Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020 20:30

Η Γαστρονομική Κοινότητα Νάουσας στην έκθεση Expotrof 2020

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Με μια γερή αντιπροσωπεία μελών της (Δημήτρης Μάντζιος, Βασίλης Λαφάρας, Ελπίδα Λαφαρά, Φίλιππος- Έλσα Διαμάντη, Μαρία Διαμάντη, Ευαγγελία Λαφάρα, Στέλιος Γιαμαλίδης, Γιώργος Τζέπος, Πόπη Γρηγορίου, Δημήτρη Χατζάρα, Πάνος Κουρτόπουλος) η Γαστρονομική Κοινότητα της Νάουσας“εκστράτευσε” στην έκθεση Εxpotrof 2020 και με τα φαγητά της, τα κρασιά της, τα προϊόντα της και κυρίως το κέφι της κέρδισε τις εντυπώσεις. Η Νάουσα εντάχθηκε από νωρίς  στο καινοτόμο πρόγραμμα του Γιώργου Πίττα και του Greek Gastronomy Guide και έκανε αισθητή την παρουσία της στην έκθεση Expotrof 2020,όπου παρουσιάστηκε η δουλειά που γίνεται εδώ και ένα χρόνο στις πρώτες δέκα (10) Γαστρονομικές Κοινότητες της χώρας.

Στην 7η Έκθεση Expotrof 2020 οι φίλοι της ελληνικής γαστρονομίας που παρευρέθηκαν στην πρώτη δημόσια εμφάνιση του προγράμματος "Γαστρονομικές Κοινότητες - Gastronomy and Wine Tourism"και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα φιλόδοξο project που αποσκοπεί - μέσα από την αφύπνιση των κοιμισμένων συλλογικοτήτων - να αναπτύξει τη γαστρονομία στα κύτταρά της και να αναδείξει τον γαστρονομικό πλούτο κάθε περιοχής, συμβάλοντας έτσι στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού κλάδου και της τοπικής οικονομίας, ενισχύοντας την ταυτότητα κάθε τουριστικού προορισμού.

Στο Περίπτερο των Γαστρονομικών Κοινότητων χαρακτηριστικά κρασιά με ξινόμαυρο που παράγει το ΠΟΠ κρασί της Νάουσαςκαι άλλες φιλικές προς αυτό ποικιλίες,  τσίπουρα, αλλαντικά, τυροκομικά, αποξηραμένα φρούτα, μαρμελάδες και η μακεδονίτικη λεβεντιά συντέλεσαν ώστε το stand της της Γαστρονομικής ΚοινότηταςΝάουσας να γίνει κέντρο χαράς και κερασμάτων.

Tην παρασκευή των φαγητών ανέλαβαν ο Βασίλης Λαφάρας ιδιοκτήτης του εστιατορίου 4 Eποχές στο δάσος του Αγίου Νικολάου και ο Δημήτρης Μάντζιος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νάουσας, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Εσπερίδες και δεινός μάγειρας.

Τα χαρακτηριστικά εδέσματα της Νάουσας είναι η μάντζα, τα γκαβόψαρα, οι κεφτέδες με άρμη, ο τραχανάς, τα πέτουρα, οι πίτες και τα λουκάνικα με πράσο μαγειρέμενα με πράσα και πιπεριές, που όλα αυτά βέβαια παρουσιάζονται στο φυλλάδιο “Γαστρονομικός Οδηγός της Νάουσας” που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τα μέλη της Κοινότητας.

Πρωταγωνιστής του stand ήταν ο γκρακλιάνος, ένα είδος μπακλαβά που φτιάγνεται στη Νάουσα με σπιτικό τυλιχτό φύλλο, σουσαμέλαιο και άφθονα καρύδια,  σιροπιασμένος με μέλι από μούστο!

Όλα αυτά που συνέβησαν στο περίπτερο των Γαστρονομικών Κοινοτήτων στην έκθεση Εxpotrof επιβεβαιώνουν την πρόθεση όλων αυτών που με ενθουσιασμό εντάχθηκαν στο πρόγραμμα και στην φιλοσοφία του: «Οι Γαστρονομικές Κοινότητες θα κληθούν να παίξουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια νέα εποχή, όπου οι συνεργασίες θα χορεύουν ταγκό με τις ατομικές φιλοδοξίες, οι ελπίδες δεν θα μαραζώνουν στη μοναξιά των προσωπικών διαδρομών και η πίστη στο κοινό καλό δεν θα είναι μακρινή οπτασία”.

«Αγαπάμε το καλό φαγητό και το ποιοτικό κρασί, όπως και τις ιστορίες γύρω από αυτά και τους ανθρώπους που τα δημιουργούν. Το πάθος μας για τη γαστρονομία έγινε η δουλειά μας»: Αυτή είναι η πρώτη από τις 12 αρχές ενός ιδιαίτερου μανιφέστου, του Μανιφέστου των Γαστρονομικών Κοινοτήτων.

 Αμοργός, Καλαμάτα, Κερκίνη, Κέρκυρα, Νάουσα, Νεμέα, Πήλιο, Ρόδος, Σκιάθος και Ζαγόρι: Δέκα τόποι, δέκα γαστρονομικές κοινότητες, δεκάδες τοπικά προϊόντα, εκατοντάδες άνθρωποι.

Και οι παραπάνω δέκα κοινότητες φαίνεται ότι έχουν αντιληφθεί πολύ καλά τη δυναμική τους. Το εγχείρημα «Γαστρονομικές Κοινότητες» οφείλεται σε μεγάλο βαθμό τον Γιώργο Πίττα, ξενοδόχο, συγγραφέα, ιδρυτή της ιστοσελίδας Greek Gastronomy Guide και εμπνευστή του «Ελληνικού Πρωινού» του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Το πρόγραμμα «Γαστρονομικές Κοινότητες», στο οποίο οι πρωταγωνιστές είναι οι επαγγελματίες της γαστρονομίας, επιχειρεί να καταγράψει τον γαστρονομικό πλούτο και να αναδείξει την ταυτότητα των προορισμών, να ενδυναμώσει τις αξίες της συλλογικότητας και της συνεργατικότητας μέσα από σεμινάρια, εκπαίδευση και κοινές δράσεις, να αξιοποιήσει την ψηφιακή τεχνολογία και να ενισχύσει την εξωστρέφεια του  κάθε τόπου, της κάθε κοινότητας.

 

Περισσότερες πληροφορίες https://www.greekgastronomyguide.gr/h-gastronomiki-koinotita-tis-naousas-stin-expotrof-2020/