Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 30 Οκτωβρίου 2021 13:11

Work in progress

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Νίκου Βράντση*

 

Ο Δήμος Νάουσας, όπως και πολλοί άλλοι περιφερειακοί δήμοι της Ελλάδας, είναι ένας δήμος σε δημογραφική και κοινωνική συρρίκνωση. Ο πληθυσμός μειώνεται και γερνάει, ενώ η μετανάστευση δημιουργεί έναν πολύ μεγάλο αριθμό άδειων σπιτιών.

Πάνω από το 1/5 του αποθέματος κατοικιών (περισσότερα από 3.000 σπίτια) παραμένει κενό και αχρησιμοποίητο, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν άνθρωποι που ζουν σε δύσκολες στεγαστικές συνθήκες.

Ο δήμος δεν κάνει κάτι για να αξιοποιήσει τους κενούς πόρους και αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο

(i)  επιδείνωσης της δημογραφικής συρρίκνωσης, 

(ii)  ταχείας φθοράς του αχρησιμοποίητου κτιριακού αποθέματος  υποβάθμισης των συνθηκών διαβίωσης μεγάλου αριθμού του πληθυσμό.

Δημιουργούμε μια κοινότητα χαρτογράφησης των κενών πόρων. Εντοπίζουμε τα άδεια σπίτια, αξιολογούμε την ποιότητά τους, ρωτάμε για τους προηγούμενους ιδιοκτήτες τους και συλλέγουμε μια σειρά από δεδομένα! Μέχρι στιγμής έχουμε καλύψει την μισή έκταση της πόλης της Νάουσας, ενώ συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες γειτονιές, τα χωριά και τις μικρότερες κοινότητες του δήμου.

Φορτώνουμε τα δεδομένα σε έναν ανοιχτό χάρτη (https://www.hartact.gr/apothema/ )  για να ενημερωθεί η τοπική κοινότητα. 

Ο χάρτης ανανεώνεται συνεχώς με τα νέα δεδομένα!

 

Καλούμε κόσμο να συμμετάσχει στην προσπάθεια της χαρτογράφησης αλλά και στα επόμενα βήματά μας για την επανάχρηση αυτών των σπιτιών. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

* Πολιτικός Επιστήμων