Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020 15:21

Στα ΚΟΥΡΜΠΑΝΙΑ της Ημαθίας ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στο κουρμπάνι του Αρκοχωρίου Νάουσας και στο Κουρμπάνι της Φυτειάς παρευρέθηκε ο Αν. Γεν. Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Στο κουρμπάνι της Φυτειάς, ανήμερα της εορτής του προστάτη του χωριού, του Αγίου Αθανασίου, ο κ. Τσαβδαρίδης είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με εκατοντάδες φίλες και φίλους και να ευχηθεί χρόνια πολλά, όμορφα και παραγωγικά. Έδωσε θερμά συγχαρητήρια για τη διατήρηση του εθίμου τόσο στον Πρόεδρο της τοπικής κοινότητας όσο και στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο.

Την επόμενη ημέρα, παρευρέθηκε στο ανδροκρατούμενο κουρμπάνι στο πανέμορφο παραδοσιακό Αρκοχώρι προς τιμήν του Αγίου Αθανασίου. Ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων και διατηρείται στη συλλογική μνήμη ολοζώντανο και δυναμικό χάρη στο μεράκι της ερανικής επιτροπής, του Ιερέα του Αγίου Αθανασίου και του Προέδρου της Κοινότητας.

«Τα «κουρμπάνια» είναι συμμετοχή, μοίρασμα, αλληλεπίδραση αλληλεγγύη. Στόχος η προσφορά για να συγκεντρωθούν χρήματα για έναν κοινό σκοπό. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας για την αγορά όπλων και εφοδίων κατά των Τούρκων, χωρίς να γίνονται αντιληπτοί, στα σημερινά χρόνια για τον εξωραϊσμό των Ιερών Ναών και των αύλειων χώρων τους. Οι παραδόσεις είναι οι ρίζες μας, οι αναμνήσεις μας, η συλλογική μας μνήμη. Με χαρά συμμετέχουμε σε αυτές, με χαρά τις διαφυλάττουμε και τις κληροδοτούμε στις νέες γενιές», δήλωσε ο κ. Τσαβδαρίδης.