Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 13 Μαρτίου 2022 11:08

Φίλοι Ιστορικού Αρχείου Νάουσας: Η Κυριακή της Ορθοδοξίας και η κήρυξη της Επανάστασης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Κυριακή της Ορθοδοξίας σήμερα, μέρα που στην Νάουσα ειδικά συνδέεται με την κήρυξη της Επανάστασης 200 χρόνια πριν. Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου του 1822, στον ναό του Αγίου Δημητρίου, οι κάτοικοι της πόλης και των γύρω χωριών σήκωσαν την σημαία της επανάστασης και ένωσαν τον αγώνα τους με τον Αγώνα του αναγεννημένου Έθνους.

 Η επανάσταση της Νάουσας θα καταλήξει μεν στον χαλασμό της πόλης, όχι όμως και στην λήξη του αγώνα των Ναουσαίων, ο οποίος συνεχίστηκε στην Ν. Ελλάδα ως την αναγνώριση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Οι Φίλοι Ιστορικού Αρχείου Νάουσας τιμώντας την επέτειο των 200 χρόνων του ξεσηκωμού της πόλης, μεταξύ άλλων, θα δημοσιοποιούν αναρτήσεις, αλλά και podcast με γενικό τίτλο: "Η επανάσταση της Νάουσας μέσα από τις αρχειακές πηγές του '21". Ξεκινώντας από σήμερα, σύντομα γραπτά ή ηχογραφημένα κείμενα, αντλημένα από ελληνικές ή οθωμανικές πηγές για την επανάσταση της Νάουσας και τους πρωταγωνιστές της, θα αναρτώνται σε τακτά χρονικά διαστήματα και θα πλουτίζουν τις γνώσεις μας για το γεγονός που καθόρισε την ιστορία και την ταυτότητα της ηρωικής μας πόλης.

 

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΙΑΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ '21

Το πρώτο αρχειακό τεκμήριο της σειράς αφορά την διαταγή του διοικητή της Θεσσαλονίκης και αρχιστράτηγο των Τούρκων στην περιοχή της Μακεδονίας Μεχμέτ Εμίν Εμπού Λουμπούτ, του πασά που κατέστειλε την επανάσταση της Χαλκιδικής και κλήθηκε να αντιμετωπίσει και τους επαναστάτες Ναουσαίους. Προέρχεται από τα Οθωμανικά Αρχεία του Ιεροδικείου Βεροίας-Ναούσης και δημοσιεύτηκε από τον Ι. Βασδραβέλλη στο βιβλίο του "Οι Μακεδόνες εις τους υπέρ του γένους αγώνας", Θεσσαλονίκη 1950, σελ. 247 αρ.52. Απευθύνεται στον μουσουλμάνο ιεροδίκη (καδή) και τις αρχές της Βέροιας, ενημερώνοντας για την επανάσταση της Νάουσας, τους αρχηγούς της και την άρνησή τους να παραδοθούν. Ζητά επίσης την συγκρότηση σώματων ντόπιων οθωμανών ιππέων προς ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων των Τούρκων. Εκδόθηκε, παρά μία ημέρα, ακριβώς 200 χρόνια από σήμερα.

Σοφολογιώτατε ιεροδίκη της Βέροιας, ας αυξηθεί η αρετή σου. Καυχήματα των ομοίων σας, αγιάνηδες της πόλεως και λοιποί πρόκριτοι, ας αυξηθεί η ικανότητά σας.

Καθίσταται γνωστό ότι οι άπιστοι ληστές της Νάουσας και των γύρω χωριών που επαναστάτησαν και για την εξόντωση τους εκστρατεύσαμε από την Θεσσαλονίκη με πολυάριθμο στρατό, κατασκεύασαν στα άκρα της πόλης πραγματικά στερεά και ισχυρά οχυρώματα που προασπίζουν την πόλη, υπό την αρχηγία των απαίσιων και απίστων καπεταναίων Ζαφειράκη και Διαμαντή και Καρατάσου και άλλων. Αν και επανειλημμένως στάλθηκαν αντιπρόσωποί μας, τόσο προς τους επαναστάτες όσο και προς τους καπεταναίους τους, συμβουλεύοντάς τους να καταθέσουν τα όπλα, για να τύχουν συγγνώμης, και προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα έχουν πολύ δυσάρεστο τέλος, αυτοί, χωρίς καθόλου να μετανοούν, απάντησαν με ύβρεις: «Εμείς δεν δίνουμε πίστη στους λόγους των μουσουλμάνων και θα εξακολουθήσουμε την ανταρσία και την επανάσταση».

Για τον λόγο αυτόν αποφασίσθηκε να ενεργήσετε στο εξής χωρίς οίκτο, εφαρμόζοντας εναντίον τους αυστηρά τις διατάξεις του φετβά που εκδόθηκε, για να εξαλείψουμε από προσώπου γης τα ρυπαρά σώματα αυτών […]

Την 3η του μηνός Ρετζέπ 1237 (=14 Μαρτίου 1822, με το παλιό ημερολόγιο)

 

Στην φωτογραφία η σημαία του Τσάμη Καρατάσου, γιου του Αναστασίου, και του Διαμαντή Νικολάου, του Ολύμπιου αρματολού, εκ των πρωταγωνιστών της επανάστασης στην Νάουσα και την Κεντρική Μακεδονία ευρύτερα. Φυλάσσεται στο Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας

 

 

Πηγή: Φίλοι του Ιστορικού Αρχείου Νάουσας

https://www.facebook.com/naoussahistory/