Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019 18:36

Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη πραγματοποίησε ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η συνάντηση έγινε στο γραφείο του Υπουργού στο ΥΠΑΑΤ με τους εκπροσώπους του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας να καταθέτουν έκθεση προτάσεων για τα διαχρονικά ζητήματα (Τροποποίηση καταστατικού του ΕΛΓΑ, Νέα ΚΑΠ, Συνεταιριστικό & συνδικαλιστικό κίνημα κ.α.) που τους απασχολούν καθώς και για τα άμεσα που αφορούν τη φετινή παραγωγή, με τον Υπουργό να δείχνει τη διάθεση να δώσει λύση σε αρκετά από αυτά.

Επίσης δόθηκε στον Υπουργό υπόμνημα με τα αιτήματα των ροδακινοπαραγωγών.

Οι εκπρόσωποι του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας παρουσίασαν την άθλια οικονομική κατάσταση που βιώνουν μετά τα απανωτά χτυπήματα που δέχθηκε η παραγωγή από τις χαλαζοπτώσεις και ανεμοθύελλα, αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις από το Ρωσικό εμπάργκο με τις εξευτελιστικές τιμές σε επιτραπέζια και νεκταρίνια. 

Ο Υπουργός έδειξε να κατανοεί τα προβλήματα και φάνηκε θετικός για την καταβολή ενισχύσεων (De minimis), τον συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΛΓΑ με τις αποζημιώσεις που έχουν να λαμβάνουν οι πληγέντες αγρότες, την αναδιάρθρωση στο επιτραπέζιο ροδάκινο, σε διευκόλυνση όσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών στον ΕΦΚΑ κ.α.

Επίσης, αρκετή συζήτηση έγινε για το θέμα των ανοιχτών τιμών στα ροδάκινα και νεκταρίνια, με τον Υπουργό να υπόσχεται ότι θα προσπαθήσει να δώσει λύση σε αυτό το χρόνιο και πολύ σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί.

Οι αγρότες παρά το καλό κλίμα και την ικανοποίηση τους, από την θετική διάθεση του Υπουργού να ικανοποιήσει αρκετά σοβαρά ζητήματα , τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας να υλοποιηθούν το συντομότερο τα αιτήματα τους.

Τέλος, την συμπαράσταση του προς τους ροδακινοπαραγωγούς, δήλωσε, με έγγραφο του ο Δήμος Βέροιας, μετά από αίτημα του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας(δόθηκε στο Υπουργό και δια χειρός).

Ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας ευχαριστεί τον Δήμαρχο Βέροιας για το ενδιαφέρον που έδειξε, στηρίζοντας τους αγρότες στη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουν βιώνοντας την οικονομική εξαθλίωση.

Επίσης, ευχαριστεί τον Βουλευτή Ημαθίας Λάζαρος Τσαβδαρίδη για την αμέριστη συμπαράσταση και το γενικότερο ενδιαφέρον που δείχνει για τα φλέγοντα αγροτικά ζητήματα , καθώς και για την παρέμβαση του να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των εκπροσώπων του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας με τον ΥπΑΑΤ κ. Μάκη Βορίδη.

Σας παραθέτουμε το υπόμνημα με τα αιτήματα του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας

Προς Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βόριδη

Αιτήματα Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας

Μετά την φονική κακοκαιρία που έπληξε το νομό μας και την ολοκληρωτική καταστροφή που υπέστησαν οι καλλιέργειες από την χαλαζόπτωση και την ισχυρή ανεμοθύελλα και λαμβάνοντας υπόψη τις εξευτελιστικές τιμές σε επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια καθώς και τις χαμηλές τιμές στα συμπύρηνα, παραθέτουμε τα παρακάτω αιτήματα και απαιτούμε να δοθεί άμεση λύση διότι τίθεται πρόβλημα επιβίωσης για τους παραγωγούς.

Τα αιτήματα μας:

1ο Να υπάρξει άμεση οικονομική στήριξη των πληγέντων παραγωγών όπως συμβαίνει και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες καθώς ο νομός έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

2ο Παύση πληρωμών για τους πληγέντες αγρότες, των ασφαλιστικών εισφορών, ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ, Δανείων κ.α. για 1 έτος

3ο Να δοθούν προκαταβολές(τροπολογία) στους πληγέντες αγρότες

4ο Να είναι δίκαιες οι αποζημιώσεις και να υπάρξει τροπολογία με την οποία δεν θα πάει στα ΠΣΕΑ η καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου αλλά θα αποζημιωθεί όπως και η χαλαζόπτωση σε σύντομο χρονικό διάστημα

5ο Να υπάρξει επίσης τροπολογία η οποία θα επιτρέπει τον συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών όλων των προηγούμενων ετών με τις πληρωμές αποζημιώσεων που έχουν να λάβουν οι παραγωγοί έτσι ώστε να μη μείνει ΚΑΝΕΙΣ απλήρωτος αγρότης που η καλλιέργεια του έχει υποστεί ζημιές

6ο Να δοθούν στρεμματικές ενισχύσεις - βάση των δηλώσεων ΟΣΔΕ - στους παραγωγούς επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών μέσω Deminimis για τις φετινές εξευτελιστικές τιμές που έχουν προκαλέσει απώλεια εισοδήματος καθώς δεν αγγίζουν ούτε το 70% του κόστους παραγωγής.

7ο Αύξηση της τιμής τους συμπύρηνου ροδάκινου τουλάχιστον στα 35 λεπτά ανά κιλό.

Η Ελλάδα είναι η 2η δύναμη στην παγκόσμια αγορά όσον αφορά το συμπύρηνο ροδάκινο. Τη φετινή χρονιά το 40% και πλέον των καλλιεργήσιμων εκτάσεων συμπύρηνου ροδάκινου έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τις χαλαζοπτώσεις και ανεμοθύελλα. Σύμφωνα με το νόμο της προσφοράς και ζήτησης θα έπρεπε να υπάρξει ανάλογη αύξηση των τιμών,  οι οποίες όπως προαναφέραμε θα έπρεπε να κυμαίνονται στα 35 λεπτά ανά κιλό τουλάχιστον κάτι το οποίο δε συνέβη.

8ο Μείωση του κόστους παραγωγής (φτηνότερο αγροτικό πετρέλαιο όπως και αγροεφόδια κ.α).

9ο Εργάτες Γης (Μείωσης του κόστους μετάκλησης και αλλαγή του ισχύοντος κανονισμού).

10ο Αναδιάρθρωση καλλιέργειας του ροδάκινου για εξομάλυνση της αγοράς

11ο Συνδεδεμένη ενίσχυση στο ροδάκινο και νεκταρίνι με ευνοϊκότερους όρους

Με τιμή

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας