Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 21 Μαϊος 2016 10:58

Οι Αιγές υποδέχονται τους πρόσφυγες

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Φέτος στις Αιγές, την Τετάρτη 18 Μαϊου, είχαμε την ευκαιρία να γιορτάσουμε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων μαζί με παιδιά, γυναίκες και άντρες που ήρθαν στην Ελλάδα από μια χώρα απ’ όπου πέρασε ο Μέγας Αλέξανδρος, τη Συρία.

 

Εκατόν πενήντα περίπου άτομα που διαμένουν προσωρινά στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων της Αγίας Βαρβάρας Βέροιας μας επισκέφθηκαν στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων αλλά και στο νέο κτίριο του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών, μίλησαν, έπαιξαν, γέλασαν και έφαγαν μαζί με το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, σε μια εκδήλωση που εξελίχθηκε σε γιορτή.

Ένα ειδικά προσαρμοσμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων μας έδωσε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τον Ισκεντέρ, το Μέγα Αλέξανδρο, τον οποίο όσοι προέρχονταν από τη Συρία γνώριζαν ήδη, ενώ το νέο κτίριο του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών γέμισε με τις χειροτεχνίες και τις ευχές για ειρήνη των παιδιών του καταυλισμού.

Καθώς η εκδήλωση ήταν για πολλούς από τους συμμετέχοντες η αφορμή να βγουν για πρώτη φορά από το κέντρο φιλοξενίας, μας δόθηκε η ευκαιρία να μάθουμε τις δικές τους ιστορίες και προσωπικές περιπέτειες που τους οδήγησαν στην Ημαθία. Τα γλωσσικά εμπόδια ξεπεράστηκαν με τη βοήθεια τόσο των μεταφραστών, όσο και της ίδιας της βούλησης των προσφύγων, ιδιαίτερα των παιδιών, να επικοινωνήσουν μαζί μας με κάθε τρόπο – με την κίνηση του σώματος και των χεριών.

Από τη γιορτή αυτή, θέλουμε να κρατήσουμε το περιστέρι της ειρήνης που τα παιδιά μας χάρισαν, αλλά και τη διαβεβαίωσή τους πως «η Συρία μια μέρα θα ξαναγίνει μια όμορφή και ειρηνική χώρα, όπως ήταν κάποτε».

Ευχαριστούμε το πρακτορείο Αχιλλέας Toursγια τη χορηγία των μέσων μεταφοράς, για τη μετακίνηση των συμμετεχόντων από και προς το Μουσείο Βασιλικών Τάφων και το νέο κτίριο του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα