Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2018 17:00

Οι εκδηλώσεις του Οκτωβρίου της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ημαθίας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, με μεγάλη χαρά, συνεχίζει τη μηνιαία ενημέρωση των συμπολιτών μας, των φίλων και του ευρύτερου κοινού για τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν τον  Οκτώβριο.

Τον μήνα αυτόν,  η Εφορεία μας ανοίγει τα μουσεία και τα μνημεία της και συμμετέχει με ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα και θεματικές περιηγήσεις για σχολικές ομάδες και το ευρύ κοινό, στην πανελλήνια επικοινωνιακή δράση του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού «Περιβάλλον και Πολιτισμός». Η επικοινωνιακή αυτή δράση έχει ως στόχο την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του ενώ η  θεματική της για δεύτερη συνεχή χρονιά είναι ο αέρας υπό τον τίτλο «Πνοές Ανέμων».

 Παράλληλα, εγκαινιάζουμε την έκθεση φωτογραφίας του αείμνηστου Γιώργη Πούπη στο ισόγειο του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας με θέμα «Ματιές στην Οικουμένη με τον φακό του Γιώργου Πούπη» στην οποία παρουσιάζονται φωτογραφίες από την Αίγυπτο της δεκαετίας του 1980.

 

               

Ημερολόγιο δράσεων:

 

Εκπαιδευτικά Προγράμματα – Θεματικές περιηγήσεις

 

Περιβάλλον και Πολιτισμός 2018: «Πνοές Ανέμων»

 

  • Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2018. Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών

   Εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διάρκειας 60΄, για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας

 

«Περνά περνά η μέλισσα»

 

Παίζουμε το αντίστοιχο παραδοσιακό παιχνίδι … «περνώντας» από τα εκθέματα του Μουσείου Βασιλικών Τάφων των Αιγών και αναζητούμε τις μελισσούλες στο στεφάνι της Μήδας. «Πετάμε» μαζί τους στο παρελθόν και ζωγραφίζουμε τις Αιγές, έτσι όπως τις έβλεπαν εκείνες οι αρχαίες μέλισσες!

 

Πληροφορίες- δηλώσεις συμμετοχής: κα. Φώτω Παπαργυρούδη

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2331092347 

 

  • Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2018. Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών & Νέο Μουσείο των Αιγών

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διάρκειας 90΄, για παιδιά δημοτικού

 

«Περιστερά»

Αναζητούμε τα περιστέρια στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών και τα προσεγγίζουμε δημιουργικά. Μαθαίνουμε για τον φιλόσοφο Αρχύτα τον Ταραντίνο και το έργο του. Εστιάζουμε στην επινόησή του «περιστερά»: πρόκειται για ένα αεριοπροωθούμενο περιστέρι, γνωστό και ως «πετομηχανή». Ακολουθεί δημιουργικό εργαστήρι, όπου θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε τις δικές μας μικρές «περιστερές»!

 

Πληροφορίες- δηλώσεις συμμετοχής: κα. Φώτω Παπαργυρούδη

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2331092347 

 

  • Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018. Νέο Μουσείο των Αιγών

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διάρκειας 90΄, για σχολικά τμήματα γυμνασίου

 

«Μαγικές πτήσεις»

Ένα λογοτεχνικό ταξίδι από τους μαγικούς παπύρους της αρχαιότητας και το αερόπλοιο του Λουκιανού ως τις σκούπες της Ρόουλινγκ. Ένα παιχνίδι για τη φανταστική περιπέτεια και την ανάγκη απελευθέρωσης από τη συμβατική πραγματικότητα. Ένα εργαστήρι λόγου και εικαστικής έκφρασης.

 

Πληροφορίες- δηλώσεις συμμετοχής: κα. Φώτω Παπαργυρούδη

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2331092580

 

  • Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018. Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διάρκειας 90΄, για εφήβους λυκείου

 

«Κυάνη των ανέμων»

 

Προσεγγίζουμε τις αναπαραστάσεις οικογενειών στις επιτύμβιες στήλες και στη συνέχεια μαθαίνουμε για τη ζωή της νύμφης Κυάνης που απεικονίζεται στη σκηνή αρπαγής της Περσεφόνης. Ως σύζυγος του Αιόλου, η Κυάνη απέκτησε μαζί του τον άνεμο Βορέα και τις Αύρες. Συγκρίνουμε την ιστορία αυτής της οικογένειας με άλλες σχετικές παραλλαγές των μύθων και συσχετίζουμε με τους ανέμους της Μεσογείου σύμφωνα με την σύγχρονη μετεωρολογία. Η δράση ολοκληρώνεται με εικαστικό εργαστήρι.

 

Πληροφορίες- δηλώσεις συμμετοχής: κα. Φώτω Παπαργυρούδη

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2331092580

 

  • Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018. Νέο Μουσείο των Αιγών

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διάρκειας 2 ωρών, για την Πρωτοβουλία για το Παιδί

«Δαίδαλος και Ίκαρος»

Προσεγγίζουμε δημιουργικά το γνωστό μύθο: διαβάζουμε την ιστορία, γνωρίζουμε τους ήρωες, πειραματιζόμαστε με ποικίλα υλικά για να φτιάξουμε φτερά, αλλάζουμε στοιχεία της πλοκής και …σώζουμε τον Ίκαρο! Μια χαρούμενη πτήση με θέατρο, χαρτοκοπτική, χρώματα και κόμιξ!

 

  • Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2018. Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας

 Εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διάρκειας 60΄, για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας

 

«Πετά πετά…ο γάιδαρος»

 

Αναζητούμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας όλα τα εκθέματα που …πετάνε, παίζοντας το αντίστοιχο παραδοσιακό παιχνίδι. Ακολουθεί δημιουργικό εργαστήρι, όπου «προσθέτουμε» φτερά σε εικαστικές αναπαραστάσεις εκθεμάτων του ΑΜΒ που έχουν την ιδιότητα να πετούν (πτηνών: αετός, περιστέρι, κόκορας κ.λπ., θεοτήτων και μυθικών πλασμάτων: Γοργώ, Νίκη, Αθηνά, Ερμής, Άρπυιες κ.λπ.).

 

Πληροφορίες- δηλώσεις συμμετοχής: κα. Φώτω Παπαργυρούδη

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2331024972

 

  • Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018. Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διάρκειας 90΄, για παιδιά δημοτικού

 

«Φύσα και άκου!»

 

Αναζητούμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας πνευστά μουσικά όργανα σε ειδώλια και αγγειογραφίες. Μαθαίνουμε για τα αρχαία πνευστά μουσικά όργανα και συγκρίνουμε με τα σύγχρονα. Ακολουθεί δημιουργικό εργαστήρι, όπου προσπαθούμε να φτιάξουμε τα δικά μας χειροποίητα πνευστά μουσικά όργανα!

 

Πληροφορίες- δηλώσεις συμμετοχής: κα. Φώτω Παπαργυρούδη

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2331024972

 

  • Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018.  Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διάρκειας 90΄, για εφήβους γυμνασίου

 

«Blowingwiththewind»

 

Με οδηγό το ριπίδιο της Αδέας αφουγκραζόμαστε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας το θρόισμα του αέρα που συνοδεύει τον καλλωπισμό. Αναρωτιόμαστε για τα σύμβολα και τα πρότυπα της ομορφιάς στην αρχαιότητα και στην σύγχρονη εποχή. Αναζητούμε τελικά την μοναδικότητα της προσωπικής ταυτότητας και την αποτυπώνουμε σε ένα εργαστήρι κατασκευής μιας ξεχωριστής …βεντάλιας!

 

Πληροφορίες- δηλώσεις συμμετοχής: κ. Γιάννης Γραικός & κα. Φώτω Παπαργυρούδη

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2331024972

 

  • Πέμπτη, 18 & Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018. Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διάρκειας 90΄, για μαθητές δημοτικού (Ε΄ & Στ΄ τάξη) και γυμνασίου

 

«Ο αέρας στο πλευρό  του βυζαντινού κεραμέα»

 

Γνωρίζουμε τα στάδια παραγωγής των εφυαλωμένων αγγείων, κατανοούμε τη συμβολή του αέρα σε συγκεκριμένες φάσεις της παραγωγικής διαδικασίας και πληροφορούμαστε για τις εγκαταστάσεις των κεραμικών εργαστηρίων και τους κλιβάνους όπτησης των αγγείων. Παράλληλα, ανακαλύπτουμε μέσα από τα απορρίμματά του ένα εργαστήριο κεραμικής, που λειτούργησε στη Βέροια κατά το 15ο και 16ο αι. και γνωρίζουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό του κεραμικού του κλιβάνου καθώς και χαρακτηριστικά δείγματα της καλλιτεχνικής του παραγωγής. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται βιωματικά με την κατασκευή ενός πήλινου τριποδίσκου.

