Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 07 Μαϊος 2018 16:24

«Μιλάμε για τη Νάουσα του 20ου αιώνα»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πραγματοποιήθηκε  στη Νάουσα η Β’ Επιστημονική Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας της Ε.Μ.Ι.Π.Η

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το Σάββατο 5 Μαΐου στον Πολυχώρο «Βέτλανς Νάουσα»η Β’ επιστημονική ημερίδα της Εταιρείας Μελετών Ιστορίας & Πολιτισμού Ημαθίας (Ε.Μ.Ι.Π.Η.) «Μιλάμε για τη Νάουσα του 20ου αιώνα» σε συνεργασία με το Δήμο Ηρωικής Πόλης Νάουσας και την Πολιτιστική Εταιρεία Νάουσας «Αναστάσιος Μιχαήλ ο Λόγιος». Οι εισηγήσεις των έγκριτων ερευνητών τοπικής ιστορίας, συγγραφέων και επιστημόνων κάλυψαν μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων και κομβικών  ιστορικών περιόδων του 20ου αιώνα. Η προσέλευση του κόσμου ήταν σταθερή και διήρκεσε μέχρι και το πέρας των εργασιών της ημερίδας που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ, ενώ υπήρξαν αρκετοί φιλίστορες που παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον όλες τις συνεδρίες.

Αρχικά, απηύθυναν χαιρετισμό οι: δήμαρχος Νάουσας Νικόλαος Κουτσογιάννης, ο βουλευτής Ημαθίας Χρήστος Αντωνίου και ο κ. Αλέξανδρος Οικονόμου Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Νάουσας «Μιχαήλ ο Λόγιος», ενώ την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας, εκ μέρους της Ε.Μ.Ι.Π.Η. κήρυξε η κα Αναστασία Ταναμπάση, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας.

Ακολούθησαν οι συνεδρίες ως εξής:

Στην Α’ Συνεδρία(10 π.μ.-12.15 μ.) με Πρόεδρο τον Επίκουρο Καθηγητή Α.Π.Θ. Νικόλαο Καρανικόλα οι εισηγήσεις ήταν οι ακόλουθες:

- Αγγελική Κοτταρίδη (δρ. Αρχαιολόγος - Έφορος Αρχαιοτήτων Ημαθίας):  Ένας αιώνας ανασκαφές στην περιοχή της Νάουσας: Αναζητώντας ταυτότητες ιστορικές στις "Νέες χώρες"

- Δημήτριος Μπάιτσης (Ερευνητής Τοπικής Ιστορίας): Γραπτές αναφορές στο δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες» της Νάουσας τον 20ο αιώνα

- Νικόλαος Χατζηιωάννου (Δάσκαλος – Ερευνητής Τοπικής Ιστορίας):  Η Νάουσα των αρχών του 20ου αιώνα όπως την έζησε ο Γεώργιος Δημητρίου

- Κωνσταντίνος Γαλλής (Φιλόλογος): “Καί ἡ Νάουσα προσεχώρησενεἰς το ἐθνοσωτήριονἐπαναστατικόν κίνημα”: Η Νάουσα, 1915-1916 Β΄

Στη Β΄ Συνεδρία (12.30 .-2 μ.μ.) με Πρόεδρο το Δρ. Εκκλησιαστικής Ιστορίας οι εισηγήσεις ήταν οι παρακάτω:

- Νικόλαος Καρανικόλας (Επίκουρος Καθηγητής Α.Π.Θ.): H Νάουσα μέσα από ένα ευρύτερο ανθρωπογεωγραφικό και χαρτογραφικό πλαίσιο κατά τον 20 ο αιώνα.

