Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 15 Απριλίου 2015 18:40

Οι κινηματογραφιστές κάνουν μποϊκοτάζ στο Φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Μποϊκοτάζ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κωνσταντινούπολης που διεξάγεται έως τις 19 Απριλίου, εξαπέλυσαν δεκάδες Τούρκοι κινηματογραφιστές, ανάμεσά τους και ο βραβευμένος με τον Χρυσό Φοίνικα των Κανών Νούρι Μπιλγκέ Τσεϊλάν (φωτογραφία), διαμαρτυρόμενοι για την απαγόρευση προβολής του ντοκιμαντέρ «Bakur» («Βορράς») με θέμα τους Κούρδους αντάρτες του PKK. 
Είκοσι τρεις σκηνοθέτες απέσυραν ήδη τις ταινίες τους σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους σκηνοθέτες του ντοκιμαντέρ Τσαγιάν Ντεμιρέλ και Ερτουγκρούλ Μαβίογκλου, αφότου η προβολή ματαιώθηκε με παρέμβαση του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού που υπέδειξε ότι η ταινία «δεν είχε τις απαραίτητες άδειες».
Περισσότεροι από 100 κινηματογραφιστές έχουν υπογράψει επιστολή με την οποία καταγγέλλουν «την καταπίεση και τη λογοκρισία» από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης και ζητούν τη διακοπή των προβολών του φεστιβάλ.
Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στην καθημερινή ζωή των Κούρδων μαχητών, ανδρών και γυναικών του PKK, και περιλαμβάνει συνεντεύξεις στελεχών του αντάρτικου κινήματος, όπως ο διοικητής Τζεμίλ Μπαγίκ που βρίσκεται στο Βόρειο Ιράκ.
 
Πηγή: ethnos.gr
 

Σχετικά Άρθρα