Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 23 Απριλίου 2019 10:27

Δεν πέρασε το θέμα της δωρεάν παραχώρησης δημοτικής έκτασης για να αποκτήσει η Νάουσα ναό για τον πολιούχο της (video)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Με 14 ψήφους υπέρ, 12  υπέρ της αναβολής, 3 αρνητικές ψήφους και δυο παρών, δεν πέρασε το θέμα της «Δωρεάν παραχώρησης χρήσης δημοτικής έκτασης στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας», για την ανέγερση  του Ναού του πολιούχου της Αγίου Θεοφάνη, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας το απόγευμα της Δευτέρας, παρουσία και του Μητροπολίτη Παντελεήμων.

Η εισήγηση του δημάρχου Νάουσας Νίκου Κουτσογιάννη

 

«Η Ηρωική Πόλη της Νάουσας αποτελεί την μοναδική πόλη σε όλη τη χώρα που δεν διαθέτει Ιερό Ναό αφιερωμένο στον Πολιούχο της, τη στιγμή μάλιστα που ο Πολιούχος της συνδέεται αποκλειστικά και μόνο με την πόλη της Νάουσας – δεν απαντάται πουθενά αλλού ως Πολιούχος ανά την Ελλάδα - συνεπώς αποτελεί μοναδικό στοιχείο της ιστορικής, της κοινωνικής και της θρησκευτικής ταυτότητας της πόλης.

Κατά τα τελευταία εικοσιπέντε έτη αποτελεί πάγιο αίτημα του πιστού λαού και του ευσεβούς κλήρου της Νάουσας η παραχώρηση ακινήτου από την πλευρά του Δήμου προκειμένου να αναγερθεί Ναός αφιερωμένος στον Πολιούχο της Νάουσας, Όσιο Θεοφάνη. Μέχρι τώρα δεν έχει καταστεί δυνατή η ανιστόρηση του παλαιού Ιερού Ναού του Πολιούχου, που καταστράφηκε στην επανάσταση του 1822, άρα η επανίδρυση του Ιερού Ναού του Πολιούχου εκπληρώνει μια συλλογική «οφειλή» της τοπικής κοινωνίας, που με τον τρόπο αυτό αποκαθιστά τον ιστορικό χάρτη των ιερών καθιδρυμάτων της πόλης.  Στο πλαίσιο αυτό όλες οι δημοτικές αρχές κατά το παρελθόν συντάχθηκαν με την επιθυμία του λαού της πόλης και αναζήτησαν οικόπεδο που θα φιλοξενούσε τον Ναό προς τιμή του Οσίου Θεοφάνους.

                Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας και Ναούσης διά της από 15/04 επιστολής του Ποιμενάρχη της Τοπικής Εκκλησίας, Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου κυρίου Παντελεήμωνος αιτείται την παραχώρηση ακινήτου για την ανέγερση Ιερού Ναού προς τιμή του Πολιούχου Οσίου Θεοφάνους, ο οποίος θα φιλοξενήσει την τίμια κάρα του και θα καλύψει τις λειτουργικές, λατρευτικές, πνευματικές, καλλιτεχνικές και φιλανθρωπικές ανάγκες του λαού της πόλης αφενός με τη λειτουργία του ως χώρου τέλεσης ακολουθιών, αφετέρου με τη δημιουργία ενός υπογείου επισκέψιμου εκθεσιακού χώρου που θα φιλοξενήσει πλήθος εκκλησιαστικών κειμηλίων, παλαιών ιερών εικόνων και σκευών, καθώς και ιερών λειψάνων που θα αναδεικνύουν την τοπική ιστορία. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την Αρχιερατική Περιφέρεια Ναούσης στις εγκαταστάσεις του προς ανέγερση Ιερού Ναού προβλέπεται και η λειτουργία του συσσιτίου, το οποίο καλύπτει βασικές ανάγκες σίτισης πολλών ευρισκόμενων σε οικονομική αδυναμία συνδημοτών μας. Από τα ανωτέρω αυτονόητα προκύπτει  και γίνεται  κοινώς αποδεκτό ότι η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας έχει επιδείξει ιδιαίτερο κοινωνικό, μορφωτικό και φιλανθρωπικό έργο με την πολύπλευρη δράση της και την προσφορά της στην τοπική κοινωνία, προσφέροντας στήριξη και ανακούφιση σε διάφορες κοινωνικές ομάδες  που δοκιμάζονται.

                Ο Δήμος Ηρωικής Πόλεως Νάουσας διαθέτει στην κυριότητα του οικόπεδο εμβαδού 1273,90 τ.μ, μετά την εφαρμογή ρυμοτομίας επί της αρχικής ιδιοκτησίας Δήμου Νάουσας εμβαδού 1488,09 τ.μ. στο Ο.Τ. 46, επί της οδού Φωκίωνος Πεχλιβάνου και Αφων Λαναρά, το οποίο βρίσκεται εντός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως σύμφωνα με το συνημμένο τοπογραφικό της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου. Το εν λόγω ακίνητο περιήλθε στην κατοχή του Δήμου Νάουσας με την υπ’ αριθμό 89 του 1967 απόφαση του Πρωτοδικείου Βέροιας και μεταγράφηκε την 01-04-2019 στα βιβλία μεταγραφών του Υποθηκοφυλακείου Νάουσας στον τόμο Τ και αριθμό 829.

