Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2021 15:43

Την ανάγκη να παραταθεί η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για να διευκολυνθούν ακόμη περισσότεροι δικαιούχοι να λάβουν προκαταβολή της σύνταξής τους έως και 384 ευρώ ζητάει ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Την παράταση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων για την χορήγηση προκαταβολής σύνταξης έως και 384 ευρώ στους δικαιούχους μέχρι να τους χορηγηθεί η οριστική τους σύνταξη, ζητάει από τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Όπως αναφέρει ο Αν. Γεν. Γραμματέας της ΝΔ και Βουλευτής Ημαθίας σε σχετική Ερώτηση που κατέθεσε, μία ενδεχόμενη παράταση - πέραν της μέχρι σήμερα καταληκτικής ημερομηνίας της 31ης Μαρτίου - θα βοηθήσει πολλούς ασφαλισμένους που ακόμη δεν έχουν «τρέξει» τη διαδικασία υποβολής αίτησης λόγω μη έγκαιρης ενημέρωσής τους εξ αιτίας των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία. Την ίδια στιγμή, θα δώσει ανάσα στους λογιστές και στους δικηγόρους καθώς ήδη υπάρχει μεγάλος όγκος δουλειάς που δυσχεραίνει την έγκαιρη διεκπεραίωση της σχετικής διαδικασίας.

Ο κ. Τσαβδαρίδης επισημαίνει εξάλλου ότι η εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία της Κυβέρνησης επ’ ωφελεία των συνταξιούχων πρέπει να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις, ώστε να ολοκληρωθεί αποτελεσματικά η διευκόλυνση του συνόλου των δικαιούχων λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψιν ότι περίπου 105.000 εν δυνάμει συνταξιούχοι δεν έχουν λάβει ακόμη ούτε ένα ευρώ από τη σύνταξή τους, παρότι έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης, απόρροια της γραφειοκρατίας προηγούμενων ετών .

 

Αναλυτικά η κατατεθείσα Ερώτηση του κ. Τσαβδαρίδη είναι η εξής:

29-3-2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: Ανάγκη να παραταθεί η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για την χορήγηση προκαταβολής σύνταξης στους δικαιούχους

Κύριε Υπουργέ,

Έχουν ξεπεράσει ήδη μέχρι σήμερα τις 31.000 οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν στον ΕΦΚΑ για την χορήγηση προκαταβολής σύνταξης, με τη μορφή της εθνικής και απομένουν λίγες μόνο ημέρες ως την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Μαρτίου προκειμένου οι δικαιούχοι να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους και να λάβουν ποσό έως 384 ευρώ το μήνα (συνοδευόμενο από αναδρομικά), μέχρις ότου τους χορηγηθεί η οριστική τους σύνταξη.

 

Παρόλα αυτά, καθημερινά γινόμαστε κοινωνοί του ότι αρκετοί ασφαλισμένοι δεν έχουν ακόμη μπει σε διαδικασία υποβολής αίτησης, είτε γιατί δεν έχουν ενημερωθεί επαρκώς λόγω του εγκλεισμού τους στο σπίτι λόγω της COVID – 19 είτε γιατί υπάρχει μεγάλος όγκος δουλειάς από τους λογιστές και τους εργατολόγους τους, και εμποδίζει την έγκαιρη διεκπεραίωση της σχετικής διαδικασίας.

Λαμβάνοντας δε υπόψη ότι οι λογιστές και εργατολόγοι ανά την επικράτεια καλούνται να διεκπεραιώνουν παράλληλα και άλλες υποχρεώσεις  και ρυθμίσεις λόγω των έκτακτων μέτρων για την πανδημία, με την επιφόρτιση να κλείνουν για κάθε δημόσια υπηρεσία ηλεκτρονικά ραντεβού και με πολλές καταληκτικές ημερομηνίες καθημερινά,  γίνεται φανερό ότι καθίσταται αναγκαία η εξέταση μίας εύλογης παράτασης (ενδεχομένως μέχρι το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου) για την υποβολή της αίτησης από τους δικαιούχους υποψήφιους συνταξιούχους, ώστε να μπορέσει ο ΕΦΚΑ να καταβάλλει  στους δικαιούχους την εθνική σύνταξη μέχρι το Πάσχα.

 

Κατόπιν τούτων και επειδή:

 

Σύμφωνα με τη Διοίκηση του ίδιου του ΕΦΚΑ περίπου 105.000 εν δυνάμει συνταξιούχοι δεν έχουν λάβει ακόμη ούτε ένα ευρώ από τη σύνταξή τους, παρότι έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης, απόρροια της γραφειοκρατίας προηγούμενων ετών .

Η ιδιαίτερα δύσκολη υγειονομική συγκυρία δεν επιτρέπει την εύρυθμη ολοκλήρωση των αναγκαίων διαδικασιών

Η εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία της Κυβέρνησης επ’ ωφελεία των συνταξιούχων πρέπει να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις, ώστε να ολοκληρωθεί αποτελεσματικά η διευκόλυνση του συνόλου των δικαιούχων.

 

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Προτίθεστε και αν ναι με ποιο χρονοδιάγραμμα να εξετάσετε την παράταση της  διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων για την χορήγηση προκαταβολής σύνταξης στους δικαιούχους;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Λάζαρος Τσαβδαρίδη

Βουλευτής Ημαθίας ΝΔ