Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 05 Ιουνίου 2022 15:28

«Νεομάρτυρες. πορεία προς την Ελευθερία»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ομαδική εικαστική έκθεση

στο Εκκοκκιστήριο Ιδέων στη Βέροια

 

Η Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Παύλεια 2022και τον πολιτιστικό φορέα «Εκκοκκιστήριο Ιδεών», παρουσιάζουν στον εκθεσιακό χώρο του εκκοκκιστηρίουτην ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο «Νεομάρτυρες. Πορεία προς την Ελευθερία». Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 7 Ιουνίου 2022, στις 20:30.

Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε στην Αγιορειτική Εστία  στη Θεσσαλονίκη το καλοκαίρι του 2021και ήταν ενταγμένη στο πρόγραμμα δράσεων του φορέα για το επετειακό έτος 2021- 200  χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Κατά την τελετή των εγκαινίων, θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο Γιάννης Ναζλίδης, Διευθυντής του φορέα «Εκκοκκιστήριο Ιδεών», ο Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας, κ. Αναστάσιος Ντούρος, ενώ θα ακολουθήσει σύντομη ομιλία του ηγουμένου της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου- Σκήτης Βεροίας, Αρχιμανδρίτη Πορφυρίου με τίτλο «Μύρο Νεομαρτύρων».

Στην έκθεση παρουσιάζονται σύγχρονα έργα με νεομάρτυρες,τα οποία δημιούργησαν 25 εικαστικοί για την συγκεκριμένη έκθεση και μέσα από αυτήν επιδιώκεται να παρουσιαστούνστο ευρύ κοινό άγιοι που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί, άγιοι που μαρτύρησαν στην διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά, απλοί και καθημερινοί άνθρωποι που βεβαιωμένα  θυσίασαν τη ζωή τους για την χριστιανική πίστη τους και διατράνωσαν με τη στάση τους την αλήθεια, πως το σκοτάδι του μίσους και της βίας δεν μπορεί να νικήσει το φως και την αγάπη.Στην διάρκεια της Τουρκοκρατίας, κατά την οποία η αλλαγή θρησκείας σήμαινε σχεδόν πάντα και αλλαγή της εθνικότητας, το μαρτύριο αυτών των ανθρώπων  λειτούργησε εμμέσως και ως αντίσταση στον εκτουρκισμό των Ελλήνων και στον αφανισμό τους από την ιστορία.

Την επιμέλεια της έκθεσης, που βασίζεται σε μια ιδέα του εικαστικού Γεωργίου Κόρδη, υπογράφει ο Αναστάσιος Ντούρος, Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας.

Τα έργα της έκθεσης είναι διαφόρων τεχνοτροπιών, όπως ακουαρέλες, αυγοτέμπερες, χαρακτικά, ψηφιακή ζωγραφική κ.α.

Η έκθεση συνοδεύεται από τον ομότιτλο κατάλογο, στον οποίο εκτός από τα έργα της έκθεσης, περιέχονται τα συναξάρια των παρουσιαζόμενων νεομαρτύρων καθώς και κείμενο του Αρχιμανδρίτη Βασίλειου Ιβηρίτη, Προηγούμενου της Ιεράς Μονής Ιβήρων ο οποίος μεταξύ άλλων σημειώνει:

”ΟἱΝεομάρτυρεςδὲνεἶχανἕναπεῖσμα, ἕναφανατικὸδεσμὸμὲμιὰἰδεολογία, ἀλλὰεἶχανμιὰχάρι, ποὺφανερώνειἕνανἄλλοτρόποζωῆς· τὸμήνυμά τους δὲνεἶναιἁπλῶςὅτιμπορεῖ ὁ ἄνθρωποςνὰφθάσηστὸσημεῖονὰθυσιάσητὴζωή του γιὰτὴδοξασία του, ἀλλὰὅτικαταργήθηκε ὁ θάνατος, ὑπάρχειδυνατότηςνὰζήση ὁ ἄνθρωπος, νὰπεράσηπέραἀπὸτὸνθάνατο, πέραἀπὸὁποιαδήποτεσκλαβιὰ κι ἀπὸὁποιαδήποτεδοκιμασία. Αὐτὸεἶναιτὸμεγάλογεγονός· δείχνουνμιὰθύραζωῆς, «ἣνοὐδεὶςδύναταικλεῖσαι».

Γι' αὐτό, ὁ τρόποςποὺἀντιδροῦνστὸνκατακτητὴδὲνὑπαγορεύεταιἀπὸτὴλογικὴκαὶτὴδύναμιτοῦπαρόντοςαἰῶνος· δὲνκάνουνὁμάδεςἀντάρτικες, γιὰνὰτὸνχτυπήσουν. ῾Απλῶςμένουνἐκεῖὅπουεἶναι, καὶὁμολογοῦντὴνπίστι τους. Δὲνσκοτώνουντὸνἄλλο, γιὰνὰζήσουναὐτοὶπρόσκαιρα, ἀλλὰδέχονταινὰσκοτωθοῦν, ὅτανἔλθη ἡ ὥρα τους, γιὰνὰσωθῆ ἡ δυνατότηςνὰἐλευθερωθῆ ὁ ἄνθρωπος, νὰθεωθῆ, νὰμπῆστὴναἰώνιαζωή’’.

 

Στην έκθεση συμμετέχουν:

Ιερομόναχος Αναστάσιος Διονυσίου εκ Φουρνά / Μοναχός Λουκάς Ξενοφωντινός / Μοναχός ΠατάπιοςΚαυσοκαλυβίτης / Δημήτρης Άγιος / Σοφία Αμπερίδου / Φώτης Βάρθης / Χρήστος Γουσίδης / Μάρκος Καμπάνης / Γιώργος Κόρδης / Κωνσταντίνος Κουγιουμτζής / Κώστας Λάβδας / Γιαννούλης Λυμπερόπουλος / Νεκτάριος Μαμάης / Κωνσταντίνος Μάντζαρης / Γιάννης Μαστερόπουλος / Γεώργιος Μίχος / Χρήστος Μπακόλας / Κωνσταντίνος Παντελάκης / Παναγιώτης Παπαδόπουλος / Χριστίνα Παπαθέου - Δουληγέρη / ΜπάμπηςΠυλαρινός / Ιωάννης Σαρηγιαννίδης / Ανέστης Τενίδης / Μαρία Χατζοπούλου / Δήμητρα Ψυχογιού

Εγκαίνια: Τρίτη 7  Ιουνίου 2022, ωρα: 20:30

Διάρκεια:από 7 Ιουνίου έως 20 Ιουλίου και από 1 έως 30 Σεπτεμβρίου2022.

Χώρος:«Εκκοκκιστήριο Ιδεών», Θεσσαλονίκης 67, Βέροια 591 31

Ώρες λειτουργίας: 10.00 με 13.00  και 18.30 με 21.30