Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2018 18:57

Πιέρια Όρη. Κορυφή Πέντε Πύργοι και μνημείο συντριβής Γιάκοβλεφ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στα Πιέρια Όρη ανέβηκαν την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου τρείς ορειβάτες από την πόλη μας , οι : Γιώργος Καισαρίδης , Κώστας Μάϊνος και Θ.Μητσκόπουλος.

 Η πορεία που ακολούθησαν ήταν από το καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. πάνω από το χωριό Άνω Μηλιά προς την κορυφή «Πέντε Πύργοι» ακολουθώντας το μονοπάτι που είναι στην βόρεια πλευρά του βουνού, η οποία την χρονική περίοδο που έγινε η ανάβαση ήταν γεμάτη με χιόνι.

 Η κορυφή πανέμορφη με θέα στον  επιβλητικός Όλυμπο , κυρίαρχο της περιοχής με τις κορφές Κίτρος , Σκολιό  την μεγάλη Γούρνα και το Ξερολάκι να είναι σε απόσταση αναπνοής ενώ στην άλλη μεριά ο Τίταρος και τα Καμβούνια σε προσγείωναν σε χαμηλότερα υψόμετρα.

  Η κατάβαση έγινε σχεδόν κατακόρυφα με σκοπό την επίσκεψη της περιοχής που τον Δεκέμβριο του 1997 συνετρίβη το Ουκρανικό αεροσκάφος Γιάκοβλεφ στην τοποθεσία «Ντίτσιος» με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 72 επιβάτες.

  Και ενώ προσέγγισαν το σημείο που ανεγέρθηκε το μνημείο του θλιβερού συμβάντος, παιδικές φωνές από προσκόπους που έκαναν εκδρομή στην περιοχή , μείωσαν την δραματικότητα της στιγμής και έδωσαν το παρήγορο μήνυμα ότι «η ζωή συνεχίζεται».

  Το πρόγραμμα στην επιστροφή προς την Νάουσα είχε μία πολύ ενδιαφέρουσα στάση. Κοντά σχετικά, παίρνοντας τον αυτοκινητόδρομου που οδηγεί στην Εγνατία μέσω Σέρβιων, με μία μικρή παράκαμψη στα «Μπουχάρια»  (κοντά στο χωριό Μικρόβαλτο ,40 χιλ. νότια της Κοζάνης ). Τα «Μπουχάρια» ή «Νοχτάρια» είναι γεωλογικοί σχηματισμοί που θυμίζουν σε μικρογραφία σχηματισμούς σαν αυτούς της Καπαδοκίας , περίπου 20 στον αριθμό ,με ύψος από 2 ως και 6 μέτρα . Γλυπτά της φύσης από χώμα , πέτρα και άργιλο που προήλθαν από την διάβρωση του εδάφους , ένα μοναδικό θέαμα σε μία περιοχή που μπορεί να είναι προορισμός για όλους μιας και ο χώρος είναι επισκέψιμος.