Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2015 21:25

Συναυλία κλασικής μουσικής στο Χώρο Τεχνών Δ.Βέροιας, με τη Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο Δήμος Βέροιας (Κ.Ε.Π.Α. Δ.Βέροιας) και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, στο Χώρο Τεχνών της Βέροιας, σε μια  βραδιά  αφιερωμένη στην υψηλή τέχνη!

 

Η εκδήλωση  θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015, ώρα 8.00 το βράδυ και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της πόλης. Στη συναυλία  θα ακουστούν έργα M.Ravel, A.Vivaldi και  M.Bruch ενώ η  είσοδος θα είναι ελεύθερη( με ειδικές κάρτες) . Σολίστ είναι ο Χρίστος Γρίμπας(τσέλο), ενώ  την Ορχήστρα διευθύνει ο αρχιμουσικός Χάρης Ηλιάδης. Περισσότερες  πληροφορίες  στο τηλ  2331078120 , Νανά Καραγιαννίδου, Χώρος Τεχνών. Οι κάρτες θα διατίθενται από τη γραμματεία του Χώρου Τεχνών (Π,Μελά και Μπιζανίου , 3ος όροφος)

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Α’ ΜΕΡΟΣ

Maurice Ravel: «Ο τάφος του Couperin»

Ι: Prelude

II: Forlane

III: Menuet

IV: Rigaudon

 

Antonio Vivaldi: Κοντσέρτο για βιολοντσέλο Σολ – Μειζ. RV 413

I: Allegro

II: Largo

III: Allegro

 

Max Bruch: Kol Nidrei

Adagio ma non troppo

 

Β’ ΜΕΡΟΣ

Max Bruch: Συμφωνία αρ. 2 φα – ελάς. Εργ. 36

I: Allegro passionato ma un poco maestoso

II: Adagio ma non troppo – III: Allegro molto tranquillo

 

 

 

ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

      Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1987 με την αρχική ονομασία «Δημοτική Ορχήστρα» και πρώτο Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον Κοσμά Γαλιλαία.

          Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης  αποτελείται από ταλαντούχους και καταξιωμένους μουσικούς και συμμετέχει δυναμικά στα μουσικά δρώμενα της πόλης, με συναυλίες στη Θεσσαλονίκη, σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

     Από τον Ιούλιο του 1993 και για μία πενταετία την καλλιτεχνική διεύθυνση είχε αναλάβει ο Αρχιμουσικός Δημήτρης  Αγραφιώτης και στη συνέχεια, μέχρι το 2005 ο Αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής. Σήμερα υπεύθυνος της Ορχήστρας είναι ο Αρχιμουσικός Χάρης Ηλιάδης.

      Σε όλα αυτά τα  χρόνια της λειτουργίας της, είχε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει μεγάλους σολίστες και μαέστρους, όπως οι:

Δ. Σγούρος,  Γ. Δεμερτζής,  Λ. Καβάκος, Μ. Τιρίμος, Γ. Βακαρέλης, Κ. Κατσαρής, F. J. Sellheim, L.L. Galati, R. Moog, I. Oistrach, R. Syracuse, V. Trethiakov, K.Kelly, G. Schuller,C. Studer P. Badura Skoda κ.α.

      Κάθε χρόνο συμμετέχει στην εναρκτήρια συναυλία των "Δημητρίων" του Διεθνούς Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. 

      Έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Θέατρο Λυκαβηττού, καθώς και σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα (Βέροια, Νάουσα, Δράμα, Μεσολόγγι, Καβάλα, Σέρρες, Κέρκυρα κ.α.) και στο εξωτερικό, όπως στο αρχαίο θέατρο της Εφέσου και στην Κύπρο.

      Κυκλοφόρησε σε δίσκο το έργο «4 Εποχές» του Α. Vivaldi, με σολίστ τον Λ. Καβάκο, και Μαέστρο τον Κ. Γαλιλαία και την Die Schoepfung του Haydn  με Μαέστρο τον Β. Φιδετζή το 2000.          

      Έχει συμπράξει σε παραστάσεις όπερας, όπως οι  Le Nozze di Figaro και Don Giovanni (Mozart), Ιl Campanelo di Notte (Donizetti), The Medium (Menoti) Gianni Schicchi (Puccini),   Μόμο (Α. Μπαλτάς), Il Trovatore (Verdi), Turandot (Puccini), Σαλώμη (Richard Strauss) καθώς και μπαλέττου όπως Η ωραία κοιμωμένη (Thaikovsky), και σημαντικών ορατορίων όπως Τα Κατά Ματθαίον Πάθη (Bach). Το Φεβρουάριο του 2006 μάλιστα παρουσίασε σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση την όπερα του V. Bellini Oι Πουριτανοί.

      Ο διάσημος συνθέτης και καθηγητής του Boston University, Θ. Αντωνίου, αναγνωρίζοντας την πολύτιμη συνεισφορά της Ορχήστρας στην προβολή έργων Ελλήνων συνθετών, της αφιέρωσε την πρώτη του Συμφωνία, που παρουσιάστηκε στις 19 Ιανουαρίου 2003 σε Α' παγκόσμια εκτέλεση.

      Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία διακρίνεται για την καλλιτεχνική της ποιότητα, στηρίζει Έλληνες μουσικούς και συμβάλλει στην ανάδειξη της πολιτιστικής ζωής του τόπου μας.

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα