Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 13 Μαϊος 2020 14:42

Narcissus poeticus

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Του Γιώργου Πολάκη

 

Σας έλεγα ότι το Βέρμιο δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις Άλπεις. Υπερβολή; Όχι. Κοιτάξτε το αφάνταστης ομορφιάς λιβάδι με τους νάρκισσους. Άγιος Παύλος, Βέρμιον. Ασφαλώς όλοι κατανοούμε την υψηλή φυσική αξία (High Nature Value) αυτού του τοπίου.

 Αλλά και την προστιθέμενη οικονομική αξία του μέσω του τουρισμού. Στις δημόσιες επενδύσεις, αλλά και στις ιδιωτικές, οι μελετητές προσπαθούν να ρίξουν όσο πιο πολλούς τόνους μπετόν μπορούν. Δηλαδή να καταστρέψουμε τη φύση. Είναι καιρός να αρχίσουμε να μελετάμε πως θα αποκαταστήσουμε τη φύση. Πριν από πολλά χρόνια προσπάθησε το Ελληνικό Δημόσιο να δώσει καλλιεργήσιμη γη στους αγρότες, προφανώς με αγαθές προθέσεις. Για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι άνθρωποι της υπαίθρου. Με την περίφημη αποστραγγιστική τάφρο «Τσαρμακλή» (ο τότε νομάρχης), στόχευσε στην αποξήρανση του λιβαδιού. Απέτυχε παταγωδώς να δώσει εύφορη γη στους αγρότες. Και τη φυσική ισορροπία διατάραξε  και αποτέλεσμα δεν είχε. Στη μάχη μας με τη φύση πάντα θα είμαστε ηττημένοι και στο τέλος όχι ωφελημένοι.

Οι Γερμανοί κατέστρεψαν το Ρήνο με τα βιομηχανικά τους απόβλητα. Αν ήμουν Γερμανός θα προτιμούσα λιγότερα χρήματα στην Τράπεζα και καθαρά ποτάμια.

Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν οικολογικές ευαισθησίες. Να όμως που σήμερα ο άνθρωπος ξαναγυρίζει στη φύση και τη θέλει και παρθένα. Φανταστείτε σ’ αυτό το υπέροχο λιβάδι να υπήρχε σήμερα μια λίμνη με τη ζωή που προσελκύει. Με τα υδροχαρή λουλούδια, τα πουλιά και όλη την άγρια πανίδα που παρατηρείται στις συγκεκριμένες εδαφοκλιματικές συνθήκες. Κατεβαίνοντας από τη φωτογράφιση συνάντησα κοντά στο «Σταυρό» ένα ζαρκαδάκι. Η χαρά μου ήταν απερίγραπτη.

Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Διεύθυνση Γεωργίας, την Διεύθυνση Δασών, τον Δήμο, τον συνεταιρισμό του Αγίου Παύλου, τους τιτλούχους αγρότες της περιοχής, τους κατοίκους του Αγίου Παύλου, τους ξενοδόχους, τους καταστηματάρχες να αποκαταστήσουν την βιασθείσα φύση. Το ερώτημα βέβαια είναι, αν δεν υπάρχουν μπετά και οικονομικό κίνητρο πως θα έρθουν σοβαροί μελετητές. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να το πάρουν προσωπικά όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι επιστήμονες. Και αυξημένη ευαισθησία για τη φύση διαθέτουν και τις επιστημονικές γνώσεις έχουν. Πάντα πίστευα στον δημόσιο τομέα. Και όταν είχα την τιμή να είμαι δήμαρχος της Νάουσας, με προμήθεια εξειδικευμένων βιβλίων προσπάθησα να προωθήσω την επιστημονική έρευνα και γνώση των δημοτικών υπαλλήλων. Και υπήρχαν υπάλληλοι επιστήμονες που με αυταπάρνηση, και χωρίς ωράρια, έδωσαν τον καλλίτερο εαυτό τους. Αλλά και σε επίπεδο νομού, στα Πολεοδομικά, ο Γιώργος Ρίστας ήταν υπάλληλος και κορυφαίος συγχρόνως πολεοδόμος με εξαιρετική γνώση ακόμη και των νομικών θεμάτων.

Η ΕΕ χρηματοδοτεί ειδικά προγράμματα επανόρθωσης των λιβαδιών και βελτίωσης της βιοποικιλότητάς τους.

Οι Πρέσπες ήδη διοργανώνουν κάθε χρόνο τις εκδηλώσεις «Αγκαλιά με τους Νάρκισσους Ποιητές στα λιβάδια των Πρεσπών». Και πολύ καλά κάνουν και συνδέουν το ταπεινό ζαμπάκι με την ποίηση και την τέχνη. Ο νάρκισσος της Ελληνικής μυθολογίας έχει υμνηθεί από ποιητές και πεζογράφους (Federico García Lorca, William Wordsworth, Paulo Coelho,  Oscar Wilde) και έχει εμπνεύσει ζωγράφους σαν τον Michelangelo Merisi da Caravaggio, ίσως τον μεγαλύτερο ζωγράφο όλων των εποχών.