Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2019 23:19

SOS Bέρμιο: «Ραγδαίες εξελίξεις στο αιολικό του ΒΕΡΜΙΟΥ»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οι εξελίξεις για το θέμα των αιολικών στο Βέρμιο είναι ραγδαίες και δεν κοιτάνε τις γιορτές. Όσο εμείς γλεντάμε κάποιοι καταστρώνουν κι ετοιμάζουν σχέδια καταστροφής.


Η κατάσταση έχει ως εξής:
Η εταιρεία «ΑΙΟΛΙΚΗ ΒΕΡΜΙΟΥ» στην πρόσφατη δημοπρασία της ΡΑΕ πλειοδότησε σε 4 επιλεγμένα έργα της διαδικασίας της 12ης του Δεκέβρη. Τα τέσσερα αυτά έργα αποτελούν μέρος του λεγόμενου «ΦΑΡΑΟΝΙΚΟΫ» της ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΒΕΡΜΙΟΥ και τα είχε στην κατοχή της από το 2014 ώριμα, με εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους μαζί με άλλα 3 έργα. Στο σύνολό του δηλαδή το «ΦΑΡΑΟΝΙΚΟ» αριθμεί 7 έργα συνολικής ισχύος 465MW! Τα 4 έργα για τα οποία πλειοδότησε είναι συνολικής ισχύος 135MW. Ήταν ζήτημα χρόνου το πότε θα «κουμπώσουν» τα δεδομένα ώστε να εκκινήσει το έργο.

Η εταιρεία προφανώς βρήκε χρηματοδότηση και σε συνδυασμό με την μεγάλη πλέον μείωση του κόστους εγκατάστασης επανεκκινεί τις εξελίξεις για τις 4 από τις 7 άδειες του ΦΑΡΑΟΝΙΚΟΥ με μ.ο. τιμής παραγωγής (και για τις 4 άδειες) περί τα 56 ευρώ ανά μεγαβατόρα. Τιμή που λίγα χρόνια πριν στους «καρχαρίες» των αιολικών θα φάνταζε… ανέκδοτο. Είναι πάντως άξιον απορίας γιατί η εταιρεία έχοντας στην κατοχής της τις άδειες αυτές με εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους έπρεπε να ξαναμπεί στη νέα διαδικασία των ανταγωνιστικών διαδικασιών (πλειστηριασμούς) της ΡΑΕ γι αυτές. Και μάλιστα, όπως είδαμε τις προηγούμενες μέρες, πριν την γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων του πλειστηριασμού, να παίρνει άδειες για εγκατάσταση ιστών μέτρησης αιολικού δυναμικού.

Το πιθανότερο είναι να έχασαν την κυριότητα των αδειών στο πέρασμα του (ανενεργού) χρόνου, αυτές (ξανα)βγήκαν στο «σφυρί» και αυτοί τις ξανά «χτύπησαν» και τελικά ξανά απέκτησαν. Και ξεκινούν από την αρχή την διαδικασία των αιολικών μετρήσεων και των περιβαλλοντικών όρων γιατί είναι σχεδόν βέβαιο πως θα θελήσουν να φέρουν τα ΤΕΡΑΤΑ των 4,2MW και όχι τις… «κοινές» ανεμογεννήτριες των 3,2MW. Άρα θα πρέπει να τροποποιήσουν την παλιά άδεια όπως έκανε η ΤΕΡΝΑ για τον «ΤΡΟΥΛΛΟ» που μετέτρεψε τις 10 τυπικές ανεμογεννήτριες των 2MW σε 5 ΤΕΡΑΤΑ των 4.2MW.

Θεωρούμε σχεδόν σίγουρο πως θα φέρουν τα ΤΕΡΑΤΑ των 4,2MWγιατί αυτή διαφαίνεται πια να είναι η τακτική σε περιοχές με χαμηλό αιολικό δυναμικό όπως το Βέρμιο. Στο Βέρμιο ΔΕΝ φυσάει. Και αν δεν φυσάει δεν υπάρχει κέρδος! Πως λοιπόν θα πιάσουν τον αέρα; Σηκώνοντάς τα στον θεό κυριολεκτικά! 175 μέτρα ύψος με 150 μέτρα διάμετρο φτερωτής!

Τα επόμενο στάδιο για την εταιρεία είναι η σύνταξη της νέας περιβαλλοντικής μελέτης (από ιδιώτη μελετητή) η έκδοση Προσφοράς Σύνδεσης από τον αρμόδιο Διαχειριστή (ΑΔΜΗΕ), η κοινοποίηση των περιβαλλοντικών όρων στους άμεσα εμπλεκόμενους και τελικά η άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας. Λογικά όλα αυτά θα διευθετηθούν έως την άνοιξη που «ανοίγει» το βουνό και θα ναι έτοιμο να δεχθεί τις εργασίες.

Οι 4 αυτές άδειες είναι συνέχεια της ήδη υφιστάμενης εγκατάστασης του Βερμίου στην μεριά του Ξηρολίβαδου. Μπαίνουν πολύ βαθιά μέσα και για πρώτη φορά μπαίνουν στα διοικητικά όρια του Δήμου Νάουσας στην κορυφή «Μαγούλα» και «Πύργος». Και αν λοιπόν έως τώρα κραύγαζε η απουσία του Δήμου Βεροίας (η αν προτιμάτε η χαλαρή παρουσία) από το όλο θέμα ήρθε και η ώρα του Δήμου Νάουσας. Του δήμου Νάουσας ο οποίος πήρε σαφή εντολή να προσβάλει νομικά την τροποποιημένη άδεια στον «Τρούλλο» και ο οποίος ακόμα δεν έχει «κουνηθεί» στη βάση μιας υποθετικής και αόριστης κατάστασης του «φαίνεται πως η «Τέρνα» αποχωρεί».

Άραγε ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ; Έχουμε ζητήσει εκ νέου συνάντηση με τον δήμαρχο και μας ειπώθηκε πως είναι “busy” λόγω εορτών. Δικαίωμά του να θέτει προτεραιότητες και να ιεραρχεί τις καταστάσεις. Όπως και να χει, πάρα πολύ σύντομα θα πρέπει να δώσει απαντήσεις.

Ανακεφαλαιώνοντας επιγραμματικά: Το αιολικό στο Βέρμιο συνεχίζεται λογικά από την άνοιξη. Υπερδιπλασιάζεται σε μέγεθος και πιθανότατα με την τοποθέτηση των ΤΕΡΑΤΩΝ των 4,2MW. Καταλαμβάνει αχανείς εκτάσεις πλέον και μπαίνει μέσα και στα διοικητικά όρια Νάουσας. Όλο το Βέρμιο, όπως έχουμε αναδείξει από την αρχή είναι ενεργές άδειες που απλά περιμένουν επιχορήγηση. Χρόνο με το χρόνο θα χτυπούνε από κάποια άδεια.. Σε 20 χρόνια δεν θα υπάρχει Βέρμιο ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΥΠΕΡΒΟΛΗ.

Να στε σίγουροι πως ένα πράγμα θα το καταφέρουμε σίγουρα. ΝΑ ΘΕΣΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΕΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ!

 

SOS Βέρμιο