Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 15 Ιουλίου 2017 12:18

"Η κυβέρνηση οφείλει να συμπεριλάβει στους δικαιούχους του προγράμματος για την Εγκατάσταση Νέων Αγροτών και τους επιλαχόντες"

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Να εξευρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι, ώστε να ενταχθούν μεταξύ των δικαιούχων του προγράμματος για τους νέους αγρότες και οι επιλαχόντες, που πληρούν τα κριτήρια της προκήρυξης, ζητά με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής Ημαθίας, της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος.

 

Ο κ. Βεσυρόπουλος, στην ερώτηση του επισημαίνει, πως η κυβέρνηση αντιμετώπισε  με μεγάλη προχειρότητα την προσέλκυση νέων ανθρώπων στον αγροτικό τομέα ενώ συνεχίζει να επιδεικνύει μεγάλη αδιαφορία για την ένταξη στο πρόγραμμα των επιλαχόντων, τη στιγμή που το μέτρο 6.1, για την Εγκατάσταση Νέων Αγροτών, είναι το μοναδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα που υπάρχει για να προσελκύσουμε νέους ανθρώπους. 

 

Επίσης, ο βουλευτής Ημαθίας, σημειώνει ότι, ο μεγάλος αριθμός επιλαχόντων στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, αναδεικνύει το γεγονός της λανθασμένης και άνισης κατανομής των κονδυλίων ανά Περιφέρεια, καθώς, ενώ συγκέντρωσαν μεγαλύτερη μοριοδότηση από αυτήν που προβλέπεται στην προκήρυξη, λόγω της ποσόστωσης έμειναν έξω από την τελική λίστα των δικαιούχων.

 

Ο κ. Βεσυρόπουλος, σε δήλωση ανέφερε:

 

«Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απέδειξαν για μια ακόμη φορά, την προχειρότητα και την αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζουν τους νέους, που θέλουν να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα. Αφού καθυστέρησαν δυόμιση χρόνια να προκηρύξουν και να αξιολογήσουν το πρόγραμμα για τους νέους αγρότες, δεν κατάφεραν να κάνουν ούτε ένα βήμα προόδου, δεν κατάφεραν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν ορθολογικά το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Την προχειρότητα και την αδιαφορία όμως της κυβέρνησης, δυστυχώς, σήμερα καλούνται να την πληρώσουν οι νέοι αγρότες, που ενώ ξεκίνησαν να επενδύουν στον αγροτικό τομέα, ενώ πληρούσαν τα κριτήρια για ένταξη στο πρόγραμμα, προσδοκώντας τη στήριξη της πολιτείας, τώρα βρίσκονται στον «αέρα». Η κυβέρνηση οφείλει να συμπεριλάβει στους δικαιούχους του προγράμματος για την Εγκατάσταση Νέων Αγροτών και τους επιλαχόντες, όπως έγινε και το 2014».

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

 

ΘΕΜΑ:«Ένταξη των επιλαχόντων στους δικαιούχους του προγράμματος για τους νέους αγρότες»

 

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Είναι δεδομένο ότι, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με μεγάλη προχειρότητα αλλά και σχετική απροθυμία την πρόκληση προσέλκυσης νέων ανθρώπων στο αγροτικό επάγγελμα.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι, η προκήρυξη της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την Εγκατάσταση Νέων Αγροτών, εκδόθηκε στις  14-10-2016, ακολούθησε τροποποίηση της πρόσκλησης ενώ δεν υπήρχε επαρκής προετοιμασία για να ολοκληρωθούν οι αξιολογήσεις μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο.

 

Η κυβέρνηση όμως, αφού καθυστέρησε δυόμιση χρόνια να προκηρύξει και να αξιολογήσει το πρόγραμμα για τους νέους αγρότες, δεν κατάφερε να κάνει ούτε ένα βήμα προόδου.

 

Οι δικαιούχοι της αξιολόγησης ήταν 10.106 νέοι αγρότες και οι επιλαχόντες είναι 3.122. Πολύ μακριά από το όριο των 12.000 νέων αγροτών που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα του 2014, συμπεριλαμβανομένου και των επιλαχόντων και με συνολικό ποσό ενίσχυσης 194 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Η κυβέρνηση επιδεικνύει αδιαφορία για την ένταξη στο πρόγραμμα των επιλαχόντων.

Ιδιαίτερα στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, ο αριθμός των επιλαχόντων είναι 1.133 νέοι αγρότες και το πρόγραμμα αυτό, το μέτρο 6.1, για την Εγκατάσταση Νέων Αγροτών είναι το μοναδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα που υπάρχει για να προσελκύσουμε νέους ανθρώπους στο αγροτικό επάγγελμα.

 

Είναι επίσης, σαφές, ότι ο μεγάλος αριθμός επιλαχόντων στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, αναδεικνύει το γεγονός της λανθασμένης και άνισης κατανομής των κονδυλίων ανά Περιφέρεια.

 

Οι επιλαχόντες από την Κεντρική Μακεδονία συγκέντρωσαν μεγαλύτερη μοριοδότηση από αυτήν που προβλέπεται στην προκήρυξη αλλά λόγω ποσόστωσης έμειναν έξω από την τελική λίστα των δικαιούχων και χαρακτηρίζονται ως επιλαχόντες.

Είναι ξεκάθαρο ότι, η κυβέρνηση οφείλει να συμπεριλάβει στους δικαιούχους του προγράμματος για την Εγκατάσταση Νέων Αγροτών και τους επιλαχόντες, όπως έγινε και το 2014.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

 

1. Η κυβέρνηση προτίθεται να εντάξει μεταξύ των δικαιούχων του προγράμματος και τους επιλαχόντες που πληρούν τα κριτήρια της προκήρυξης;

 

2. Έχει διασφαλίσει η κυβέρνηση τους πόρους για την ένταξη των επιλαχόντων στο πρόγραμμα;

 

3. Με βάση τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, έχει αντιληφθεί η κυβέρνηση τη λανθασμένη και άνιση κατανομή και ποσόστωση ανά Περιφέρεια;

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα