Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2016 13:09

Απ. Βεσυρόπουλος: "Πρόχειρο,άτολμο και χωρίς κίνητρα το πολυνομοσχέδιο για το "πλαστικό χρήμα"

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ιδιαίτερα αιχμηρός απέναντι στην κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ήταν ο Αν. Τομεάρχης Οικονομικών και Βουλευτής Ημαθίας, της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για την επέκταση χρήσης πλαστικού χρήματος, στο οποίο ήταν ο Εισηγητής από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.

 

«Η κυβέρνηση επιχειρεί να μετατρέψει τα πολιτικά της αδιέξοδα, σε αδιέξοδα για τη χώρα», είπε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος. «Όλοι γνωρίζουμε ότι, η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης έχει συνέπειες. Μένει να δούμε ποιες είναι αυτές οι συνέπειες και ελπίζουμε να μην είναι ανάλογες των συνεπειών της περήφανης διαπραγμάτευσης που κάνατε το πρώτο επτάμηνο του 2015, η οποία χρέωσε τη χώρα με 100 δις και έφερε ένα νέο και πιο επώδυνο μνημόνιο και διέλυσε το τραπεζικό σύστημα», είπε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και προκάλεσε την κυβέρνηση «αν δεν μπορεί να κυβερνήσει, να κάνει εκλογές και να απέλθει».

 

Ο κ. Βεσυρόπουλος, ειδικά για το ζήτημα των κινήτρων για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, υποστήριξε ότι, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν μπορεί να καταλάβει ότι, η επέκταση της χρήσης πλαστικού χρήματος και ηλεκτρονικών συναλλαγών, δεν περιορίζεται μόνο στο χτίσιμο του «αφορολογήτου ορίου» στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου βρίθουν κυρώσεων, αλλά απουσιάζουν τα κίνητρα. Δεν θεσμοθετείται ο ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός, ούτε υπάρχουν φορολογικά ή άλλου είδους κίνητρα, κάτι που σημαίνει ότι, επαγγελματίες και επιχειρήσεις δεν έχουν κανένα λόγο να πραγματοποιούν συναλλαγές με πλαστικό χρήμα. «Και όσοι είναι αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα; Όσοι δεν μπορούν να βγάλουν πιστωτικές ή χρωστικές κάρτες ή να συμμετέχουν σε ένα κύκλο ηλεκτρονικών συναλλαγών μέσω του τραπεζικού συστήματος; Η κυβέρνηση αδιαφορεί για αυτούς. Δεν θέλει να τους εντάξει στην κανονικότητα και στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας. Τους οδηγεί στη σκοτεινή πλευρά της οικονομίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής τομεάρχης οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας.

 

Παράλληλα, ο Βουλευτής Ημαθίας, ανέφερε ότι, για τη Νέα Δημοκρατία η επέκταση της χρήσης πλαστικού χρήματος είναι εργαλείο με ισχυρό μεταρρυθμιστικό πρόσημο. «Για αυτό παρουσιάσαμε το Στρατηγικό μας Σχέδιο για την προώθηση των Ηλεκτρονικών Συναλλαγών από τις 27 Σεπτεμβρίου 2016. Σχέδιο που προσφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη προς τρεις κατευθύνσεις:

 

-Την αύξηση των δημοσίων εσόδων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

 

-Την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, αφού οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα μειώνουν το γραφειοκρατικό βάρος, απλουστεύουν τις συναλλαγές και δημιουργούν οικονομίες κλίμακος.

 

-Την επιστροφή «διπλού μερίσματος» στους πολίτες: άμεσο με επιστροφή χρημάτων και έμμεσο με τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών που επιτυγχάνεται με τη μείωση της φοροδιαφυγής.

 

Η επέκταση της χρήσης πλαστικού χρήματος για να αποτελέσει ουσιαστική τομή πρέπει να στηρίζεται στα εξής:

 

1ον Στην υποχρεωτική, σταδιακή έκδοση και διακίνηση ηλεκτρονικών τιμολογίων μεταξύ των επιχειρήσεων και τη διασύνδεση με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Σήμερα, μόλις το 6% από τα 250 εκατομμύρια τιμολόγια που εκδίδονται στη χώρα μας διακινείται ηλεκτρονικά.

 

2ον Στην υποχρεωτική καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τους προμηθευτές του Δημοσίου και της αυτοδιοίκησης.

 

3ον  Στον καθορισμό του ορίου χρήσης μετρητών με ορθολογικά κριτήρια. Το όριο των 500 ευρώ ήταν δική μας πρόταση. Πρέπει όμως να διαφοροποιείται αυτό το όριο ανά κλάδο, ανάλογα με τη μελέτη και το ποσοστό ανάλυσης κινδύνου για φοροδιαφυγή.

 

4ον Στην παροχή φορολογικών κινήτρων. Ενδεικτικά, δύο παραδείγματα: (α) επιστροφή μέρους του ΦΠΑ για δαπάνες σε συγκεκριμένες συναλλαγές, όπου διαπιστώνεται φοροδιαφυγή, (β) θέσπιση ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού, μερικώς ακατάσχετου, από τον οποίο θα πραγματοποιούνται όλες οι δαπάνες μισθοδοσίας, καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων αλλά και συναλλαγών με προμηθευτές».

 

«Η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να παίζει τη χώρα στα ζάρια και να στέλνει μετά το λογαριασμό να πληρωθεί από τους πολίτες. Υπάρχουν κάποιοι που νομίζουν ότι βρίσκονται ακόμα στην εποχή που καταργούσαν τα μνημόνια, συμπεριφέρονται σα να μην έχει γίνει τίποτα από τον Ιανουάριο του 2015 αλλά θα τους θυμίσω ότι ο κ. Σόιμπλε και η τρόικα ζητούσαν πάντα την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Η ΝΔ ποτέ δεν είχε υποκύψει σε αυτή την απαίτηση εσείς ικανοποιήσατε αυτή την απαίτηση. Ο κ. Σόιμπλε και τρόικα ζητούσαν πάντα το υπερταμείο και την εκχώρηση σε αυτό όλης της δημόσιας περιουσίας. Η ΝΔ δεν δεχόταν ούτε να το συζητήσει, εσείς τα δώσατε όλα εκχωρήσατε τη δημόσια περιουσία για 100 χρόνια στο ταμείο και υπό ξένο έλεγχο λες και η χώρα είχε χάσει κανένα πόλεμο και ήταν υποχρεωμένη να καταβάλλει πολεμικές αποζημιώσεις. Ο κ. Σόιμπλε είχε βάλει στο τραπέζι της συζήτησης το σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και αν υπάρχει κάποιος που εξυπηρετεί αυτό το σχέδιο, αυτή είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», είπε ο κ. Βεσυρόπουλος.

 

Σχετικά Άρθρα