- Γεώργιος Μάλλιος (δρ. Κλασικής Αρχαιολογίας – Φιλόλογος) - Θεοδώρα Μαυρίδου (MSc Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής): «Οτρηρός των γραμμάτων σκαπανεύς». Ο Γυμνασιάρχης Αλέξανδρος Ζουμετίκος και τα βιβλία της προσωπικής του βιβλιοθήκης στο Γυμνάσιο της μεσοπολεμικής Νάουσας

- Δημήτριος Μπάϊτσης (Ερευνητής Τοπικής Ιστορίας): Σταύρος Χωνός, αδελφοί Bigatto, Κωνσταντίνος Χατζηγρηγοριάδης. Προσωπικότητες του 20ου αιώνα στη Νάουσα Γ΄

Στη Γ’ Συνεδρία (5.30-6.30μ.μ.) προήδρευσε ο Καθηγητής Α.Π.Θ. Βασίλειος Κουκουσάς και εισηγητές ήταν οι:

- Εμμανουήλ Βαλσαμίδης (Θεολόγος – Ερευνητής Τοπικής Ιστορίας) - Ο ναός του αγίου Μηνά Νάουσας

- Σπυριδούλα Αποστόλου (Φιλόλογος) - Μια νέα θρησκεία στη Νάουσα του 20ου αι. Ο Θεόδωρος Λαναράς και η «Εκκλησία του Χριστού»

- π. Αθανάσιος Γ. Βουδούρης (δρ. Εκκλησιαστικής Ιστορίας) - Ο Ναουσαίος βιομήχανος Θεόδωρος Χρ. Λαναράς και η ίδρυση της νεοπροτεσταντικής ομάδας με την επωνυμία «Εκκλησία του Χριστού» στη Νάουσα του 20ου αιώνα (1911 – 1964): Όψεις, καταβολές και εκφάνσεις της κίνησης στην ευρύτερη περιοχή

- Και στην τελευταία Δ΄ Συνεδρία(7.15 - 8.15 μ.μ.) πρόεδρος ήταν ο Δρ. Κλασικής Αρχαιολογίας Γιώργος Μάλλιοςκαι οι εισηγητές πραγματεύτηκαν τα ακόλουθα θέματα:

- Στέργιος Αποστόλου (Ερευνητής Τοπικής Ιστορίας): Από την ίδρυση και δράση των ΕΑΜικών οργανώσεων μέσα στη Νάουσα (1941-1944). Πτυχές από την τοπική αντιστασιακή ιστορία

- Αντωνία Χαρίση (δρ. Ιστορίας της Εκπαίδευσης): Η πολεμική δραστηριότητα του 16ου Συντάγματος ΕΛΑΣ Βερμίου στην περιοχή της Νάουσας: Η συμβολή του Κωνσταντίνου Κολλίντζα (Κολοκοτρώνης)

- Αλέξανδρος Χατζηκώστας (Δημοσιογράφος – Συγγραφέας): Η «μάχη της Νάουσας» μέσα από τις ανταποκρίσεις του Ραδιοσταθμού της «Ελεύθερης Ελλάδας»

Οι εισηγήσεις συμπληρώνουν το ψηφιδωτό της ιστορίας της πόλης που άφησε ανεξίτηλα σημάδια στη ροή των γεγονότων της ιστορίας της χώρας και αποτελούν συνέχεια της επίσης πολύ ενδιαφέρουσας Α’ επιστημονικής διημερίδας που πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2014 με εξαιρετικές εισηγήσεις που εμπλουτίζουν την τοπική ιστορία, τα Πρακτικά της οποίας ήδη κυκλοφορούν από την Ε.Μ.Ι.Π.Η. και διατίθενται στο αναγνωστικό κοινό.

Τέλος, η Ε.Μ.Ι.Π.Η. ευχαριστεί όλους όσοι στάθηκαν και στέκονται αρωγοί στη διαρκή προσπάθεια ανάδειξης και διάσωσης του πολιτισμού και της ιστορίας του τόπου μας, τους συνδιοργανωτές της Β΄ Επιστημονικής Ημερίδας στη Νάουσα, Δήμο Ηρωικής Πόλης Νάουσας και την Πολιτιστική Εταιρεία Νάουσας «Αναστάσιος Μιχαήλ ο Λόγιος», καθώς και την Επιστημονική Επιτροπή, την Οργανωτική Επιτροπή, τους εισηγητές και το φιλίστορο κοινό.

Ευχαριστίες οφείλονται και στους χορηγούς Α.Σ. Νάουσας, Οινοποιία Vaeniκαι Αρτοποιία Θανασούλη, οι οποίοι με τον τρόπο και τις χορηγίες τους  συνετέλεσαν στην αρτιότερη οργάνωση της Ημερίδας.