Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017 09:05

"Οι ηλίθιοι" από την Θεατρική Ομάδα του 3ου Γυμνασίου Νάουσας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΝΗΛ ΣΑΪΜΟΝ

 

Ο Νηλ Σάιμον είναι ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς θεατρικούς συγγραφείς.

Γεννήθηκε το 1927 στη Νέα Υόρκη. Από μικρός άρχισε να γράφει σενάρια για μικρά θεατρικά, που παίχτηκαν στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Από το 1961 αρχίζουν οι μεγάλες επιτυχίες του με κωμωδίες που ανεβάζει στο Μπρόντγουέι.

Έγραψε περισσότερα από 30 θεατρικά έργα και σενάρια κινηματογραφικών ταινιών. Από τα σημαντικότερα έργα του είναι:  Come Blow Your Horn, Barefoot in the Park, The Odd Couple , Plaza Suite , The Prisoner of Second Avenue,  The Good Doctor, God's favourite , Brighton Beach Memoirs, Biloxi Blues, Broadway Bound, Laughter on the 23rd Floor,  45 Seconds from Broadway. Στα έργα του συνήθως περιέχονται αυτοβιογραφικά στοιχεία και σάτιρα στα πολιτικά και κοινωνικά συστήματα της εποχής μας.

Τιμήθηκε με πολλά Βραβεία, όπως το Tony και Πούλιτζερ. Επίσης πολλές από τις  ταινίες του ήταν υποψήφιες για Oscar.

ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ

Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στο Μπρόντγουεϊ τον Απρίλιο  του 1981 σε σκηνοθεσία  Μάικ Νίκολς και με πρωταγωνιστές τους Τζον Ρουμπινστάιν, Πάμελα Ριντ, Χάρολντ Γκουλντ και Φλόρενς Στάνλεϊ.

Η υπόθεση διαδραματίζεται σε ένα  χωρίο της Ουκρανίας, το Κουλιέντσικοφ, το 1890. Ο δάσκαλος Λεόν Τολτσίνσκι φθάνει στο χωρίο και μετά από κάποιες  επεισοδιακές συναντήσεις με τους όχι και τόσο ευφυείς κατοίκους του θα βρει το σπίτι του νέου του εργοδότη, Ζουμπρίτσκι. Εκεί θα γνωρίσει τη σύζυγό του Λένια και την κόρη τους Σοφία την οποία και θα ερωτευθεί παράφορα. Θα παρατηρήσει όμως πάλι ότι και αυτή είναι το ίδιο αν όχι περισσότερο ηλίθια όσο και οι υπόλοιποι.

Σύντομα θα ανακαλύψει ότι η ηλιθιότητα των κατοίκων  είναι το αποτέλεσμα μιας κατάρας που βασανίζει την περιοχή για 200 χρόνια και πως θα πέσει και ο ίδιος θύμα της αν δεν καταφέρει σε 24 ώρες να εκπαιδεύσει τη Σοφία ή να παντρευτεί μια απόγονο της οικογένειας του ανθρώπου που έριξε την κατάρα...