Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018 16:46

Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου - Μαυροβούνι , κορυφή Φλέγκα , Αλπικές Λίμνες.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

   Στο Μαυροβούνι ανέβηκαν το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου οι Ναουσαίοι ορειβάτες  : Γιώργος Καισαρίδης , Κώστας Μάϊνος και Θωμάς Μητσκόπουλος.

  Οι ορειβάτες μας ακολούθησαν  διαδρομή που ξεκίνησε από την τεχνητή λίμνη των πηγών του Αώου , και μέσα από δάση με αιωνόβια δέντρα  (Pinus Heldreichii) πέρασε από το οροπέδιο με τα κεραυνοβολημένα Ρόμπολα το “Πάδε Λα Λάκλου”, ανέβηκε στην κορυφή Φλέγκα στα 2159 μέτρα υψόμετρο , κατέβηκε στις ομώνυμες αλπικές λίμνες και επέστρεψε πίσω με μικρές παραλλαγές . Το συνολικό μήκος της ήταν 12,5 χιλιόμετρα  , με 1030 μέτρα θετική υψομετρική διαφορά και καλύφθηκε σε 5 ώρες.

  Η  περιοχή ανήκει στον Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου , το μεγαλύτερο χερσαίο πάρκο με έκταση που προσεγγίζει τα 2 εκατομμύρια στρέμματα. Το Μαυροβούνι βρίσκεται στα σύνορα των νομών Ιωαννίνων και Γρεβενών , πολύ κοντά στο Μέτσοβο, και ανήκει μαζί με το Αυγό , την Πυροστιά , το Κακοπλεύρι και το Φλάμπουρο στα όρη του Λύγκου. Αναφέρεται και ως Φλέγκα από την ψηλότερη κορυφή του ,και είναι γνωστό για τις δύο λίμνες του, που βρίσκονται σε υψόμετρο 1960 μέτρων , κάτω από την Φλέγκα. Έχει πανέμορφες ορειβατικές διαδρομές , εξαιρετικές θέσεις θέας , εντυπωσιακά αλπικά τοπία και είναι βιότοπος της καφέ Αρκούδας .  

 Η ορεινή αυτή ραχοκοκαλιά , μάγεψε με την ομορφιά της , ταξίδεψε με την θέα της και έθρεψε με τον αέρα της , την ψυχή των εξερευνητών της Άπειρου Γαίας .