Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 07 Απριλίου 2020 19:47

Μήνυμα του Κώστα Καλαϊτζίδη για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα υγείας αναφέρει:


Σαν σήμερα πριν από 72 χρόνια, το έτος 1948, επικυρώθηκε ο κανονισμός λειτουργίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μια καθοριστικής σημασίας πρωτοβουλία του ΟΗΕ για θέματα υγείας όλου του κόσμου. Έκτοτε καθιερώθηκε να τιμάται ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η 7η Απριλίου και αφιερώνεται κάθε χρόνο σε κάποιο θέμα σχετικό με την υγεία. Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είναι αφιερωμένη στις Μαίες και στις Νοσοκόμες για το τεράστιο έργο που επιτελούν σε όλη την ανθρωπότητα, έργο που όλοι τιμούμε, αναγνωρίζουμε και δεν το κάνουμε μόνο μια φορά το χρόνο.

Παράλληλα όμως, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας δεν γίνεται να μην ταυτιστεί και να μην αφιερωθεί στο σύνολο του Ιατρικού, Νοσηλευτικού και Παραϊατρικού δυναμικού του πλανήτη μας, βεβαίως και της Ελλάδας, σε όλες και όλους που δίνουν τη μάχη κατά του κορονοϊού Covid-19 στα χαρακώματα των νοσοκομείων μας. Μια μάχη ζωής απέναντι σε έναν αόρατο και ύπουλο εχθρό, που δυστυχώς γίνεται ακόμη άνισα διότι εδώ και χρόνια, δεν είχαμε φροντίσει να ενισχύσουμε και να σχεδιάσουμε υποδομές, ούτε να θωρακίσουμε στελέχη, ούτε να εξοπλίσουμε νοσοκομεία. Κι αν κάπου υπήρξαν φωτεινές εξαιρέσεις, η σταδιακή απαξίωση του δημοσίου συστήματος υγείας έμοιαζε με κανόνα και σήμερα εκτός από την ανάγκη της αυτοκριτικής, υπάρχει μια ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη για άμεση δράση. Να στηρίξουμε, να ενισχύσουμε και να δυναμώσουμε δομές και στελέχη των νοσοκομείων μας διότι χωρίς αυτά τα ζητούμενα, αποδείχτηκε ότι η ανθρωπότητα δεν θα μπορούσε να δώσει καμία απάντηση στην πανδημία του κορονοϊού. Ούτε σήμερα, ούτε στο μέλλον.

Η υγεία είναι το σημαντικότερο αγαθό της ζωής μας, που δυστυχώς εξακολουθούμε να το επικαλούμαστε μόνο όταν κινδυνεύουμε να το χάσουμε. Αυτό οφείλουμε να το αλλάξουμε κυρίως μέσω της πρόληψης. Επιπλέον, η υγεία είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων χωρίς καμία εξαίρεση, χωρίς κανένα διαχωρισμό, χωρίς την παραμικρή διάκριση. Αυτά πρέπει να είναι βασικοί κανόνες πολιτικής και κυρίαρχη στάση ζωής, για όλους μας και να μην περιορίζονται μόνο σε ευχολόγια λόγω της επετείου. Τουλάχιστον σε ότι με αφορά ως αντιπεριφερειάρχη και σε ότι μας αφορά ως Π.Ε. Ημαθίας και ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αυτά είναι κυρίαρχα ζητούμενα, είναι βασική πολιτική και επιβεβαιωμένη προγραμματική προτεραιότητά μας. 

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, μια ακόμη φορά ευχαριστούμε με ευγνωμοσύνη, αυτούς που μάχονται για την υγεία όλων μας. Μένουμε σπίτι για να μπορέσουν αυτοί να μείνουν ζωντανοί για εμάς και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ δίνουμε την υπόσχεση ότι και η επόμενη ημέρα θα μας βρει αδιαπραγμάτευτα στο πλευρό τους.

Κώστας Καλαϊτζίδης
Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ημαθίας