Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020 10:32

ΑΣ Ημαθίας: Άμεση παρέμβαση της πολιτείας και καταβολή στρεμματικής ενίσχυσης στους ροδακινοπαραγωγούς

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της φετινής παραγωγής ροδάκινων και νεκταρινιών (Μάϊο-Αύγουστο), με αποκορύφωμα τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις, οδηγούν σε μεγάλη απώλεια εισοδήματος τους παραγωγούς, οι οποίοι φαίνεται, πως και με αυτή την κυβέρνηση, η οποία δείχνει παντελώς αδιάφορη να δώσει λύσεις, βιώνουν την απόλυτη οικονομική εξαθλίωση, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική καταστροφή της τοπικής οικονομίας του νομού Ημαθίας.

Η κλιματική αλλαγή έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ροδακινοκαλλιέργεια, προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές στην παραγωγή, με τα αίτια να μην θεωρούνται αποζημιωθέντα από το ισχύων κανονισμό του ΕΛΓΑ. Αναφερόμαστε κυρίως στις έντονες και άκαιρες βροχοπτώσεις που έπληξαν την παραγωγή κατά τα έτη 2017 και 2018 (λιγότερο έντονο το φαινόμενο το 2019) με τους ροδακινοπαραγωγούς να μην αποζημιώνονται.

Η φετινή παραγωγική σεζόν ξεκίνησε με προβλήματα και δυσκολίες στην καλλιέργεια λόγω του covid 19 (Έλλειψη εργατικών χεριών, αβεβαιότητα στις αγορές , μείωση των εξαγωγών και εσωτερικής κατανάλωσης λόγω του μειωμένου τουρισμού, Ρώσικο Εμπάργκο). Στις περισσότερες ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών παρουσιάστηκαν προβλήματα μειωμένης καρπόδεσης, λόγω των ανοιξιάτικων παγετών, με τη ζημιά να μην καλύπτεται αδίκως από τον ΕΛΓΑ. Επίσης χάθηκε μεγάλο μέρος της παραγωγής στις πρώιμες ποικιλίες από τις αυξομειώσεις θερμοκρασιών και έντονων βροχοπτώσεων(καρπόπτωση, μαλάκομα). Η πρόσφατη κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, με τα υψηλά ποσοστά βροχής, την απότομη πτώση της θερμοκρασίας και δυνατούς ανέμους, ήρθε να προσθέσει επιπλέον ζημιές στην παραγωγή οι οποίες επίσης δεν αποζημιώνονται (αλλοίωση φλοιού σε όλα τα ροδάκινα και νεκταρίνια, ασθένεια της μονίλιας σε μεγάλο βαθμό και καρπόπτωση).

Καλούμε λοιπόν την πολιτεία, να δείξει τη δέουσα σοβαρότητα και να προβεί άμεσα στην κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών καταβάλλοντας γενναίες στρεμματικές ενισχύσεις.

 Ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του ΑΣ Ημαθίας