Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 23 Απριλίου 2019 19:38

Επιμορφωτικό πρόγραμμα“ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ”

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε μια αποκλειστική συνεργασία με το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 2, Ε.ΚΕ.ΔΙ.Μ.2.ΒΕ- ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ  , στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων δια βίου μάθησης, οργανώνει και υλοποιεί το επιμορφωτικό πρόγραμμα “Διαπολιτισμική Εκπαίδευση” διάρκειας500 ωρών.

Το πρόγραμμα έχει ως γενικό σκοπό την  παροχή εξειδικευμένων γνώσεων στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, προκειμένου οι επιμορφούμενοι που θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα να είναι σε θέση να αξιολογούν τις ανάγκες μαθητών με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο με τη χρήση κατάλληλων εργαλείων και να σχεδιάζουν προγράμματα παρέμβασης.

Οι επιμορφούμενοι εκπαιδευτικοί που θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα θα είναι σε θέση να μοριοδοτηθούν ή να αξιοποιήσουν το Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης ως συνεκτιμώμενο προσόν στις παρακάτω περιπτώσεις:

1) Ως υποψήφια στελέχη εκπαίδευσης (π.χ. Διευθυντών σχολικών μονάδων), σύμφωνα με το Νόμο Ν. 4473 Τεύχος 1ο /30/5/2017, ΦΕΚ 78/2017, ο οποίος αναφέρει:

2) Μετάθεσης στα Πειραματικά Σχολεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, σύμφωνα με το  Νόμο, Ν.4415/2016, ΦΕΚ. 159, τεύχος Α/06.09.2016 και άρθρο 23, ο οποίος αναφέρει ότι με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών συνιστώνται οι αναγκαίες θέσεις προσωπικού και κατά κλάδους ειδικότητες για τη λειτουργία των δημόσιων Πειραματικών Σχολείων Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης:

3) Ως υποψήφιοι Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΣΕΠ). Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ.  148440/ΓΔ5/7-9-2017, εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, στο Κεφάλαιο Δ΄ σχετικά με τα προσόντα των ΣΕΠ, αναφέρεται ότι επιλέγονται μόνιμοι εκπαιδευτικοί εφόσον έχουν ένα τουλάχιστον από τα κάτωθι προσόντα με την ακόλουθη ιεράρχηση:

4) Διορισμού αναπληρωτών σε Τ.Υ. ΖΕΠ, Φ.Τ. ΖΕΠ και Δ.Υ.Ε.Π., στην περίπτωση δημιουργίας ξεχωριστών επικουρικών πινάκων (όπως έγινε με τις δομές της Ειδικής Αγωγής, Ν.4415/2016, ΦΕΚ. 159, τεύχος  Α/06.09.2016 και άρθρο 48, ο οποίος αναφέρει: αα) Είναι κάτοχοι πιστοποιητικού παρακολούθησης σεμιναρίων ετήσιας επιμόρφωσης – εξειδίκευσης στην ΕΑΕ από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους κρατικούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αποδεδειγμένης διάρκειας τουλάχιστον τετρακοσίων (400) ωρών…»)

Με βάση τα ανωτέρω τεκμαίρεται ότι σκοπός του συγκεκριμένου επιμορφωτικού προγράμματος είναι η παροχή εξειδικευμένων γνώσεων στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, ώστε οι συμμετέχοντες με την ολοκλήρωσή του να είναι σε θέση να απασχοληθούν στην εκπαίδευση παιδιών με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο και να μπορούν να υποστηρίξουν απρόσκοπτα την ένταξή τους στο ευρύτερο κοινωνικο-πολιτισμικό  πλαίσιο της χώρας υποδοχής.

Οι ειδικοί εκπαιδευτικοί στόχοι του προγράμματος αναφέρονται στην εξοικείωση των εκπαιδευομένων με τα ακόλουθα:

  • Το πλαίσιο λειτουργίας της εκπαίδευσης μαθητών με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο
  • Τα βασικά χαρακτηριστικά των πολιτισμικά διαφορετικών μαθητών.
  • Την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο.
  • Τη γνωριμία με όλο το διαθέσιμο υλικό που κατά καιρούς έχει παραχθεί για την εκπαίδευση των μαθητών αυτών.
  • Την εξάσκηση των εκπαιδευομένων στην παραγωγή υλικού ανάλογα με τις ανάγκες των μαθητών τους.

 

 

 

 

Το Επιμορφωτικό Πρόγραμμα απευθύνεται σε :

  • Διορισμένους και αδιόριστους εκπαιδευτικούς Προσχολικής, Δημοτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
  • Μόνιμους εκπαιδευτικούς Πειραματικών Διαπολιτισμικών Σχολείων και Σχολείων Ειδικής Αγωγής.
  • Εκπαιδευτικούς των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας.
  • Φοιτητές προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου.
  • Όσους απασχολούνται σε Κέντρα Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο και Ασυνόδευτων Ανηλίκων.
  • Πτυχιούχους ανθρωπιστικών σπουδών, Εικαστικών, Θεατρικής Αγωγής κ.ά.,
  • Ειδικούς παιδαγωγούς.
  • Αποφοίτους ΤΕΙ και ΙΕΚ (Κοινωνικής Εργασίας, Βρεφονηπιοκόμους, Λογοθεραπευτές, Φυσικοθεραπευτές, Νοσηλευτές, Ειδικής Προσχολικής Αγωγής κ.ά.).
  • Όποιους ενδιαφέρονται να επιμορφωθούν σε θέματα διαχείρισης και ένταξης ατόμων με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο.

 

 

 

Η μεθοδολογία εκπαίδευσης ακολουθεί το μοντέλο της «μεικτής μάθησης».Εξ αποστάσεως εκπαίδευση με μεθόδους ασύγχρονης εκπαίδευσης (360 ώρες), (106 ώρες) εξάσκηση σε μελέτες περίπτωσης, σύγχρονης On-lineτηλεκπαίδευσης (10 ώρες), μια δια ζώσης συμβουλευτική συνάντηση (4 ωρών) στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης επιπέδου 2,Ε.ΚΕ.ΔΙ.Μ.2.ΒΕ-ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ στην Πόλη της Βέροιας και 20 ώρες για τη συγγραφή της τελικής εργασίας.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας:           

 Αγ. Αντωνίου 20 & Καρατάσου Γωνία, Βέροια

 Τηλ:2331021061-6974338357                                             

 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

fb: ΕΚΕΔΙΜ Βέροιας Θεοχαρόπουλος

 http://ekedim-verias.gr/