Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2021 18:47

Επίσκεψη Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στα γραφεία της Ε.Κ.Ε.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το Δ.Σ. της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος υποδέχθηκε την Τετάρτη  17 Μαρτίου 2021, στα γραφεία της στον Κοπανό Νάουσας τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό, συνοδευόμενο από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Γεώργιο Στρατάκο.

Δόθηκε έτσι η ευκαιρία στην Ε.Κ.Ε. να περιγράψει στον Υπουργό τον κλάδο της μεταποίησης φρούτων, τις δυνατότητες αλλά και τις αγωνίες του.

Εκφράστηκε ικανοποίηση για την τετράμηνη αναστολή του επιπλέον δασμού 25% από τις Η.Π.Α., αλλά ταυτόχρονα ζητήθηκε επαγρύπνηση ώστε ο δασμός να μην επανέλθει μετά το πέρας της περιόδου.

Ζητήθηκε από τον Υπουργό η στήριξη της αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας του συμπύρηνου ροδάκινου, ώστε οι παλιές φυτείες να αντικατασταθούν με νέες, πιο αποδοτικές και προσαρμοστικές ποικιλίες και σύγχρονα σχήματα καλλιέργειας.

Επίσης, συζητήθηκε η κλιματική αλλαγή και η μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να γίνει από όλους για να μεταβούμε σε ένα βιώσιμο μοντέλο αγροτικής παραγωγής, προσαρμοσμένο στα νέα κλιματικά δεδομένα και σύμφωνο με τους περιβαλλοντικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι κονσερβοποιοί ζήτησαν από τον Υπουργό να στηριχθούν οι παραγωγοί, που ήδη πλήττονται από την κλιματική αλλαγή, στην προσπάθεια αυτή.

Τέλος, συζητήθηκαν αναλυτικά τα προβλήματα που δημιουργεί στον κλάδο η πανδημία και ζητήθηκε η υποστήριξη του ΥΠΑΑΤ στα αιτήματα για κατά προτεραιότητα εμβολιασμό του μόνιμου προσωπικού των εργοστασίων και εβδομαδιαίους ελέγχους του εποχιακού προσωπικού κατά τη διάρκεια της παραγωγής.