Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021 21:50

«Καλοσύνη είναι η γλώσσα που οι τυφλοί μπορούν να δουν και οι κωφοί να ακούσουν» MarkTwain

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το σχολείο μας, Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Νάουσας, για δεύτερη χρονιά συμμετείχε στο πρόγραμμα του Ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας:  «Εγώ κι εσύ Μαζί: Εκπαίδευση και Ανθρώπινα Δικαιώματα», υπό την εποπτεία του ΣΕΕ 3ου ΠΕΚΕΣ Π.Δ.Ε.Κ. Μακεδονίας, "Εκπαίδευσης για την Αειφορία".  

    Αποτέλεσμα αυτής της συμμετοχής ήταν η πρόταση στο Δήμο Νάουσας και η αποδοχή αυτής, συγκεκριμένα από τις Αντιδημαρχίες Παιδείας και Πολιτισμού, για την παραγωγή και δημιουργία ενός «Τοίχου της Καλοσύνης» με κεντρική ιδέα: «άφησε ότι σου περισσεύει, πάρε ότι χρειάζεσαι».  Ο τοίχος φιλοτεχνήθηκε στο 1ο Γυμνάσιο Νάουσας από την εικαστικό μας κα Ελένη Τσιμίδου με την καθοδήγηση της οποίας εργάστηκαν τόσο ομάδα μαθητών/τριών μας, όσο και μέλη της παιδαγωγικής ομάδας.

    Παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες λόγω της πανδημίας Covid-19, όχι μόνο καταφέραμε να υλοποιήσουμε τον «Τοίχο της Καλοσύνης» σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αλλά το απολαύσαμε κιόλας! Στόχος μας είναι η καλλιέργεια και η ανάπτυξη της αλληλεγγύης στον τοπικό κοινωνικό ιστό και η ανάπτυξη στάσεων και αντιλήψεων σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτά είναι αποτυπωμένα στην Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών.

    Η δράση μας αυτή έρχεται σε ευθυγράμμιση με την "Agenda  Αειφορίας  UN 203017 στόχοι αειφορίας",  σύμφωνα με τον στόχο 10: λιγότερες ανισότητες.

  Αξίζει να τονιστεί ιδιαίτερα και μια μοναδική πρωτιά: Αποτυπώσαμε στον «Τοίχο της Καλοσύνης» τον κώδικα-αλφάβητο ColorADD κάνοντας τον ΟΡΑΤΟ σε όλους, δηλαδή ΚΑΙ στους ανθρώπους με αχρωματοψία. Με ένα τρόπο συμπεριληπτικό.

    

   Ο Κώδικας-αλφάβητο Color ADD έχει επινοηθεί στο Πόρτο στην Πορτογαλία, από τον καθηγητή Miguel Neiva. Θεωρείται μία από τις πέντε Πορτογαλικές εφευρέσεις με την μεγαλύτερη επίδραση, παγκόσμια και διαχρονικά. Ο κώδικας αφορά 350 εκατ. ανθρώπους στον κόσμο με αχρωματοψία, με αναλογία 1/12 άνδρες και 1/200 γυναίκες.

 

   Στην Ελλάδα αναπτύσσεται από το Eργαστήριο Προσαρμοσμένης Άθλησης του ΣΕΦΑΑ του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τον οργανισμό NoriakiKanoLaboratoriesκαι το σχολείο μας είναι από τα πρώτα στην Ελλάδα που τον εφαρμόζει στις δημόσιες δράσεις του. Ευχαριστούμε θερμά την “ομάδα ColorADDhellas” που τόσο απλόχερα μας παραχώρησαν εφ' όρου ζωής το δικαίωμα χρήσης του κώδικα!   

              

    Είναι πολύ σημαντικό για εμάς, όσοι περισσότεροι πολίτες γίνεται, να μπορούν να απολαύσουν, να αντιληφθούν και να γίνουν κοινωνοί της ιδέας και του μηνύματός μας, και τελικά πρεσβευτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.