Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2020 15:41

SOS Βέρμιο: Σύσκεψη για το θέμα της ενέργειας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μετά και τα αποκαρδιωτικά γεγονότα των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αυστραλία θεωρούμε πως ήρθε η ώρα του συνόλου του κινήματος να πάρει θέση για το θέμα «Ενέργεια» που γίνεται στις μέρες μας μέγιστο! Θέμα που συζητιέται καθημερινά τόσο σαν πρόταση "Ανάπτυξης", όσο και ως βασικό συστατικό της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας.

Παρ’ ότι ως φυσικά πρόσωπα είμαστε ενεργοί πολίτες και πολιτικοποιημένα άτομα, ως «SOS Βέρμιο» δεν θα εκφράσουμε θέσεις που άπτονται κομματικών θέσεων μιας και δεν είμαστε κομματική συλλογικότητα. Μας ενώνει και μας δίνει υπόσταση η έγνοιά μας για την προστασία του περιβάλλοντος από τον όλεθρο της παραποιημένης «ανάπτυξης».

Παγκόσμια, η "ανάπτυξη" ταυτίζεται (εν πολλοίς) με την Ενέργεια. Και στο επίκεντρό της οι τρόποι παραγωγής ενέργειας και η «κλιματική αλλαγή» ως μοχλός πίεσης υποταγής.

Για εμάς, η παραγωγή ενέργειας δεν μπορεί να προϋποθέτει την καταστροφή της φύσης. Πόσο μάλλον όταν αυτή προωθείται με… δήθεν σωτήριες μηχανές παραγωγής «καθαρής» ενέργειας όπως τα συγκεκριμένα καταστροφικά αιολικά που απειλούν σήμερα τον τόπο μας και τις ζωές μας. Ολοκληρωτική καταστροφή για το κέρδος μιας χούφτας επιχειρηματιών.

Από την άλλη δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε και να μην αναγνωρίζουμε πως πρέπει να αποδεχτούμε ένα περιβαλλοντικό «κόστος» για την παραγωγή ενέργειας. Δυστυχώς την περίοδο που ζούμε το επίπεδο τεχνολογικής γνώσης της ανθρωπότητας είναι ακόμα σε πρώιμο πειραματικό στάδιο για την παραγωγή πραγματικά «καθαρής» ενέργειας.

Αναζητώντας λοιπόν την ΧΡΗΣΗ ΤΟΜΗ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ως βάση συνεννόησης για την «ενέργεια» και παίρνοντας υπόψη τόσο τοπικά μα και παγκόσμια δεδομένα, τοποθετούμε στον διάλογο (τοπικό και πανελλαδικό) την ακόλουθη θέση η οποία και θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση-βελτίωση στην ανοιχτή μας συνεδρίαση:

Πιστεύουμε ακράδαντα στην αναγκαιότητα της ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ της χώρας και του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ αυτής με την συμμετοχή συγκεκριμένων ΑΠΕ στο σύνολο του ενεργειακού μίγματος της χώρας.

Συγκεκριμένα προτείνουμε:
1) Τη συνέχιση εξόρυξης-χρήσης του λιγνίτη, με εξελιγμένες "καθαρές" μονάδες πράγμα καθ’ όλα εφικτό.
2) Την ανάπτυξη μικρών υδροηλεκτρικών, όπου δεν απαιτείται ο βιασμός της φύσης και όπου ιστορικά αποδεδειγμένα μπορούν να προσφέρουν ενεργειακή αυτονομία σε πάμπολλες περιπτώσεις (ουκ ολίγα παραδείγματα στην βιομηχανικά ακμάζουσα Νάουσα προ δεκαετιών).
3) Την ανάπτυξη της Γεωθερμίας.
4) Την ευρεία προώθηση εξελιγμένων προγραμμάτων τύπου «εξοικονομώ» για την ενεργειακή αυτονομία των κατοικιών που θεωρούμε πως είναι το μέλλον.
5) Την (πολύ δύσκολη) προώθηση της αναθεώρησης της ενεργειακής κουλτούρας των πολιτών στη βάση μιας άλλης "φιλοσοφίας" των πραγμάτων και του τρόπου ζωής.

Σας παρακαλούμε λοιπόν να παρευρεθείτε τηνΔευτέρα 13 Γενάρη και ώρα 19.00 στον όροφο του καφέ Σείριος για να συμβάλετε με τις γνώσεις σας και τις απόψεις σας στον διάλογο για την τελική διαμόρφωση της θέσης μας για την ενέργεια στη χώρα μας. Θέση η οποία θα παρουσιαστεί και στην πανελλήνια συνάντηση των κινημάτων στην που θα γίνει στην Αθήνα στις 18-19 Ιανουαρίου με σκοπό την διαμόρφωση του πλαισίου συνεννόησης που θα μας επιτρέψει να βρεθούμε πια όλοι ΕΝΩΜΕΝΟΙ απέναντι στον κοινό εχθρό.

 

Από το SOS Βέρμιο