Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 16 Ιουλίου 2016 14:30

Αρχή άνδρα δείκνυσι

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Του Γρηγόρη Σακαλή

 

Η εξουσία χαλάει τον άνθρωπο ή η ανάληψή της δείχνει τον πραγματικό χαρακτήρα του; Μια λαϊκή ρήση λέει ¨κάνε τον Έλληνα χωροφύλακα για να δεις ποιος είναι¨. Οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν ¨αρχή άνδρα δείκνυσι¨. Οι αρχαίοι ήξεραν τι λέγανε. Το πρόβλημα είναι με μας τους νεώτερους.

 Άλλοι μιλούσαν για Ζάππειο 1 και 2 και είδαμε τι κάνανε. ΕΝΦΙΑ, φόροι και κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους. Έφτασαν μάλιστα να μας πουν ότι βγήκαμε στις αγορές, ότι τελείωσε το μνημόνιο κι άλλα τέτοια πολλά ευτράπελα.

Έπειτα ήρθε η σειρά των άλλων που τάξανε τα πάντα σε όλους. Αυτοί είπαν θα σκίσουν το μνημόνιο και θα χορεύουν οι αγορές στον δικό μας ρυθμό. Μόλις τους εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός είδαμε και βλέπουμε τι κάνουν. Εδώ υπάρχει κι ένα επιπλέον δεδομένο. Η δίψα για δόξα και χρήμα του φτωχού που έφτασε στην κορυφή και δεν κρατιέται με τίποτα. Το κόμπλεξ του πεινασμένου. Ακριβώς τα αντίθετα απ’ ότι λέγανε πριν κάνουν οι ¨προοδευτικοί¨. ΄

Άφησα για το τέλος τον ΓΑΠ ο οποίος είναι ειδική περίπτωση. Μας έφερε το ΔΝΤ, μας έβαλε στο μνημόνιο. Η ιστορία θα αποφανθεί αν ήταν ανίκανος ή ανόητος.

Η άσκηση της εξουσίας διαφθείρει. Λίγοι μπορούν ν’ αντισταθούν στα κάλλη της.  

Σχετικά Άρθρα