                Σύμφωνα με το τελευταίο εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Πόλης Νάουσας (Απόφαση Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 5982/24-6-2010, που δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως 289/Α.Α.Π./23-07-2010) για το εν λόγω οικόπεδο ισχύει η χρήση της ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ, το οποίο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο.

                Επειδή, η ανέγερση του Ιερού Ναού προς τιμή του Οσίου Θεοφάνους αποτελεί κατά τα τελευταία τριάντα έτη πάγιο αίτημα της πλειοψηφίας του λαού της πόλης και η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας δηλώνει πως η ανέγερση του Ιερού Ναού πρόκειται να καλύψει αφενός τις λειτουργικές και λατρευτικές ανάγκες του λαού της Νάουσας και αφετέρου τις μορφωτικές και φιλανθρωπικές με τη δημιουργία α) του μόνιμου εκθεσιακού χώρους προβολής της τοπικής εκκλησιαστικής και όχι μόνο ιστορίας και β) του χώρου φιλοξενίας του συσσιτίου της τοπικής εκκλησίας που θα προσφέρει σημαντική ανακούφιση σε μεγάλο αριθμό συνδημοτών μας που βρίσκονται σε ανάγκη.

Επειδή,  θεωρούμε πως η ανέγερση του Ιερού Ναού μετά των συνοδών αυτού λειτουργιών θα λειτουργήσει ευεργετικά για την τοπική κοινωνία δεδομένου πως θα ενισχύσει το ποιμαντικό, κοινωνικό  και φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας σε μια περίοδο έντονης αξιακής και οικονομικής κρίσης που διέρχεται η ελληνική κοινωνία.

Επειδή, επιπλέον η δημιουργία του επισκέψιμου χώρου προβολής της τοπικής ιστορίας θα συμβάλλει στην μόρφωση των δημοτών και ιδίως των νέων, ενώ συνάμα θα λειτουργήσει και ενισχυτικά προς την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής με την προσθήκη ενός ακόμη σημείου ενδιαφέροντος για τους επισκέπτες της πόλης.

Επειδή, πιστεύουμε πως η ανέγερση του Ιερού Ναού θα αναβαθμίσει έτι περαιτέρω την περιοχή και θα βελτιώσει τις υποδομές.

Επειδή, θεωρούμε πως η ανέγερση του Ιερού Ναού του Οσίου Θεοφάνους, του Πολιούχου της Νάουσας, θα λειτουργήσει προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων του λαού της πόλης.

Εισηγούμαστε προς το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει την δωρεάν παραχώρηση χρήσης δημοτικής έκτασης στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας σύμφωνα με τις διατάξεις του ειδικότερου νόμου και συγκεκριμένα  της περίπτ. α’ παρ.3 του άρθρου 47 του  Ν.590/77, όπως τροποποιήθηκε από την περίπτ. α' της υποπαρ. 8 της παραγράφου 1 του άρθρου 68 του Ν. 4235/14 , όπου προβλέπεται η δυνατότητα παραχώρησης δημοτικών ακινήτων για την ανέγερση Ιερών Ναών, καθώς και επικουρικά του άρθρου 185 του 3463/2006, σύμφωνα με τους κάτωθι όρους:

  • Το ακίνητο παραχωρείται για χρονικό διάστημα 20 ετών και αποκλειστικά για την ανέγερση του Ιερού Ναού προς τιμή του Πολιούχου της Νάουσας, Οσίου Θεοφάνους με δυνατότητα παράτασης της παραχώρησης.
  • Στο ανωτέρω διάστημα θα πρέπει ο Ιερός Ναός να έχει αποπερατωθεί.
  • Ο προς ανέγερση Ιερός Ναός να μην ξεπερνά σε κάλυψη τα 450 τ.μ.
  • Η Ιερά Μητρόπολις θα αναλάβει με δικές της δαπάνες το κόστος ανέγερσης του Ιερού Ναού.
  • Η Ιερά Μητρόπολις  να μεριμνήσει για ενδεχόμενη διαδικασία σημειακής τροποποίησης που θα απαιτηθεί προκειμένου να χαρακτηρισθεί το οικόπεδο ως χώρος ανέγερσης Ιερού Ναού.
  • Η Ιερά Μητρόπολις δεσμεύεται για τη διατήρηση διόδου διέλευσης οχημάτων από την οδό Φωκίωνος Πεχλιβάνου και Αφων Λαναρά προς την οδό Αναδολή.
  • Η υφιστάμενη κατάσταση του οικοπέδου θα διατηρηθεί μέχρι της εκδόσεως όλων των απαιτούμενων αδειών για την ανέγερση του Ιερού Ναού.
  • Η παραχώρηση μπορεί να ανακληθεί με όμοια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου».