Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 06 Απριλίου 2020 19:34

Λάζαρος Τσαβδαρίδης "Ως τη Μεγάλη Τρίτη οι συνδεδεμένες ενισχύσεις στους αιγοπροβατοτρόφους"

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το αργότερο μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη, πρόκειται να καταβληθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις για το αιγοπρόβειο γάλα, όπως διαβεβαίωσε τον Αν. Γεν. Γραμματέα ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτή Ημαθίας κ. Λάζαρο Τσαβδαρίδη ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Γρηγόρης Βάρρας, μετά από επικοινωνία τους για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Όπως σημειώνει ο κ. Τσαβδαρίδης, η επίσπευση των πληρωμών προσφέρει σημαντική ΕΝΕΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ για τους Κτηνοτρόφους – Αιγοπροβατοτρόφους της χώρας και της Ημαθίας μας, σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο λόγω της κρίσης του κορονοϊού.

Αναδεικνύεται δε η επιτακτική ανάγκη να εξεταστεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η επιπρόσθετη ενίσχυση για τους πληγέντες από την κρίση αιγοπροβατοτρόφους μας, μέσω των DE MINIMIS καθώς :

· Πλήττονται βαριά οι εξαγωγές των αμνοεριφίων, ιδιαίτερα στην Ιταλία και την Ισπανία

 

· Περιορίζονται οι πιστώσεις στις πωλήσεις ζωοτροφών προς τους κτηνοτρόφους

 

· Μειώνεται δραματικά η τιμή πώλησης των αμνοεριφίων, η οποία μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 2 ευρώ ανά κιλό χαμηλότερα από πέρσι

 

· Ο κλάδος πλήττεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, καθώς τα προηγούμενα 2 έτη υπήρξε κατακόρυφη πτώση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος λόγω της αβελτηρίας της τότε Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να ελέγξει τις παράνομες ελληνοποιήσεις

 

Ο Βουλευτής Ημαθίας επισημαίνει ότι η επιτάχυνση πληρωμής της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τους αιγοπροβατοτρόφους μας, έρχεται ως συνέχεια της διπλής πληρωμής αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς για τις καταστροφές φυτικού και ζωικού κεφαλαίου του έτους 2019, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, επισπευσμένη και αυτή μάλιστα σε σχέση με παρελθόντα έτη καταδεικνύοντας έτσι ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ είναι αποφασισμένη να στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις τον κόσμο της πρωτογενούς παραγωγής σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Προς αυτή την κατεύθυνση, τονίζει ο κ. Τσαβδαρίδης, θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια επίσπευσης για πριν το ΠΑΣΧΑ των αποζημιώσεων και σε όσους πληγέντες από το περσινό χαλάζι παραγωγούς δεν συμπεριλαμβάνονται στις παρούσες και στις εντός των επομένων ημερών επικείμενες πληρωμές, ολοκληρώνοντας το τοπικό κατάστημα του ΕΛΓΑ τους σχετικούς φακέλους.

 

Ομοίως επιτακτική όμως είναι η ανάγκη να επιταχυνθεί η διοχέτευση στον κόσμο της πρωτογενούς παραγωγής των 150 εκατ. Ευρώ που ήδη έχουν δοθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από το Υπουργείο Οικονομικών ως μέτρα στήριξης των πληγέντων από την κρίση του κορονοϊού αγροτών μας, προκειμένου να μπορέσουν αυτοί και οι οικογένειές τους να πάρουν βαθιά ανάσα στις κρίσιμες αυτές ώρες για τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους.