Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2022 14:41

Τη θέση του Υπ.Α.Α.Τ. στο αίτημα αγροτικών συλλόγων για επιστροφή από τον ΕΛΓΑ των έξτρα ασφαλίστρων 20% που κατέβαλαν πληγέντες από παγετό παραγωγοί ζητά ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τη θέση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφορικά με το αν ισχύουν οι αιτιάσεις των αγροτικών συλλόγων για επιστροφή από τον ΕΛΓΑ των επιπρόσθετων ασφαλίστρων 20% που κατέβαλαν πολλοί πληγέντες από τους ανοιξιάτικους παγετούς του 2021 παραγωγοί αλλά και τις μετέπειτα ενέργειες εφόσον οι αιτιάσεις αυτές έχουν νομική βάση, ζητά με Ερώτησή του στη Βουλή των Ελλήνων ο Αν. Γεν. Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης. 

Ο κ. Τσαβδαρίδης υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με τροπολογία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που είχε ψηφιστεί τον Ιούλιο του 2021 στη Βουλή στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Οργανικός Νόμος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και άλλες ρυθμίσεις», προβλέφθηκε η δυνατότητα καταβολής αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ για έως το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής του αγροτεμαχίου για τις ζηµίες που προκλήθηκαν από τους παγετούς της άνοιξης του 2021. Το μέγιστο αυτό ποσοστό αποζημίωσης θα δινόταν ως εκ τούτου σε όλους τους πληγέντες παραγωγούς ανεξάρτητα από την ασφαλιστική βαθμίδα που είχαν επιλέξει κατά τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2021.

Όπως σημειώνει όμως, η λυτρωτική αυτή πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για τον πληγέντα αγρότη, προκάλεσε άθελά της ζητήματα αποζημίωσης σε πολλούς δικαιούχους παραγωγούς οι οποίοι επέλεξαν να δηλώσουν το +20% των ασφαλίστρων  προκειμένου να λάβουν και τη μέγιστη δυνατή αποζημίωση του 100% της ασφαλισμένης αξίας, κάνοντας χρήση του δικαιώματός τους που προβλέπεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Ως εκ τούτου, επισημαίνει ο κ. Τσαβδαρίδης οι εν λόγω παραγωγοί βρέθηκαν να καταβάλουν περισσότερα χρήματα για ασφάλιση και εντούτοις να λαμβάνουν ίδια ποσά αποζημίωσης με όσους δικαιούχους αποζημίωσης δεν επέλεξαν να καταβάλουν του +20% των ασφαλίστρων.

Κατόπιν τούτων και με σχετική επιστολή τους οι αγροτικοί σύλλογοι της Νάουσας και του Βελβεντού ζητούν από τη διοίκηση του ΕΛΓΑ να εξετάσει την επιστροφή των χρημάτων στους αγρότες που έχουν δηλώσει το επιπρόσθετο 20%.