Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2019 16:37

Δύο Ναουσαίοι στην εκδήλωση για το ορειβατικό Ski “ Snow Leopard Day” στον Βαρνούντα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Για μία ακόμη χρονιά έγινε η πολύ πετυχημένη εκδήλωση “Snow Leopard  Day”  από την DYNAFIT  Ελλάδος και τον Γιώργο Κλαουδάτο.

 Φέτος ορμητήριο για τους 130 φίλους τους ορειβατικού Σκι ήταν το χωριό Πισοδέρι , χτισμένο στα 1430 μ. υψόμετρο στις πλαγιές του όρους Βαρνούντα. Εκεί λοιπόν το Σαββατοκύριακο 16 και 17 φεβρουαρίου μαζεύτηκαν ορειβάτες που ασχολούνται με το ορειβατικό σκι «Mountaineering Ski» , από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό για να ανεβούν σε κορφές του ακριτικού όρους Βαρνούντα και να κάνουν διαδρομές, πάντα με σκοπό την διάσωση της λεοπάρδαλης του χιονιού ενός προστατευόμενου είδους  που ζεί στα ψηλά βουνά της Ασίας . Η ατμόσφαιρα της εκδήλωσης πολύ όμορφη μιάς και η συνάντηση αυτή των ανθρώπων των βουνών πάντα γίνεται με χαρά  και κοινό ενδιαφέρον για όλους. Δεν έλειψαν και διάσημοι όπως ο ΕλληνοΑμερικανός σκηνοθέτης και παραγωγός του ντοκιμαντέρ,   σταθμό για τα Ελληνικά Βουνά FrozenAmbrozia Constantinos Papanicolaou.

 Από την πόλη μας πήραν μέρος οι : Γιώργος Καισαρίδης και Διαμαντής Σέρασλης , που την Κυριακή έκαναν με τα σκι τους την μεγάλη διαδρομή των 13 χιλιομέτρων με τα 1300 μέτρα θετικής υψομετρικής διαφοράς . Η διαδρομή ξεκίνησε 2 χιλιόμετρα μετά το Πισοδέρι στην στροφή που ξεκινάει ο δρόμος για το ξωκκλήσι της Αγίας Τριάδας και μέσα από το δάσος ανέβηκε στην κορυφή Μπέλα Βόδα (πάνω από τον Άγιο Γερμανό ) στα 2179 μέτρα υψόμετρο και μετά από κατάβαση με  σκι στις παρθένες πλαγιές ξαναανέβηκε στην κορυφή Κίρκο στα 2155 μέτρα υψόμετρο.  Η κατάβαση για την επιστροφή περιπετειώδης γιατί μετα της κορυφές που ατένιζες της Πρέσπες και τα βουνά της Αλβανίας και των Σκοπίων, κατέβαινες μέσα σε δάση οξιάς , δίπλα σε ρέματα και ρυάκια και πάντοτε γλιστρώντας με τα σκι σου μέσα στην καρδιά της φύσης . Υπέροχες εικόνες στον ακριτικό Βαρνούντα που σφύζει από άγρια ζωή όπως Αρκούδες , Λύκους , Ζαρκάδια , Λαγούς κ.α. ένα βουνό που μοιραζόμαστε με την F.Y.R.O.M. με την ψηλότερη κορυφή το  Pelister  στα 2601 μ. υψόμετρο να βρίσκεται στην δικιά τους πλευρά ενώ στην δική μας μεριά η ψηλότερη κορφή είναι το Δεσποτικό ή Κίτσεβο στα 2334 μ. υψόμετρο . Οβίδες σημάδια του παρελθόντος καρφωμένες ακόμα και δίπλα στα ορόσημα και πολυβολεία διάσπαρτα εδώ και εκεί μαρτυρούν τους αγώνες που έγιναν στην περιοχή και στα βουνά της . Βουνά περήφανα που στέκουν αγέροχα κόντρα στον αέρα και τον χιονιά που τα σαρώνει κάθε τόσο.

Μια εμπειρία λοιπόν ευχάριστη και εποικοδομητική ,με παρέα αγνωστους και γνωστούς , πάντα σε όμορφο κλίμα με το στοιχείο της περιπέτειας στο φουλ , πολύ Σκι , ιδρώτα στις αναβάσεις, φοβερές εικόνες και τοπία, αλλά και γνώσεις γεωγραφίας και  ιστορίας σε ένα ακόμα υπεροχο μέρος της Ορεινή χώρας μας 

 

Γιώργος Καισαρίδης