Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2022 16:30

Η Ομιλία του Άγγελου Τόλκα στη Βουλή για προσιτή και κατάλληλη στέγη για όλους

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στα ζητήματα στέγασης αναφέρθηκε στην Ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο Βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Άγγελος Τόλκας. Από τον Ιούνιο του 2022 ο Βουλευτής είχε καταθέσει ερώτηση στον Υπουργό κο Χατζηδάκη για το θέμα της αστεγίας στην Ημαθία αλλά ο Υπουργός ποτέ δεν απάντησε ενώ τον Ιούλιο παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ από τον Αλέξη Τσίπρα για στέγη για όλους.

Ο Βουλευτής στην ομιλία του τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι όλο και λιγότεροι νέοι μπορούν πια να συντηρούν το δικό τους σπίτι, με δικά τους οικονομικά μέσα, γεγονός που οδηγεί και στη δημογραφική συρρίκνωση ειδικά της επαρχίας.

Περιέγραψε πώς ενισχύεται ο κύκλος της φτώχιας όταν άτομα με χαμηλά εισοδήματα – αλλά και άλλες κοινωνικές ομάδες όπως οι μονογονεϊκές οικογένειες, τα άτομα με αναπηρίες, οι ηλικιωμένοι - αναγκάζονται να ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές, με περιορισμένες οικονομικές ευκαιρίες και κοινωνική υποστήριξη.

Για πρώτη φορά έθεσε στη βουλή το καυτό – ειδικά για την Ημαθία – θέμα των «σεζονίστας», δηλαδή τα παιδιά που μεταναστεύουν για 3 έως 6 μήνες από την Ημαθία σε τουριστικούς προορισμούς, δεν έχουν καμία σταθερότητα εργασίας, δεν μπορούν να σχεδιάσουν, δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας και πολλές φορές δουλεύουν σε άσχημες εργασιακές συνθήκες.

Κατέκρινε την κυβέρνηση ότι με το νέο Νομοσχέδιο και τις δήθεν παρεμβάσεις της δεν κάνει τίποτα για τους περισσότερους Έλληνες παρά για ελάχιστους και μάλιστα δεν προστατεύει ειδικά εκείνους που δεν έχουν οικογενειακή στήριξη και περιουσία, δεν έχουν μεγάλες αποταμιεύσεις ή έχασαν τη δουλειά τους.

Επίσης συνέδεσε την αναπτυξιακή προοπτική των δήμων της Ημαθίας με τα έργα υποδομής που η κυβέρνηση δεν ολοκληρώνει και αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στον κάθετο άξονα στην Εγνατία αλλά και στον σιδηρόδρομο. Περιέγραψε πώς η Ημαθία θα μπορούσε να γίνει ένας τόπος βιώσιμης οικιστικής ανάπτυξης με όρους ποιότητας και υγείας, με αξιοποίηση εγκαταλειμμένων δημόσιων και ιδιωτικών ακινήτων.

Τέλος απαίτησε από τον Υπουργό Εργασίας να παρέμβει άμεσα ώστε να μην χάσει κανένας από τους Ομογενείς της πρώην ΕΣΣΔ που ήλθαν στην Ημαθία μέσω της επιχείρησης «Χρυσόμαλλο Δέρας» το σπίτι του καθώς με την κυβέρνηση Μητσοτάκη έχουν αρχίσει κι έρχονται ειδοποιήσεις για τους πρώτους πλειστηριασμούς.

Απευθυνόμενους στους Υπουργούς υποστήριξε ότι στην πορεία προς τις εκλογές θα κληθούν να απαντήσουν για τις επιλογές τους να στηρίζουν την ολιγαρχία και να αποκλείουν την επαρχία.