Αρχείο


Συμβουλές προς τους καταναλωτές εν όψει των εορτών του Πάσχα δίνει η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας καθώς επίσης και οδηγίες για ασφαλείς αγορές τροφίμων αλλά και παιχνιδιών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ενωση, ο καταναλωτής πριν προχωρήσει σε αγορές οφείλει: Προσοχή στην αγορά τροφίμων

Σε ό,τι αφορά στην αγορά τροφίμων, η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας συνιστά στους καταναλωτές όταν αγοράζουν κρέας πρέπει θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται σε εμφανή πινακίδα η επισήμανσή του, δηλαδή το είδος του ζώου, το βάρος του κρέατος και η χώρα προέλευσης.
Επίσης, το κρέας να προέρχεται από σφάγιο που έχει σφραγίδες υγείας και κατηγορίας, πράγμα που δείχνει ότι τα κρέατα ελέγχθηκαν από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Επισημαίνεται ότι τα ολόκληρα σφάγια αμνοεριφίων δεν πρέπει οι καταναλωτές να τα αγοράζουν αν δεν έχουν τις παραπάνω σφραγίδες και ιδιαίτερα να αποφεύγουμε ν’ αγοράζουμε αμνοερίφια που η σφαγή τους γίνεται σε υπαίθριους χώρους, οι οποίοι δεν παρέχουν ούτε τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής.

Η σάρκα του κρέατος πρέπει να είναι σφικτή και ελαφρώς υγρή (όχι γλίτσιασμα).
Η μυρωδιά να είναι ευχάριστη, χαρακτηριστική του νωπού κρέατος και όχι οσμή αμμωνίας που φανερώνει αποσύνθεση.
Το νωπό κρέας πρέπει να συντηρείται σε προθήκες ψυγεία ( από 2 – 4ο C ) και όχι να είναι εκτεθειμένο στα τσιγκέλια ή στους πάγκους, γιατί τα κρέατα αυτά εύκολα μολύνονται από σκόνες, έντομα κ.ά. Τα έντερα πρέπει να είναι πλυμένα και καθαρισμένα χωρίς δυσάρεστες οσμές.
Τα κατεψυγμένα πρέπει να είναι πακεταρισμένα, να αναγράφουν την ημερομηνία κατάψυξης, την ημερομηνία λήξης και να συντηρούνται στους -18ο C.

Οι καταναλωτές πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη σημασία και προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του καταστήματος. Το κατάστημα να είναι καθαρό, το προσωπικό να φορά καθαρές μπλούζες και όπου χρειάζεται να φέρει σκούφο και τα εργαλεία και μηχανήματα κοπής να είναι καθαρά.
Χρήσιμο είναι επίσης οι καταναλωτές να ξέρουν και τις σφραγίδες οι οποίες είναι πάνω στα κρέατα, ώστε να γνωρίζουν τι ψωνίζουν. Έτσι λοιπόν σε όλα τα σφάγια υπάρχουν σφραγίδες που υποδηλώνουν τη χώρα γέννησης κάθε ζώου.

Αναλυτικά ισχύουν τα εξής: Σημειώνεται ότι τα παραπάνω δεν ισχύουν για κρέατα εισαγωγής που έχουν σφραγιστεί στη χώρα προέλευσης. Ειδικότερα για τα αυγά η Ένωση επισημαίνει ότι θα πρέπει να είναι ωοσκοπημένα, να μην κουνιέται ο κρόκος και να είναι καθαρά και όχι ραγισμένα.

Οι νοικοκυρές που θα βάψουν αυγά τα οποία συντηρούνται στο ψυγείο, για ν’ αποφεύγουν τα ραγίσματα, πρέπει 24 ώρες πριν το βάψιμο να βγάλουν τα αυγά από το ψυγείο για να πάρουν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Τα σοκολατένια αυγά και τα άλλα είδη σοκολατοποϊίας πρέπει να έχουν ετικέτα που να αναγράφεται η σύνθεσή τους καθώς και η ημερομηνία λήξης τους. Επίσης ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των αυγών γιατί αν αποτελείται από μικρά παιχνίδια, αυτά μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό ή και πνιγμό σε παιδιά μικρής ηλικίας.

Προσοχή στα παιχνίδια

Η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας εφιστά την προσοχή στους γονείς ενόψει των εορτών, στις αγορές παιχνιδιών. Τα παιδιά, σύμφωνα με την Ένωση, είναι οι περισσότερο ευάλωτοι καταναλωτές. Γι’ αυτό το λόγο αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής από τους ενήλικες. Η Ένωση προτείνει στους αταναλωτές να αποτρέψουν τα παιδιά από τις διαφημίσεις, γιατί αυτή η τεχνική προώθησης πωλήσεων διαμορφώνει ανάγκες, μετατρέπει συνήθειες και διεγείρει επιθυμίες.

Ειδικότερα, προτείνει τα παιχνίδια που αγοράζουν να έχουν την ένδειξη «CE», που σημαίνει ότι τηρούν τις προδιαγραφές της Ε.Ε. Τα παιχνίδια δεν πρέπει να έχουν αιχμηρές μύτες, βελόνες και διάφορα άλλα εξαρτήματα που μπορούν να τραυματίσουν ή να προκαλέσουν ατυχήματα και επίσης δεν πρέπει να μοιάζουν με τρόφιμα, ούτε να μυρίζουν σαν αυτά, γιατί το παιδί μπορεί να τα καταπιεί.

Επίσης, συνιστά στους καταναλωτές να μην αγοράζουν ποτέ μεταχειρισμένα παιχνίδια (ανοικτές συσκευασίες) και παιχνίδια από τους διάφορους πλανόδιους «εμπόρους» καθώς τα περισσότερα είναι άγνωστης προέλευσης και κατασκευής γι’ αυτό είναι και φθηνότερα.

Επίσης, συνιστά να διαβάζουν προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης και τις προειδοποιήσεις . Τα παιχνίδια δεν πρέπει να είναι κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά και επικίνδυνες πλαστικές ουσίες, που συνήθως είναι καρκινογόνες. καλό είναι να έχουν την ένδειξη «non toxic»

Επίσης, το παιχνίδι πρέπει να εναρμονίζεται με την ηλικία του παιδιού (αναγραφή ηλικιών στην συσκευασία) και δεν πρέπει να επιδρά αρνητικά στην ψυχοσύνθεσή του, στην ψυχική του ισορροπία και να διαταράσσει τις σχέσεις του με το οικογενειακό περιβάλλον.