Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 30 Μαϊος 2022 15:09

Δημιουργία του εκπαιδευτικού προγράμματος «Αρχειομνήμων Ναούσης» από τους Φίλους Ιστορικού Αρχείου Νάουσας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οι ΦΙΛΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ ανακοινώνουν τη δημιουργία του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «ΑΡΧΕΙΟΜΝΗΜΩΝ ΝΑΟΥΣΗΣ» για ανθρώπους της τρίτης ηλικίαςμε σκοπό την προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού της Νάουσας, μέσα από μια ενδιαφέρουσα πολιτιστική διαδρομή και την αξιοποίηση του αρχειακού υλικού τουΣυλλόγου.

Οι συμμετέχοντες ακολουθούν μια πολιτιστική διαδρομή που αφηγείται ιστορίες μνήμης των κτηρίων, της ζωής, των εθίμων, της πολιτιστικής και βιομηχανικής κληρονομιάς και της ιστορίας της Νάουσας. Επιπλέον μυούνται στον κόσμο των αρχείων και της νέας τεχνολογίας, καθώς εμπλέκονται σε δράσεις ψηφιοποίησης συγκεκριμένων αρχείων και απαντούν σε ερωτήσεις σε σχέση με το περιεχόμενο τους. Αρχικά οδηγοί και συμπαραστάτες θα είναι ντόπιοι, νεότεροι ή συνομήλικοι, με τους οποίους οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν προσωπικές τους εμπειρίες και οικογενειακά βιώματα. Στο μέλλον σκοπός είναι να υλοποιείται τόσο από ντόπιους όσο και από διπλωματούχους ξεναγούς ή παιδαγωγούς, ώστε να επιτυγχάνεται το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Στοίχοι του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η γνωριμία των συμμετεχόντων, επισκεπτών και ντόπιων, με το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της Νάουσας,η προβολή και αξιοποίηση τουαρχειακού υλικούτου συλλόγου σε βιωματικές δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα εξειδικευμένες για άτομα της τρίτης ηλικίας ―οι οποίοιθαεξοικειωθούν και θα ανακαλύψουν την χρησιμότητα τωννέων τεχνολογιών―, καθώς και η δημιουργία ενός νέου, ποιοτικού πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος.

Δημιουργήθηκε και υλοποιείται υπό την αιγίδα και χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Τμήμα Μουσείων και Νεότερου Πολιτισμού.

Πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν η ημερομηνία πρώτης υλοποίησής του και ο τρόπος συμμετοχής.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Σταύρος Ι. Αρβανιτόπουλος