Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 19 Ιουλίου 2020 13:25

Περαιτέρω στήριξη των εμπορικών επιχειρήσεων ζητά ο Τάσος Μπαρτζώκας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Με κοινοβουλευτική ερώτηση που υπέβαλε ο Τάσος Μπαρτζώκας προς τον Υπουργό Οικονομικών, ζητά τη διεύρυνση του μέτρου μείωσης ενοικίου, για τους μήνες Ιούλιο Και Αύγουστο, σε όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις ανεξαιρέτως.

Ειδικότερα, στην Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη προ λίγων ημερών προσδιορίζονται οι πληττόμενες επιχειρήσεις, για τις οποίες και επεκτείνεται η μείωση ενοικίου  για το δίμηνο Ιουλίου Αυγούστου, προκειμένου να ανταπεξέλθουν καλύτερα στα πάγια έξοδα τους. Πρόκειται για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Τουρισμού, των Μεταφορών, της Εστίασης, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού.

Ωστόσο, το μέτρο μείωσης ενοικίου δεν περιλαμβάνει και τις επιχειρήσεις λιανεμπορίου,  μολονότι αναμφισβήτητα είναι και οι ίδιες σοβαρά πληγείσες και ενίοτε, σημαντικά συνδεδεμένες με τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στη μείωση ενοικίου.

Το αίτημα για οριζόντια συμπερίληψη στη μείωση ενοικίου έχει εκφράσει και η ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας), με επιστολή που κοινοποιήθηκε στον Πρωθυπουργό και τα συναρμόδια Υπουργεία. Θέτοντας το επιχείρημα ότι το λιανεμπόριο εν γένει υφίσταται εξίσου σημαντική οικονομική πίεση με τους προστατευόμενους κλάδους, άποψη με την οποία συντάσσεται και ο βουλευτής Τάσος Μπαρτζώκας, αιτείται την αναθεώρηση της εξαίρεσης.

Ο Τάσος Μπαρτζώκας δηλώνει ότι «σε κάθε επίσκεψη μου στην αγορά της Ημαθίας, και ανεξαρτήτως του κλάδου του λιανεμπορίου, όλοι οι επιχειρηματίες εκδηλώνουν την αγωνία τους για το μέλλον της επιχείρησης τους και όλοι δηλώνουν τη σημαντική μείωση του τζίρου τους. Ακριβώς γι΄αυτόν το λόγο η Πολιτεία οφείλει να τους στηρίξει, προκειμένου να μείνουν όρθιοι και να στηρίξουν με τη σειρά τους το κράτος στα δύσκολα που είναι μπροστά μας

 

 

Αναλυτικά το κείμενο της κοινοβουλευτικής ερώτησης όπως υπεβλήθη στους αρμόδιους Υπουργούς

                                                                                              

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα

          

 

 

ΠροςΤον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Θέμα: Ανάγκη συμπερίληψης των εμπορικών επιχειρήσεων στο μέτρο της επέκτασης    μείωσης ενοικίου

 

              Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Τα μέτρα που έχουν παρθεί έως σήμερα, για την στήριξη της ελληνικής επιχείρησης και επιχειρηματικότητας, φαίνεται ότι έχουν αποτρέψει σε μεγάλο βαθμό την καθίζηση της ελληνικής οικονομίας και την εκτόξευση της ανεργίας.

Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώνεται και από πλείστους δείκτες, μεταξύ αυτών και το θετικό ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης για το μήνα Ιούνιο, αλλά και από το γεγονός ότι η Ελλάδα, το πρώτο τετράμηνο του 2020 σημείωσε το μικρότερο ποσοστό ύφεσης, έναντι όλων των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης. Διαφαίνεται, ότι παρά τον ασύμμετρο κίνδυνο της πανδημίας, η χώρα μας διαχειρίζεται την κατάσταση ικανοποιητικά, λαμβάνοντας στο σωστό χρόνο όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διατήρηση, όσο το δυνατόν περισσότερων υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, επεκτείνονται χρονικά και διευρύνονται οι δικαιούχοι  υφιστάμενων μέτρων ενίσχυσης της ελληνικής επιχείρησης, επιβεβαιώνοντας το βασικό σύνθημα της κυβέρνησης ότι πρωταρχικό μέλημα είναι η ανάσχεση της ύφεσης. Πρόσφατα, μεταξύ της ανακοίνωσης για μείωση της προκαταβολής φόρου και την επέκταση του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής, ανακοινώθηκε και η επέκταση του μέτρου της μείωσης ενοικίου για το μήνα Ιούλιο και Αύγουστο. Το μέτρο ισχύει μόνο για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης.

Η εξαίρεση των εμπορικών επιχειρήσεων από την επέκταση μείωσης ενοικίου, παρά το γεγονός ότι έχουν υποστεί πλήγμα λόγω της πανδημίας, γεγονός που αποδεικνύεται και από τη μεγάλη συμμετοχή στα μέτρα οικονομικής στήριξης αλλά και από τη μείωση του κύκλου εργασιών τους, δυσχεραίνει περαιτέρω τη δυνατότητα τους να είναι βιώσιμες. Η απειλή της βιωσιμότητας καθίσταται εντονότερη, όχι μόνο λόγο της διασύνδεσης τους με τον κλάδο της εστίασης και του τουρισμού, αλλά και υπό την απειλή μιας περαιτέρω γενίκευσης της υγειονομικής κρίσης.

 

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ

 

  1. Προτίθεστε να συμπεριλάβετε στο μέτρο της επέκτασης ενοικίου όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις, με τρόπο οριζόντιο;
  2. Αν το άνωθεν δεν είναι δημοσιονομικά εφικτό, προτίθεστε να εξετάστε το ενδεχόμενο αναλογικής μείωσης ενοικίου, με βάση τη μείωση του τζίρου των εμπορικών επιχειρήσεων κατά το 1ο τετράμηνο του 2020;

 

                                        

                                       

                                                                         Ο ερωτών Βουλευτής

                                                                      Αναστάσιος Μπαρτζώκας

                                                                   ΠΕ Ημαθίας, Νέα Δημοκρατία