Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021 17:20

Μουσική παράσταση AMERIKA του Δημήτρη Μυστακίδη

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο πολιτισμός πολυ-ταξιδεύει. Άλλοτε με τραίνα κι άλλοτε με πλοία.

Κοντά στα φωτογραφικά τεκμήρια των σιδηροδρόμων που φιλοξενεί το Βυζαντινό Μουσείο της Βέροιας, στις 30/7 και τα λιμάνια της μετανάστευσης δημιουργούν έναν πορθμό πολιτισμικής έκφρασης μέσα από τις εκατοντάδες ιστορίες του ρεμπέτικου. Στίχοι και καημοί απαράλλαχτοι, σχεδόν αιώνιοι.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας με την υποστήριξη του Συλλόγου των Φίλων του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών και του Δικτύου αυτού παρουσιάζειστο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, την Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021 και ώρα 21:30,τη μουσική παράσταση:

 

AMERIKA του Δημήτρη Μυστακίδη

 

Η αγάπη και αφοσίωση του Δημήτρη Μυστακίδη στο ρεμπέτικο και τη λαϊκή κιθάρα δεν χρειάζεται ιδιαίτερηανάλυση. Την έχει καταγράψει η 30χρονη πορεία του σαν μουσικός και ακαδημαϊκός δάσκαλος και την έχειαναγνωρίσει και αγκαλιάσει το κοινό στην Ελλάδα και το εξωτερικό.Μέσα από την δισκογραφική του δουλειά και τις ζωντανές του εμφανίσεις, ο δεξιοτέχνης της λαϊκής κιθάρας καιανανεωτής του ρεμπέτικου, έχει καταφέρει να γεφυρώσει το χθες με το σήμερα, το παραδοσιακό με το σύγχρονο,τους νέους με την παλαιότερη γενιά.

Ο Δημήτρης Μυστακίδης στο ΑΜΕRΙΚΑ που είναι μια solo παράσταση, διασκευάζει και επανεκτελεί με τηνιδιαίτερη τεχνική της «τσιμπητής κιθάρας» ρεμπέτικα τραγούδια που κυκλοφόρησαν και παίχτηκαν ζωντανάμόνο στην Αμερική από Έλληνες μετανάστες μουσικούς.

Ο πόνος του αποχωρισμού, το μακρύ και επίπονο ταξίδι στην Αμερική, ο αγώνας για την επιβίωση και τηνπροσαρμογή, η περιθωριοποίηση, οι παρανομίες, ο νόστος και το όνειρο της επιστροφής, περνούν σανκινηματογραφικές εικόνες μέσα από τα τραγούδια της παράστασης. Η μουσική τους, δωρική αλλά υφασμένη μεμαεστρία, συλλαβίζει καημούς, ανακαλεί μνήμες και γεννά συγκινήσεις.

Το οπτικοακουστικό υλικό που συνοδεύει την παράσταση υπενθυμίζει την ιστορία που επαναλαμβάνεται. Υπογραμμίζει βιώματα και συναισθήματα κάθε μετανάστευσης, κάθε λαού.

Η παράσταση AMERIKA είχε επιλεγεί ανάμεσα σε πολλές προτάσεις και παρουσιάστηκε στην WOMEX τo 2017στο Κατοβίτσε της Πολωνίας.

Έγραψανγιατηνπαράσταση.

«If ever you wanted a record to justify that ‘Greek blues’ tag, Mystakidis’ CD is the one. Just his solo acousticguitar and voice, plus a few touches of guest vocal, it’s a thing of understated power and wonder. From itsopening version of the familiar standard Kai Giati De Mas To Les with its stately fingerpicking (“f*** me, SkipJames meets Ali Farka Touré”, one friend exclaimed), it could be a masterclass and inspiration for many, itscross-pollination of new-and old-world bending the ears somewhat in the way that Davey Graham’s earlyrecords did more than five decades ago. The classily simple bilingual Greek/English blue package outlinesthe historical background and spells out the tunings used too. It’s a a bit of a treasure and deserves to becomea reference point for open-minded acoustic guitar fans worldwide« – fROOTS»

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Θα τηρηθούν όλα τα πρωτοκόλλα ασφαλούς προσέλευσης και παραμονής στον χώρο. Παρακαλούνται οι συμμετέχοντες να ακολουθούν τις οδηγίες του προσωπικού της ΕΦΑ Ημαθίας για την κίνησή τους στον χώρο.

  • Παρακαλούμε τους συμμετέχοντες να αποφεύγουν τον συνωστισμό και να κρατούν αποστάσεις τουλάχιστον 1,5 μ. μεταξύ τους.
  •  Είναι υποχρεωτική η τήρηση των κανόνων του ΕΟΔΥ και των υγειονομικών αρχών.