Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 24 Μαϊος 2015 21:56

O κύκλος των χαμένων ευκαιριών

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Γράφει ο Βαλάντης Λιόλιος*

 

«Η Νάουσα είναι μια μαγική περιοχή, πανέμορφη, θα έπρεπε να ζείτε αποκλειστικά από τους επισκέπτες σας», τάδε έφη Δρ. Δημήτριος Καλαϊτζίδης, διευθυντής του Ραλλείου Λυκείου Πειραιά, λίγο πριν μιλήσει για τη σχέση των ανθρώπων με τους ποταμούς, στις εκδηλώσεις  του Ομίλου Περιβάλλοντος και Πολιτισμού “Αράπιτσα”.

Διαπίστωση χιλιοειπωμένη, θα μου πείτε, ναι όντως, πόσο όμως αληθινή. Από έναν άνθρωπο που έχει ζήσει στο παρελθόν στη Νάουσα  και την έχει ερωτευθεί (και αυτός ) παράφορα. Η Νάουσα λοιπόν, όπως έχει πει πολύ εύστοχα και ο Τάσος Βαλσαμίδης είναι μια νύφη με πλούσια τα «ελέη». Με άλλα λόγια, τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, πιο επιστημονικά, που όλοι γνωρίζουμε, μα δεν τα αξιοποιούμε.

Το ασύγκριτο μικροκλίμα της Νάουσας, το νερό, η βιομηχανική μας κληρονομιά, το κρασί μας, η αγροτική μας παραγωγή, ο απίστευτος αυτός συνδυασμός κάμπου και ορεινού όγκου,  ο πολιτισμός μας, η παράδοση,  είναι μερικά από  αυτά τα «ελέη» που μένουν όμως ανέγγιχτα, στην..νύφη που λέγαμε. «Σε λίγο θα μας μείνει η νύφη γεροντοκόρη», είχε συμπληρώσει σε μια παλαιότερη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νάουσας ο κυρ Τάσος , όταν το σώμα δεν ενέκρινε πρόταση Αυστριακών επενδυτών  που επιθυμούσαν να αξιοποιήσουν το βουνό μας.

Έχοντας όλες αυτές τις σκέψεις, ανηφόρισα προς τον Άγιο Νικόλαο το πρωί της Κυριακής για να καλύψω τις περιβαλλοντικές εκδηλώσεις της «Αράπιτσας». Και να τη, η πάλαι ποτέ «Ναυαρχίδα»  του δήμου, η δημοτική επιχείρηση που έθρεψε ουκ ολίγους, το «Βέρμιον» το αλήστου κάλλους αυτό ξενοδοχείο να στέκεται  άδειο καθώς η καφετέρια και το εστιατόριο είναι κλειστά εδώ και μήνες, μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Την αδυναμία διοίκησης μιας τέτοιας επιχείρησης η οποία είναι δημοτική αλλά… Α.Ε.,  και την  επίσχεση εργασίας στην οποία έχει προσφύγει ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων , κυρίως του επισιτιστικού τομέα.

Το χαρακτηριστικό και ακόμη πιο εξοργιστικό ήταν πως οι επισκέπτες περνούσαν σχεδόν όλοι μπροστά από το καφέ – εστιατόριο και στη συνέχεια έφευγαν στο εσωτερικό του πανέμορφου Άλσους. 

Γνωρίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νυν δημοτική αρχή μα και η προηγούμενη, ξέροντας πως αναμένουμε ακόμη αυτή τη περίφημη νομοθετική ρύθμιση που θα βοηθήσει να ανασάνει η επιχείρηση και να λειτουργήσει πραγματικά ως Ανώνυμη Εταιρία και όχι ως «γιαλαντζί», ακόμη και έτσι, η εικόνα αυτή τη στιγμή είναι πλήρως απογοητευτική.

Όχι άλλες χαμένες ευκαιρίες κυρίες και κύριοι του δημοτικού συμβουλίου, της νυν και πρώην δημοτικής αρχής. Πρέπει να βρεθεί μια λύση από κοινού, σε συνεργασία όλων των παρατάξεων, ΌΛΩΝ όμως, έτσι ώστε το «Βέρμιον» να λειτουργήσει ακόμη και πριν την τροπολογία η οποία μπορεί να και μην έρθει ποτέ.

Δεν διαφωνώ καθόλου με την προοπτική ενός μακροχρόνιου σχεδιασμού και ενός διεθνούς διαγωνισμού για την επιχείρηση αλλά μέχρι τότε τι γίνεται; Θα έρχονται επισκέπτες σ’ ένα μέρος – παράδεισο και θα βλέπουν κλειστό το ξενοδοχείο με το οποίο έχει συνδεθεί ο Άγιος Νικόλαος εδώ και δεκαετίες;

Ο Τάκης Ρίζος είπε πολύ σωστά πως το «Βέρμιον» ανήκει στους Ναουσαίους, γι αυτό ας κάνουμε όλοι οι Ναουσαίοι κάτι γι αυτό. Διότι επαναλαμβάνω η εικόνα που αντικρίζει αυτή τη στιγμή ο επισκέπτης είναι πολύ άσχημη.  Όχι άλλους κύκλους χαμένων ευκαιριών λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας αναλάβει τις ευθύνες του επιτέλους. Και ευθύνες έχουν όλοι, νυν και πρώην.

 

 

* Δημοσιογράφος μέλος ΕΣΗΕΜΘ, υπεύθυνος ενημέρωσης «naousanews.gr”

Σχετικά Άρθρα