Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 06 Οκτωβρίου 2021 20:49

SOS Βέρμιο: «ΤΕΡΝΑ ΑΕ : Αποφασίζουμε και αυθαιρετούμε ;»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

«Η εγκατάσταση του ανεμολογικού ιστού στη θέση Μακρυπάδι στο Βέρμιο, μεταξύ πολλών άλλων, από την εταιρία ΤΕΡΝΑ ΑΕ, έκανε άσχημη εντύπωση σε όλους εμάς που υποστηρίζουμε ότι η εγκατάσταση και λειτουργία στο Βουνό μας ενός από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα της Ευρώπης, θα σημάνει πραγματική καταστροφή του φυσικού πλούτου της περιοχής μας και θα είναι τραγικές οι συνέπειες, που δεν είναι όμως της παρούσας να αναφερθούμε.

Σήμερα, λοιπόν, θέλουμε να επισημάνουμε, να καταδείξουμε και να κάνουμε ευρέως γνωστό στο πανελλήνιο και όχι μόνο στους Δήμους γύρω από το Βέρμιο, ποιοι είναι οι κύριοι των εταιριών αυτών που θέλουν να «θησαυρίσουν» σε βάρος μας και πως λειτουργούν.

Υπό το πρόσχημα, λοιπόν, της έκδοσης μίας άδειας από την ΡΑΕ, έρχονται με το «έτσι θέλω», μέσα στο δικό μας «σπίτι», χωρίς άδεια και συναίνεση από το δημοτικό συμβούλιο, φορείς και κοινωνία, και εγκαθιστούν αυθαίρετα ανεμολογικούς ιστούς για να κάνουν την δουλειά τους. Δεν λογαριάζουν κανένα απολύτως.

Και εξηγούμαστε τι εννοούμε : Με την νομική συμπαράσταση του δικηγόρου Νάουσας Γρηγόρη Μαρκοβίτη, απευθυνθήκαμε στο Δασαρχείο Νάουσας για να διαπιστώσουμε εάν πράγματι τηρήθηκαν οι διαδικασίες που ορίζει ο Νόμος, ήτοι εάν υποβλήθηκε αίτηση για έγκριση της εγκατάστασης και εάν υπάρχει συναίνεση του ιδιοκτήτη της έκτασης για να γίνει η εγκατάσταση.

Το Δασαρχείο Νάουσας, ένα μήνα μετά την αίτησή μας, αφού έκανε μετρήσεις και επί τόπου αυτοψία, έκρινε με βάση τις συντεταγμένες της εγκατάστασης ότι βρίσκεται εκτός ορίων αρμοδιότητάς του και με το με αριθ. πρωτ. 192491/3-9-2021 έγγραφό του παρέπεμψε το θέμα στο Δασαρχείο Έδεσσας! Παράλληλα, μας γνωστοποίησε ότι δεν εκδόθηκε, βέβαια, καμία άδεια εγκατάστασης από το Δασαρχείο Νάουσας, ούτε υποβλήθηκε ποτέ σχετική αίτηση !

Στη συνέχεια, μετά από αίτησή μας, το Δασαρχείο Έδεσσας, με το υπ’ αριθ. πρωτ. 203189/11-9-2021 έγγραφό του, μας ενημέρωσε ότι διαβίβασε αρμοδίως το θέμα στην Διεύθυνση Δασών Π.Ε. Πέλλας για αποσαφήνιση της αρμοδιότητας χειρισμού της υπόθεσης και για τυχόν έκδοση διοικητικών πράξεων !

Τι συμπεράσματα βγαίνουν από όλα τα παραπάνω ;

1.- Το Δασαρχείο Νάουσας δεν εξέδωσε άδεια εγκατάστασης, ούτε δέχθηκε σχετικό αίτημα.

2.- Το Δασαρχείο Έδεσσας δεν εξέδωσε άδεια εγκατάστασης, ούτε δέχθηκε σχετικό αίτημα.

3.- Δεν υπάρχει άλλο Δασαρχείο που να εμπλέκεται στο συγκεκριμένο σημείο.

4.- Ο εν λόγω ανεμολογικός ιστός παραμένει στο Μακρυπάδι επί πέντε (5) μήνες αυθαίρετα, παράνομα και με το «έτσι θέλω» της συγκεκριμένης εταιρίας.

5.- Δεν έχει ληφθεί εναντίον της κανένα απολύτως διοικητικό μέτρο, δεν επιβλήθηκε κανένα πρόστιμο, καμία ποινική ή διοικητική ποινή και το κυριότερο συμπέρασμα είναι ότι οι εν λόγω κύριοι δεν λογαριάζουν απολύτως κανένα, λειτουργούν αυθαίρετα, παράνομα και ενάντια στο κοινό συμφέρον. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το οικονομικό όφελος και γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους πολίτες, Δήμους, φορείς, Δημόσιο κ.ο.κ.

Αγαπητοί συμπατριώτες

Δεν γνωρίζουμε πόσοι ακόμα ανεμολογικοί ιστοί έχουν εγκατασταθεί παράνομα και χωρίς άδειες, αλλά είναι απόλυτα βέβαιο ότι στο Μακρυπάδι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΔΕΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ !!!

Οφείλουν όλα τα εμπλεκόμενα Δασαρχεία, Δήμοι, αλλά και πολίτες να δράσουν αυτεπάγγελτα για να φανεί το μέγεθος της αυθαιρεσίας των κερδοσκόπων.

Και βέβαια, η τυχόν εκ των υστέρων έκδοση αδειών, ουδόλως αίρει την αυθαιρεσία τους και δεν απονέμει «συγχωροχάρτια».-

 Επίσης εύλογα είναι και τα ερωτήματα που προκύπτουν…

Τοποθετήθηκε ένας ανεμολογικός ιστός στο Βέρμιο και κανένα από τα αρμόδια(;) Δασαρχεία της περιοχής  δεν αναρωτήθηκε σε ποιο ακριβώς σημείο έγινε αυτή η τοποθέτηση ώστε να αντιδράσουν αναλόγως και υπευθύνως (αυτοψία), παρά  μόνο έπειτα από επίσημη καταγγελία ενεργών πολιτών, τέσσερις σχεδόν μήνες μετά.

 ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΑΡΑΓΕ; ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΑΝ ΤΟΣΟ; ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΠΟΙΟΝ;

Τέλος, επισημαίνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα τα εκ του νόμου προβλεπόμενα μέτρα εντός των επόμενων ημερών, τον λόγο πλέον θα έχει η Δικαιοσύνη».

 

Από το SOS Βέρμιο