Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 03 Σεπτεμβρίου 2017 10:25

Τρείς Ναουσαίοι ορειβάτες στην Κορυφή Titov Vrv στο όρος Σαρ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Την Τετάρτη 30 Αυγούστου ,τρείς ορειβάτες από την πόλη μας οι : Κώστας Μάϊνος , Θωμάς Μητσκόπουλος και Γιώργος Καισαρίδης,ανεβήκαν στο Όρος Σάρ και στην ψηλότερη κορυφή του στα 2747 μ. υψόμετρο , με το όνομα Τίτο Βρβ.

  Η ανάβαση ξεκίνησε ξημερώματα από το χιονοδρομικό κέντρο της Πόποβα Σάπκα , 21 χιλιόμετρα μακριά  από το Τέτοβο. Η διάρκεια της διαδρομής ήταν 7 ώρες και 30΄, ενώ η απόσταση 24 χιλιόμετρα με 1350 μέτρα θετική υψομετρική διαφορά.

 Το όρος Σαρ ή Σκάρδος είναι  κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο (40% του βουνού , είναι μέσα στο Κόσοβο) και την Αλβανία , η ψηλότερη κορυφή του πήρε το όνομα της από τον στρατάρχη Τίτο . Το βουνό στα σλάβικα ονομάζεται Σαρ Πλάνινα και θεωρείται το μέρος που έχουν καταγωγή τα ομώνυμα , γνωστά σε όλους , μεγαλόσωμα τσοπανόσκυλα . Επίσης στο  ίδιο βουνό είναι οι πηγές του ποταμού Αξιού (εκεί ξεκινάει και ενώνεται στην διαδρομή με άλλα ποτάμια ,με κοντινότερο τον ποταμό Τρέσκα). Η κορυφή Τίτοβ θεωρείται η ψηλότερη , αμιγώς Σκοπιανή κορυφή , μια και η  κατά 17 μέτρα ψηλότερη κορυφή στο όρος Κοράμπ (2764 μ.) είναι μισή Αλβανική και μισή Σκοπιανή .

 Οι ορειβάτες μας κατά την διαμονή τους στη γειτονική χώρα επισκέφτηκαν  επίσης το φαράγγι της Μάτκα ,όπου περπάτησαν στα μονοπάτια πάνω από τον ποταμό Τρέσκα.