Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 09 Ιουλίου 2018 13:40

Το παρελθόν και το παρόν συναντιούνται στο χώρο της Μπαρμπούτας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η μέρα ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα για ένα από τα τμήματα των παιδιών του «ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ», που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες από το Δήμο Βέροιας, στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας.

Κατά την περιήγησή των μαθητών στην πόλη, σε μια βιωματική προσέγγιση της ιστορίας που έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξερευνώντας την πόλη ψάχνοντας εικόνες», οι μικροί μαθητές μαζί με τις εθελόντριες εκπαιδευτικούς κ.Δημητριάδου Χριστίνα και Μηρτσέκη Βασιλική είχαν μια απρόσμενη συνάντηση στο χώρο της Εβραϊκής Συνοικίας (Μπαρμπούτα).

Κατά την περιήγησή τους εκεί, επισκέφθηκαν το χώρο της Εβραϊκής Συναγωγής που ήταν ανοιχτός στο κοινό και συνάντησαν εκεί τον δικηγόρο και συγγραφέα του βιβλίου «Σκιές στην πόλη» κ. Γιώργιο Λιόλιο, ο οποίος πρόθυμα δέχτηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των παιδιών και να τους εξηγήσει πολλά από όσα δεν γνώριζαν σχετικά με την ιστορία της περιοχής, κυρίως της Συναγωγής.

Στο χώρο όμως αυτό συνάντησαν και ένα μέρος της ιστορίας της συνοικίας αυτής. Μέλη της οικογένειας Αζαρία Μορντεχάϊ Σαμπετάϊ, που γεννήθηκε στη Βέροια το 1904 και μετοίκησε στην Αμερική το 1920, ήταν εκεί και μίλησαν στα παιδιά για την δική τους προσωπική ιστορία, δείχνοντάς τους εικόνες από τη συνοικία όπως ήταν πριν από 100 χρόνια. Όπως ανέφερε ο ΑndrewMarcus, ο παππούς του Αζαρία Μορντεχάϊ Σαμπετάϊ ήταν Ραβίνος στη Συναγωγή και τώρα οι ίδιοι  επισκέπτονται τα μέρη από όπου κατάγονται σε μια προσπάθεια να βρουν πληροφορίες για τη ζωή τους.

Το παρελθόν και το παρόν συναντιούνται στο χώρο της Μπαρμπούτας και αφήνουν πίσω μόνο ανθρώπους που χαμογελούν, ελπίζουν και ονειρεύονται.

 

Η Υπεύθυνη του Εκπαιδευτικού Κέντρου

Κουκουρίκου Αρίστη