Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2019 20:54

"Κουρμπάνι" στο Αρκοχώρι Νάουσας (video)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πραγματοποιήθηκε και φέτος, το παραδοσιακό ανδροκρατούμενο έθιμο «Κουμπάνι» το μεσημέρι της Κυριακής στον πανέμορφο λόφο της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου στο Αρκοχώρι Νάουσας.

Το έθιμο κρατάει από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας μέχρι σήμερα και την αναβίωση του έχει αναλάβει η Κουρμπανική επιτροπή.

Νωρίτερα  τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό και ακολούθησε  το παραδοσιακό γεύμα, όπου σύμφωνα με το έθιμο, δημοπρατήθηκαν κοτόπουλα και αρνιά καθώς  τα έσοδα διατίθενται για τη συντήρηση των ναών του χωριού).

Οι συμμετέχοντες απόλαυσαν καζάνια με  πεντανόστιμο στιφάδο και κ σούπα κοτόπουλου, όπως και κρασί και τσίπουρο  που ετοίμασαν και πρόσφεραν τα μέλη της Κουρμπανικής Επιτροπής.

Στην πλατεία του χωριού ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Όμιλος Αρκοχωρίου ''έστησε '' γλέντι με την συμμετοχή των γυναικών.

 

Από πλευράς επισήμων παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι κύριοι Βαλσαμίδης, Καρανάτσιος και Λογδανίδης, δημοτικούς συμβούλους και τον υποψήφιο δήμαρχο Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα.

 

Λίγα λόγια για το Κουρμπάνι

 

Τα χρόνια της Τουρκοκρατίας που γιόρταζε η εκκλησία, μετά την θεία λειτουργία στον νάρθηκα που ήταν συγκεντρωμένοι οι χωριανοί είπε αν θέλουν αυτή τη μέρα να τρώνε εκεί κάθε χρόνο όλοι μαζί σαν μια οικογένεια, αφού όλοι θα έφερναν και κάτι για να γίνει αυτό το τραπέζι. Το αποφάσισαν, αλλά όταν ο ντραγάτης του Μπέη είδε αυτή την συγκέντρωση ειδοποίησε αμέσως τον Μπέη κι εκείνος όταν ήλθε και είδε την θρησκευτική γιορτή που έκαναν οι χωριανοί, τους άφησε ελεύθερα να την κάνουν κάθε χρόνο. Ήταν ευκαιρία να δίνονται χρήματα για την αγορά όπλων και εφοδίων κατά των Τούρκων, χωρίς να γίνονται αντιληπτοί. Γι' αυτό το λόγο δεν επέτρεπαν στις γυναίκες να συμμετέχουν, μιας και δεν ήταν εχέμυθες.

Με την ίδια διαδικασία στις μέρες μας κάθε χρόνο την Κυριακή πριν ή μετά την γιορτή του Αγίου-Αθανασίου λαμβάνει χώρα στο Αρκοχώρι το παραδοσιακό έθιμο ΚΟΥΡΜΠΑΝΙ. Είναι ΑΝΔΡΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ έθιμο και κρατάει από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας!

34 καζάνια ΣΟΥΠΑ και ΣΤΙΦΑΔΟ βράζονται εκείνη την μέρα και μοιράζονται στον κόσμο, που μαζεύονται παρέες-παρέες στον προαύλιο χώρο του Αγίου-Αθανασίου και μαζί μοιράζονται και πολλά κιλά ΚΡΑΣΙ!

Μία βδομάδα γίνεται προετοιμασία για το ΚΟΥΡΜΠΑΝΙ και τα ξημερώματα εκείνης της μέρας τα μεγάλα καζάνια μπαίνουν στην φωτιά.

Τα μικρά παιδιά από νωρίς το πρωί ανάβουν φωτιές και ψήνουν κοτόπουλα και γουρουνόπουλα που βγαίνουν στην δημοπρασία. Με τα χρήματα αυτά βγαίνουν τα έξοδα του εθίμου και συντηρούνται οι εκκλησίες του χωριού, τέσσερις στο σύνολο. Τα παιδιά για αντάλλαγμα παίρνουν λίγα συκώτια και μπιμπλέτσκα.