Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2021 19:56

Παρουσίαση βιβλίου του Χρήστου Ζάλιου στη Νάουσα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οι φίλοι Ιστορικού Αρχείου Νάουσας και η Πολιτιστική Εταιρεία Νάουσας «Αναστάσιος Μιχαήλ ο Λόγιος», παρουσιάζουν το βιβλίο του Χρήστου Ζάλιου με τίτλο “ΑΝΑΛΕΚΤΑ” ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ - ΙΣΤΟΡΙΚΑ το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 18:00 στην Αίθουσα εκδηλώσεων "Βέτλανς" στον " Πολυχώρο Πολιτισμού Χριστ. Λαναράς", στη Νάουσα.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι κ.κ. Γιώργος Μάλλιος, Δρ. Κλασικής Αρχαιολογίας και Γ. Γραμματέας του συλλόγου φίλοι Ιστορικού Αρχείου Νάουσας καιΑλέξανδρος Οικονόμου Αρχιτέκτων Μηχανικός, Συγγραφέας και πρόεδρος στην Πολιτιστική Εταιρεία Νάουσας «Αναστάσιος Μιχαήλ ο Λόγιος».

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

 

Στο πόνημα αυτό όποιος ενδιαφέρεται για την τοπική ιστορία και τη λαογραφία θα βρει συγκεντρωμένες δημοσιεύσεις του Χρήστου Ζάλιου που αφορούν ήθη και έθιμα της Νάουσας και της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο παραδοσιακός γάμος, οι παραδοσιακοί χοροί, οι παραδοσιακές φορεσιές, οι λαϊκοί οργανοπαίχτες, η παραδοσιακή μας μουσική αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνας του συγγραφέα που καλύπτει μια περίοδο από τις αρχές του 20ου αιώνα έως και τη δεκαετία του ΄70, περίοδο κατά την οποία η λαϊκή μας παράδοση ήταν ακόμα ζωντανή.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου παρουσιάζονται έθιμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς των ντόπιων κατοίκων από τα χωριά του κάμπου της Νάουσας, έθιμα του δωδεκαήμερου, όπως τα Ρουγκάτσια καθώς και αποκριάτικα έθιμα όπως οι Μπούλες της Νάουσας και οι Καπεταναραίοι της Βέροιας. Περιλαμβάνονται σημαντικές πληροφορίες για την προσωπιδοφορία στα λαϊκά μας έθιμα, για την ίδρυση του προσκοπισμού στη Νάουσα και στοιχεία για όλες τις φιλαρμονικές της Νάουσας, επίσης οι παλιοί θα θυμηθούν και η νέα γενιά θα γνωρίσει τα παλιά καφενεία της Νάουσας τα οποία εκτός από τον κλασικό τους ρόλο λειτουργούσαν και ως πολυποίκιλοι πολιτιστικοί χώροι.

 

 

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Νάουσας

 

 

Νάουσα, 5 Δεκεμβρίου 2021