Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020 11:52

Ο Δήμαρχος Νάουσας για την Αποκριά στην Προ Ημερήσια Διάταξη(video)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Παρακολουθήστε την τοποθέτηση του Δημάρχου Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα για την ταυτότητα της Αποκριάς, κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης, αλλά και την ενημέρωση  στην Προ Ημερήσια Διάταξη.

"Σε έναν δήμο με τόσο πλούσιο μυθολογικό και ιστορικό φορτίο, τα πάντα μπορούν να συμβούν. Την περίοδο της Αποκριάς τα ρεύματα του παρελθόντος επιζητούμε να σμίγουν με το παρόν σε μία νέα πολιτισμική ισορροπία. Μνήμες, αφηγήσεις, μύθοι, ήχοι και μουσικές με μια αστείρευτη ενέργεια εκβάλλονται με ζουρνάδες, νταούλια, αλλά και άλλα πνευστά και κρουστά όργανα παντοτινά δικά μας. Εδώ λοιπόν, σχεδιάζουμε και με σεβασμό δημιουργούμε, ένα πολυ-λειτουργικό οικοσύστημα στο οποίο θα μπορούν να αναπτυχθούν καινοτόμες πολιτιστικές, αλλά και τουριστικές δραστηριότητες της περιόδου. Το πρώτο κεφάλαιο αυτής της νέας ιστορίας το γράφει προφανώς η μουσική… Η Ναουσαίικη Αποκριά όπως την σχεδιάζουμε, φιλοδοξεί να εμπνεύσει, να συγκινήσει και γενικότερα να αποτελέσει πόλο έλξης για τους φίλους του πολιτισμού ολόκληρης της περιοχής. Να ενώσει. Να συμπεριλάβει. Να φιλοξενήσει. Η πολιτισμική γέφυρα ενός χωροχρόνου που πλάθει και αναπλάθει τον ίδιο μας τον εαυτό, την ταυτότητα μας, το είναι μας. Ξεχασμένες αλήθειες έρχονται στην επιφάνεια και λειτουργούν ως μια πυξίδα που οδηγεί εντέλει σε αγαπημένα στενά και σοκάκια της ψυχής μας.

Η Αποκριά για μας είναι μια ιεροτελεστία δρώμενων και συναισθημάτων. Μια γιορτή γεμάτη με ήχους γνώριμους και δικά μας τραγούδια.

Η μουσική, η παράδοση μας από τη Νάουσα, την περιοχή μας την Ελλάδα και τα Βαλκάνια αποτελούν για την περίοδο αυτή μια πανανθρώπινη γλώσσα που ενώνει αντί να χωρίζει και καταφέρνει να χτίζει γέφυρες. Από την μια καρδιά στην άλλη.

Από το χθες στο σήμερα.

Στο κέντρο του σχεδιασμού μας η παράδοση μας. Οι Μπούλες. Η ιστορία. Η ιεροτελεστία. Το ντύσιμο. Το μάζεμα. Ο αποχωρισμός. Το προσκύνημα. Η πορεία και οι ήχοι μας. 

Το 2020 είναι προφανώς μόνο η αρχή του σχεδιασμού μας."