Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2022 17:17

«Οι περιπέτειες του Ρούλη Νεφρούλη» από τον Παντελή Χατζή και την Έλενα Καραμπή

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

«Γεννήθηκα στην Νάουσα το 1985. Γονείς μου είναι ο Γιάννης Χατζής και η Αγνή Μπέκα. Είμαι νεφροπαθής τα τελευταία 22 χρόνια. Ζώντας τα προβλήματα των νεφροπαθών, σκεφτόμουν τρόπους να βοηθήσω τους συνασθενείς μου.

Έτσι πριν 7 χρόνια, δημιουργήθηκε το blog www.nefropatheis.gr  και η ομάδα στο Facebook "Νεφροπαθείς και μεταμοσχευμένοι Ελλάδας".

Στην πορεία, γνώρισα την Έλενα Καραμπή.

Η Έλενα είναι νεφροπαθής τα τελευταία 31 χρόνια, εκ των οποίων τα 30, με μεταμόσχευση νεφρού. Είναι ιδρύτρια και διαχειρίστρια του  blog www.dwrea-zois.gr και της ομάδας στο Facebook "Δωρεά οργάνων Δώρο ζωής".

Οι σχεδόν κοινές εμπειρίες ζωής, στα θέματα της ανεπάρκειας, όπως και το ίδιο πάθος για προσφορά και στήριξη, μας οδήγησαν στην συνεργασία.

Η πρώτη δράση: Από το 2018, λειτουργεί στο νοσοκομείο Νάουσας, τράπεζα αίματος με στοιχεία:

Όνομα: "Νεφροπαθείς και μεταμοσχευμένοι Ελλάδας" και αριθμό μητρώου: 14828.

Σκοπός της δημιουργίας της τράπεζας αίματος είναι να βοηθηθούν οι συνασθενείς μας, αλλά και ο οποιοσδήποτε έχει ανάγκη.

Κοινή δράση των ομάδων μας αφορά φάρμακα. Αν ένα μέλος των ομάδων μας, έχει περίσσευμα ή έλλειψη από ένα φάρμακο, με μια μικρή ανακοίνωση, μπορεί να βοηθήσει ή να βοηθηθεί.

Οι δύο ομάδες, από κοινού, Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, μοιράζουμε δωράκια και γλυκά στα παιδιά που κάνουν αιμοκάθαρση, στις δύο κρατικές μονάδες αιμοκάθαρσης, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στα μέσα του 2020, δημιουργήθηκε το γλωσσάρι της αιμοκάθαρσης. Ένα έντυπο με λέξεις και φράσεις που ακούει ο νεφροπαθής που κάνει αιμοκάθαρση και πιθανόν να μην ξέρει τι σημαίνουν. Ένα χρήσιμο εργαλείο, στα χέρια των γιατρών μας και των συνασθενών.

Το συγκεκριμένο έντυπο, διανεμήθηκε ΔΩΡΕΑΝ σε μονάδες αιμοκάθαρσης της χώρας, δημόσιες και ιδιωτικές.

Παράλληλα, "γεννήθηκε" ο Ρούλης Νεφρούλης. Ένα παραμύθι όπου ο ήρωας του, ένα μικρό νεφράκι, μας διηγείται την αγωνία του, να στηρίξει τον αγώνα του αδερφού του, να μεταμοσχευτεί. Στο εν λόγω παραμύθι, αναφέρονται και άλλες ανεπάρκειες, δίνοντας συμβουλές υγείας, διατροφής και κυρίως αλληλεγγύης, με απλό τρόπο.

Ο Ρούλης Νεφρούλης, μέσα από τις περιπέτειες του, θέλει να κάνει νέους φίλους,  για τον λόγο αυτό, διανέμεται δωρεάν σε μονάδες αιμοκάθαρσης παίδων και μονάδες μεταμόσχευσης παίδων.

Εδώ, πρέπει να τονίσω, ότι υπάρχουν άλλα δύο έντυπα/βιβλία. Το γλωσσάρι της μεταμόσχευσης, ένα έντυπο, στο ίδιο μοτίβο με το γλωσσάρι της αιμοκάθαρσης, επίσης βοηθητικό, που εξηγεί με ιδιαίτερα απλό τρόπο, λέξεις από την πορεία υγείας των ανθρώπων που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση.

Αλλά και ένα ακόμη παραμύθι. "Η Λίτσα καρδουλίτσα και η χαμένη βαλβίδα". Ένα ιδιαίτερα συγκινητικό παραμύθι, με θέμα την καρδιακή ανεπάρκεια σε παιδιά.

Τα τελευταία, θα τυπωθούν το επόμενο διάστημα.

Τα έντυπα, "Το γλωσσάρι της αιμοκάθαρσης", "Το γλωσσάρι της μεταμόσχευσης", αλλά και τα δύο βιβλία, "Οι περιπέτειες του Ρούλη Νεφρούλη" και "Η Λίτσα καρδουλίτσα και η χαμένη βαλβίδα", περιέχουν πάμπολλα μηνύματα, ενισχύοντας την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων και της κοινωνίας μας.

Τέλος να αναφέρω, πως η έκδοση του βιβλίου μας, έγινε από τον εκδοτικό οίκο "writers international edition", υπεύθυνη του οποίου, είναι η Ειρήνη Ντούρα Καββαδία και ο οίκος, υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Φιλανθρωπικό Οργανισμό».

 

Με τιμή

Παντελής Χατζής