Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2022 13:08

«Τώρα πριν είναι πολύ αργά»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Προκόπη Μπίλη*

 

«Η κρίση στην Ουκρανία, πέρα από την κόλαση του πολέμου, είχε σαν αποτέλεσμα να σταθούμε απέναντι και από έναν ακόμη εφιάλτη, τον οποίο δυστυχώς όλοι βλέπαμε δίχως όμως – φοβάμαι – να αντιλαμβανόμαστε το μέγεθός του. Το ενεργειακό ζήτημα. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο συθέμελα κλονίστηκε η παγκόσμια ισορροπία στις πηγές ενέργειας προκαλώντας ραγδαίες αναταράξεις σε ανεπτυγμένες οικονομίες και κοινωνίες.

Δεν παραβιάζω ανοιχτές θύρες. Έχει γίνει αρκετή συζήτηση. Την επίσπευση στη λήψη των σημαντικών αποφάσεων θέτω, στο μέτρο και τον βαθμό που αφορούν τον τόπο μας, εδώ που ζούμε και μεγαλώνουμε τις οικογένειές μας.

Η ενέργεια και οι σημαντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, μας υποχρεώνουν να αφήσουμε αντιπαραθέσεις, εγωισμούς και μικροπολιτικές σκοπιμότητες. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να συστρατευτούμε για να προλάβουμε το τρένο της ανάπτυξης όσο ακόμη, έστω και την τελευταία στιγμή, προλαβαίνουμε.

Η Δημοτική Αρχή, πολύ σωστά, θέλει να αξιοποιήσει τις υδροηλεκτρικές δυνατότητες της Αράπιτσας. Αυτές άλλωστε μας κατέταξαν στην κορυφή των Βαλκανίων πριν από 100 χρόνια. Πρέπει να ειπωθεί βέβαια ότι, η κατά τον τρόπο αυτόν αξιοποίηση των υδροηλεκτρικών προς όφελος του Δήμου, δεν είναι κάτι που προέκυψε πρόσφατα. Για πρώτη φορά έγινε συζήτηση και λήφθηκαν αποφάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, επί Δημαρχίας κ. Γρηγορίου Λιόλιου με πρωτεργάτη κι εμπνευστή τον τότε Αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Γιαννικουρή. Το ¨ΜΠΑΧΟΥΤΣΙ¨ και η ¨ΒΕΤΛΑΝΣ¨ είναι ίσως τα μόνα σημεία που μπορεί ο δήμος να αξιοποιήσει, ενδεχομένως μαζί με τα νερά του Λόγγου Τουρπάλη. Ιδιαίτερα δε το ¨ΜΠΑΧΟΥΤΣΙ¨, είναι το πλέον ενεργοπαραγωγό σημείο του ποταμού μας. Έχει δυνατότητες λειτουργίας περισσότερο από 7 μήνες σε πλήρη δυναμικότητα και θεωρώ ότι μοναδικός ιδιοκτήτης θα πρέπει να παραμείνει ο Δήμος και όχι κάποιος άλλος φορέας, ώστε να μπορέσει να το υλοποιήσει ο ίδιος.

Παράλληλα, με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώνω το ζωηρό ενδιαφέρον του Δημάρχου για ένα έργο πνοής – όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε σε πρόσφατη ενημερωτική συνάντηση για την ΚΑΠ – το Φράγμα της ¨Γκλόμπας¨. Για την αξία του έργου αυτού έχουν ήδη τοποθετηθεί κατά το παρελθόν οι κ. Λαζ. Τέμας και Τρ. Μαρκοβίτης, παραθέτοντας μάλιστα σειρά σημαντικών στοιχείων που αφορούν το έργο αυτό. Πολύ ορθά λοιπόν, στην ανωτέρω ημερίδα, τόσο ο Δήμαρχος, αλλά και ο βουλευτής κ. Τσαβδαρίδης, αναφέρθηκαν στην σημαντική χρηματοδοτική ευκαιρία που μας δίνει το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για την υλοποίηση του Φράγματος της ¨Γκλόμπας¨. Μάλιστα δε, ο κ. Τσαβδαρίδης ενθάρρυνε το Δήμο να δείξει ετοιμότητα πάνω σ’ αυτό, δεδομένου ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει το μεγαλύτερο από το 1960 πρόγραμμα μεγάλων αρδευτικών έργων ύψους 1,6 δις ευρώ.

Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την κλιματική αλλαγή και την όλο και περισσότερο αυξανόμενη ανάγκη για νερό, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να φυλάγουμε για να έχουμε. Να κάνουμε φράγματα για να κρατάμε τα νερά.Τα τελευταία 30 χρόνια περισσότερο από 10 φορές ο ΤΟΕΒ σταμάτησε το κανονικό αρδευτικό πρόγραμμά του, λόγω μείωσης νερού του ποταμού, όπως συνέβη και την περασμένη χρονιά. 

Το Φράγμα μπορεί να υδροδοτείται από τις πηγές του Αγίου Νικολάου το χειμώνα (μέσω διώρυγας) και να αποδίδει τους θερινούς μήνες στις αρδευτικές ανάγκες του αγροτικού τομέα. Υπολογίζεται ότι τα νερά που θα χρησίμευαν για την τροφοδοσία του Φράγματος τους 6 χειμερινούς μήνες, με μόνο το 70% της παροχής των πηγών, ανέρχονται σε περισσότερο από 30.000.000m3 νερού (σύμφωνα με τις αναρτημένες μετρήσεις στην ιστοσελίδα του ΤΟΕΒ Νάουσας). Σήμερα, κατευθύνονται στη θάλασσα, ενώ θα μπορούσαν να τροφοδοτούν το Φράγμα. Παράλληλα το Φράγμα, δημιουργούμενο σε μία κοιλάδα με στεγανό υπέδαφος και σε υψόμετρο περισσότερο από 250 μέτρα από τον κάμπο, δίδει πολλαπλάσιες δυνατότητες ηλεκτροπαραγωγής (πολύτιμη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές), ενώ ταυτόχρονα επιδρά πολύπλευρα στην γενικότερη ανάπτυξη του τόπου μας (τουριστική αξιοποίηση, οικιστική δυναμική, ενεργειακή αυτάρκεια, ιχθυολογική αξιοποίηση κλπ) και βεβαίως – εξίσου σημαντικό – ο ΤΟΕΒ θα μπορεί να καλύπτει άνετα τις αρδευτικές του ανάγκες.

Εκτίμησή μου είναι ότι αμφότερα τα έργα δεν μπορούν να γίνουν. Ή θα στραφούμε στην αξιοποίηση των υδατοπτώσεων, ή θα πάμε στο Φράγμα. Φορέας υλοποίησης, σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι ο Δήμος, ώστε τα ωφελήματα της Αράπιτσας να τα απολαμβάνουν όλοι οι δημότες της Νάουσας. Προσωπικά ενστερνίζομαι την άποψη του Δημάρχου ότι το Φράγμα είναι ένα έργο πνοής. Ένα έργο μοναδικό για τον τόπο μας. Άμεσα συνεπώς πρέπει να τεκμηριωθεί η αναγκαιότητα του και το εφικτό της κατασκευής του. Τώρα μας δίνεται η χρυσή ευκαιρία και δεν έχουμε την πολυτέλεια να τη χαραμίσουμε. ΤΩΡΑ ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ».

 

 

* Δικηγόρος