Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2022 17:59

Χαράλαμπος Φανιάδης: «Να εξαιρεθεί ο χώρος του «πλακόστρωτου» του πάρκου από τις ζώνες που παραχωρούνται για την υλοποίηση ψυχαγωγικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων ποικίλου περιεχομένου, πλην εξαιρέσεων»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Εισήγηση  σχετικά με την χρήση του "πλακόστρωτου" του Δημοτικού Πάρκου, στη συνεδρίαση της Κοινότητας Νάουσας στις 7/11, πραγματοποίησε ο κοινοτικός σύμβουλος Χαράλαμπος Φανιάδης.

Η εισήγηση του έχει ως εξής:

 

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, μέλη του Συμβουλίου Κοινότητας Νάουσας,

Είναι γεγονός πως με την λήξη του έτους 2022 σηματοδοτείται και η λήξη του επετειακού έτους 200 χρόνων από την Επανάσταση και το Ολοκαύτωμα της Νάουσας. Με αφορμή τα παραπάνω καταθέτω την παρούσα πρόταση για τροποποίηση του «Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Πάρκου Ηρωικής Πόλης Νάουσας».

Πιο συγκεκριμένα, προτείνω να εξαιρεθεί ο χώρος του χαρακτηρισμένου ως «πλακόστρωτου» από τις ζώνες αυτές του Πάρκου που παραχωρούνται για την υλοποίηση ψυχαγωγικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων ποικίλου περιεχομένου, πλην εξαιρέσεων οι οποίες μπορούν να καθοριστούν βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων που θα προκύψουν κατόπιν συζήτησης.

Όπως ήδη γνωρίζετε στον χώρο αυτό -στο Κιόσκι της Νάουσας- τον Απρίλιο του 1822, μετά από διαταγή του Εμπού Λουμπούτ πασά, οδηγήθηκαν αιχμάλωτοι άντρες και νέα παιδιά της πόλης προς σφαγή. Εκεί ρωτούνταν αρχικά το ονοματεπώνυμο τους και στη συνέχεια τους ζητούνταν να αλλαξοπιστήσουν. Εφόσον η απάντησή τους ήταν αρνητική, οδηγούνταν στον δήμιο. Η σφαγή κατέληξε στον τραγικό απολογισμό των 1241 σφαγιασθέντων. Η ιστορία αναφέρει πως για τις σωρούς των πτωμάτων ανοίχτηκαν λάκκοι στην βορειοανατολική πλευρά του Κιοσκιού, όπου και θάφτηκαν.

Σήμερα, στο ίδιο σημείο έχουν τοποθετηθεί μνημεία και προτομές, ως νοερή υπενθύμιση των μαρτύρων και ηρώων προγόνων μας. Το μνημείο των 1241 Νεομαρτύρων, οι προτομές των οπλαρχηγών Ζαφειράκη Θεοδοσίου Λογοθέτη και Αναστασίου Καρατάσου, η επιτύμβια στήλη του Τσάμη Καρατάσου, αλλά και μνημεία αναφερόμενα σε μεταγενέστερα ιστορικά γεγονότα, όπως το μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και η προτομή του Μακεδονομάχου Αντώνη Μίγγα.

Μάλιστα, το Δημοτικό Πάρκο Νάουσας εντάχθηκε πρόσφατα στο ευρωπαϊκό δίκτυο ιστορικών πάρκων, λόγω της ιδιαίτερης βαρύτητας και αξίας του, μιας και εκτός των άλλων αποτελεί ιστορικό τόπο ιδιαίτερης σημασίας με επιτακτική την ανάγκη για ανάλογη διαχείριση και αξιοποίησή του. Όπως αναφέρουν στη σχετική εργασία τους οι Αθανασιάδου, Μπάμπος και Θυμάκης, ένας ιστορικός κήπος πρέπει να θεωρείται μνημείο και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Με βάση όλα τα παραπάνω, θεωρώ πως για το τμήμα αυτό του Πάρκου (πλακόστρωτο) θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη μνεία στον κανονισμό και αυτό να εξαιρεθεί από την πραγματοποίηση ψυχαγωγικών και άλλων εκδηλώσεων, πέραν αυτών που συνάδουν με την ιστορικότητα του χώρου. Οι υπόλοιπες ζώνες του Πάρκου με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και το μοναδικό κάλλος τους, είναι σίγουρα διαθέσιμες και κατάλληλες για οποιαδήποτε εκδήλωση σύμφωνα πάντα με τα όσα ορίζονται και με τη συνεργασία Δήμου, Κοινότητας, Φορέων, Συλλόγων και υπηρεσίας Πρασίνου.

Ενδεικτικά, μπορώ να ξεχωρίσω από τα εκατοντάδες διαθέσιμα παραδείγματα χώρων αντίστοιχης σημασίας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το Μνημείο Ολοκαυτώματος των Εβραίων στο Βερολίνο, σε εθνικό επίπεδο, το Πάρκο των Ηρώων στο Μεσολόγγι, αλλά και σε τοπικό επίπεδο τον Χώρο Θυσίας στους Στουμπάνους.

Έχουμε ιστορικό και ηθικό χρέος να αποτίσουμε  φόρο τιμής  στους αγωνιστές που έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία μας, όχι μόνο ανήμερα των εθνικών εορτών και επετειακών εκδηλώσεων μνήμης αλλά και έμπρακτα, μετουσιώνοντας τις σκέψεις μας σε καθημερινή πράξη σεβασμού ενός χώρου που αποτέλεσε βωμό θυσίας υπέρ ημών.

Για τους παραπάνω λόγους, καλώ και παρακαλώ το Συμβούλιο Κοινότητας Νάουσας να εγκρίνει την παρούσα πρόταση και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Νάουσας, κ. Χατζηστυλλή,  να την διαβιβάσει στον Δήμαρχο Ηρωικής Πόλης Νάουσας κ. Καρανικόλα ώστε να υποβληθεί προς ψήφιση κατά την επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας»..

 

 

Με εκτίμηση,

Ο κοινοτικός σύμβουλος

Φανιάδης Χαράλαμπος