
 

 

 
 

Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017 18:15

7 Ιδέες για την Ενίσχυση Λεξιλογίου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Της Λογοθεραπεύτριας Ανθούλας Μπρούβαλη*

Είναι πιθανόν αρκετοί από εσάς, όταν το παιδί σας προσπαθεί να σας εξηγήσει ή να σας περιγράψει μία κατάσταση, να παρατηρείτε ότι χρησιμοποιεί τον παρακάτω τρόπο:

 «πήρα…. εεε…. πως το λένε…. εεε…. αυτό…. ναι…. το τέτοιο…. εεε». Τα αίτια που μπορεί να συμβαίνει αυτό ποικίλλουν, όμως παρακάτω υπάρχουν ορισμένες εύκολες ιδέες που πιθανόν να σας βοηθήσουν να ενισχύσετε το λεξιλόγιο του παιδιού σας.

1. Παίξτε μαζί του με φωτογραφίες. Μπορείτε, για αρχή, να επιλέξετε τέσσερις φωτογραφίες που να ανήκουν στην ίδια κατηγορία (π.χ. ζώα, ρούχα) και μία που να είναι εκτός κατηγορίας. Το παιδί καλείται κάθε φορά να επιλέξει τη φωτογραφία που δεν ταιριάζει.

2. Προτείνετε τρία θέματα ζωγραφικής από τα οποία το παιδί θα επιλέξει το ένα. Συζητήστε σχετικά με την επιλογή του και την εξέλιξη της ζωγραφιάς.

3. Παρακολουθείστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα που επιθυμεί το παιδί κι έπειτα, αναλύστε θέματα που παρακολουθήσατε ίσως φιλία, καυγάς…

4. Περιγράψτε μία λέξη και βοηθήστε το παιδί να τη βρει. Στη συνέχεια, αντιστρέφονται οι ρόλοι, το παιδί περιγράφει κι εσείς την αναζητάτε.

5. Πείτε μία πρόταση και αφήστε το να μαντέψει την τελευταία λέξη.

6. Παίξτε με τις λέξεις. Μπορείτε να δημιουργήσετε σύνθετες λέξεις

(π.χ. χρυσό + ψάρι à   χρυσόψαρο)

7. Διαβάστε παραμύθια και ζητήστε από το παιδί να τα διηγηθεί.

 

Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

ΛΟΓΟ-Μαγεία

Ανθούλα Μπρούβαλη – Λογοθεραπεύτρια

Ερμού 47 – Κοπανός Νάουσας

Τηλ.: 2332043616

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό,ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Media Kit


click image to open (pdf)

 

Follow us on Twitter

prefix="og: http://ogp.me/ns# fb: http://ogp.me/ns/fb#"