 

Πληροφορίες- δηλώσεις συμμετοχής: κα. Μαρία Πολατίδου

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2331076100

 

  • Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018. Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διάρκειας 90΄, για εφήβους λυκείου

 

«Με το φύσημα του Ζέφυρου»

 

Μαθαίνουμε για τη γέννηση της θεάς και τη συμβολή του Ζέφυρου, που οδήγησε τον αφρό του Ουρανού από τα Κύθηρα στην Κύπρο. Αναζητούμε συμβολισμούς και αξίες στους μύθους και στις αποδόσεις της θεάς της ομορφιάς και του μικρού φτερωτού θεού. Η δράση ολοκληρώνεται με εικαστικό εργαστήρι.

 

Πληροφορίες- δηλώσεις συμμετοχής: κ. Γιάννης Γραικός & κα. Φώτω Παπαργυρούδη

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2331024972

 

  • Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 11:30. Βυζαντινοί Ναοί Βέροιας

Θεματική περιήγηση, διάρκειας δύο ωρών, για το ευρύ κοινό

 

«Βάλτε κλειδιά, αμπαρωθείτε κι ανάψτε κεριά στον Άη – Νικόλα»

 

Οι Άγιοι, βοηθοί και παραστάτες στις δοκιμασίες, μας προφυλάσσουν από αρρώστιες, πειρασμούς, δεινά και συμφορές. Με μια περιήγηση αφιερωμένη στην προστασία από τους ισχυρούς ανέμους, τις καταιγίδες και τα άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, επισκεπτόμαστε βυζαντινούς ναούς της Βέροιας, μαθαίνουμε για το βίο των αγίων, αναζητούμε συμβολισμούς στα προσωνύμιά τους και συνδέουμε τη θαυματουργή τους δράση με την ιστορία του τόπου μας.

 

Πληροφορίες: κα. Μαρία Χειμωνοπούλου

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2331029737

 

  • Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 20:00. Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας

Θεματική περιήγηση για το ευρύ κοινό

 

«Όσα παίρνει ο άνεμος.

Γυναικεία επιθυμία και κάλος στην ελληνιστική ρωμαϊκή Βέροια»

 

«…όπου με διαταγή του Δία ο Ερμής σκίζει τους αιθέρες και κατευθύνεται προς την Καρχηδόνα για να πείσει τον Αινεία να ακολουθήσει τις Μοίρες και να χτίσει στην Ιταλία τη νέα Τροία (Ρώμη), αντί να γίνεται δούλος και σύζυγος μιας ξένης (Διδώ) και τον καλεί να αποκηρύξει τον έρωτα μιας γυναίκας για το μεγαλείο της τύχης…»

Βιργίλιος, Αινειάδα, Βιβλίο 4ο, 172-278

 

«…η γυναίκα είναι άστατη σαν φτερό στον άνεμο…»

Giuseppe Verdi, Rigoletto (1851), "La donna è mobile"

Υπό το ανδρικό βλέμμα, που προσλαμβάνει ως ευμετάβλητο σαν το άνεμο τον γυναικείο κόσμο εν γένει, η δράση θα παρουσιάσει τα σταθερά και αναλλοίωτα χαρακτηριστικά της ομορφιάς της γυναικείας ταυτότητας.

Πληροφορίες: κ. Γιάννης Γραικός

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2331024972

 

 

Εγκαίνια έκθεσης

  • Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 21:00. Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας

Εγκαίνια έκθεσης με θέμα:

 

«Ματιές στην Οικουμένη με τον φακό του Γιώργη Πούπη»

 

Η φωτογραφική έκθεση αποτελεί φόρο τιμής στον μεγάλο Εορδαίο φωτογράφο που χάθηκε πρόσφατα και αποτύπωσε με τον ευαίσθητο φακό του πρόσωπα και μνημεία στην Ελλάδα και την Οικουμένη. Οι φωτογραφίες του Γιώργη Πούπη από τους βασιλικούς τάφους των Αιγών και των ανθρώπων που εργάστηκαν στην ανασκαφή και την ανάδειξή τους, το Άγιο Όρος και από όλον τον κόσμο θα μας θυμίζουν πάντα τον ακριβό φίλο που αφιέρωσε το έργο του στη διάσωση της ατομικής και συλλογικής μνήμης.  #PoupisBMB.