Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 16 Απριλίου 2015 22:10

Πόσο πρέπει να ζυγίζω;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αν είστε όπως όλες οι γυναίκες, τότε αυτά τα δύο ψηφία του ιδανικού βάρους είναι χαραγμένα στον εγκέφαλό σας και αναβοσβήνουν μπροστά στα μάτια σας κάθε φορά που ζορίζετε το τζιν για να κουμπώσει. Αυτόματα κάνετε αφαιρέσεις και αποφασίζετε ότι πρέπει να χάσετε Χ κιλά. Και μετά σας χαλάει το κέφι.
 
Ποιος όμως όρισε αυτό το βάρος; Μήπως είναι λίγο αυθαίρετο; "Δεν κερδίζει κανείς τίποτα προσπαθήσει να αδυνατίσει ενώ είναι ήδη στο σωστό βάρος για το σώμα του" λέει η διαιτολόγος Τζέσικα Κράνταλ, υπεύθυνη τύπου της Αμερικάνικης Ακαδημίας Διατροφής και Δίαιτας.
 
"Πολλές γυναίκες έχουν ένα "ιδανικό" βάρος στο οποίο πιστεύουν πως θα νιώθουν καλύτερα. "Παρόλο που είναι υγιείς και ο Δείκτης Μάζας-Σώματος είναι μέσα στα όρια, νιώθουν μία ανάγκη που μπορεί να καταδυναστεύσει ολόκληρη τη ζωή τους".
 
Συχνά, λέει η Κράνταλ, έχουν εμμονή με ένα βάρος-στόχο, χωρίς ακριβώς να ξέρουν γιατί. "Ίσως να είχατε αυτό το βάρος όταν ήσασταν 20 και να νιώθατε ωραία τότε. Ή να σας το έβαλε ένας γιατρός στο μυαλό σας και απλώς να σας κόλλησε.
 
Να μερικοί τρόποι να βεβαιωθείτε για να σταματήσετε να έχετε εμμονή με το στόχο σας:
 
- Ρωτήστε τον εαυτό σας γιατί. Έτσι θα μπορέσετε να καταλάβατε ότι αυτός ο στόχος που κουβαλάτε μαζί σας από το Λύκειο, μπορεί να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
 
- Αλλάξτε τρόπο μέτρησης. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες πέρα από το Δείκτη Μάζας-Σώματος, όπως η κατανομή του λίπους, η διάπλαση του σκελετού, η περίμετρος της μέσης ποιο σημαντική από τα κιλά. Ένας διαιτολόγος θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πόσο πρέπει να ζυγίζει το δικό σας σώμα.
 
- Σταματήστε την αυστηρή δίαιτα. "Δεν υπάρχει μόνο μία τροφή που παχαίνει. Όμως μερικές γυναίκες κολλάνε με μία λίστα "επιτρεπόμενων" τροφών που δεν είναι απαραίτητα σωστές. Κόβουν για παράδειγμα τη ζάχαρη και για τον ίδιο λόγο αποφεύγουν και τα φρούτα που περιέχουν φρουκτόζη. Έτσι όμως στερούν τον οργανισμό τους από σημαντικές βιταμίνες".
 
- Μην κόβετε το γυμναστήριο. Δεν χρειάζεται να το παρακάνετε. Προσδιορίστε έναν εφικτό στόχο σε ότι αφορά τη συχνότητα και διαλέξτε μία ήπια μορφή άσκησης που δεν θα σας κάνει να τα παρατήσετε.
 
- Επικεντρωθείτε στην ανακατανομή του λίπους. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε μόνο με γυμναστική.
 
ΠΩΣ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΤΕ ΤΟ ΔΕΚΤΗ ΜΑΖΑΣ-ΣΩΜΑΤΟΣ
 
ΔΜΣ=Βάρος σε κιλά/ (Ύψος σε μέτρα)²  
 
- κάτω από 18.5: λιποβαρής
- από 18.5 μέχρι 24.9: φυσιολογική
- από 25 μέχρι 29.9: υπέρβαρη
- πάνω από 30: παχύσαρκη
 
Πηγή: marieclaire.gr της Ευφραιμίδης Μαρίλη, Φώτο Shutterstock